de maatschappelijke taak van de postbode

IK las dit bericht laatst in De Pers

Postbode ontslagen voor nep-factuur

Postbedrijf Sandd heeft een postbezorger in Rotterdam ontslagen die mensen waarschuwde voor een nep-factuur van de Kamer van Koophandel die hij bij hen bezorgde. De man had in de media waarschuwingen voor de factuur gelezen en ontdekte de brieven ook bij de post die hij moest bezorgen, meldde RTL Nieuws donderdag.

Hij belde zijn werkgever om hem te waarschuwen. Maar die liet weten dat het postbedrijf de inhoud van de post niet mag controleren en dat hij gewoon zijn werk moest doen. Daarna besloot de man de mensen zelf te waarschuwen en op eigen houtje de brieven te voorzien van een sticker.

Dat kostte hem zijn baan, te meer omdat hij zijn baas liet weten ook in de toekomst ,,vanwege zijn geloofsovertuiging” zo te zullen handelen.

Sandd wijst erop dat in Nederland het briefgeheim bestaat. Dat bepaalt dat niemand, ook de postbezorger niet, naar de inhoud van een brief mag kijken. Ook mag de bezorger niets aan poststukken veranderen en mogen postverspreiders niet naar eigen inzicht bepalen wat wel en wat niet verspreid mag worden, aldus Sandd.

** ik begrijp dat het niet mag wat hij deed. Straks gaat iemand post van een christelijke organisatie niet bezorgen omdat hij niet-christen is, e.d.

Aan de andere kant: Ik lees nu in het parool dat de KVK grote delen van deze zending heeft ‘ onderschept’
hmm, dat mag dus wel.
Prima, maar dan zou de postbode ook weer aangenomen moeten worden..

Advertenties

3 Comments

  1. Jammer dat die postbodes enzo alleen ingrijpen bij dit soort onbenulligheden. In 40-45 hadden de postbodes, trambestuurders, ambtenaren en politieagenten in amsterdam ook wel “in de envelop” mogen kijken tijdens bepaalde deportatie-activiteiten. Maar toen deden ze natuurlijk alleen hun institutionele plicht.

    Ben ook benieuwd wat postbodes officieel mogen doen als ze het vermoeden hebben dat er een bom of antrAX oid in een poststukje zit. Niet mee bemoeien natuurlijk. De boodschapper is niet verantwoordelijk. Alleen is het toch wel klassiek om als boodschapper afgerekend te worden.

  2. Tsja. ergens mee eens T. Witteveen. Alleen is het wel makkelijk om deze mensen de schuld te geven… altijd de lagere klasse… die het kennelijk gedaan heeft, de jodenvervolging.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s