Willem Oltmans; de documentaire

Woensdag 12 november 2008 2008Woensdag 12 november 2008Woensdag 12 november 2008Woensdag 12

22.53-23.27 uur
op Nederland 2
Profiel
Willem Oltmans (1925-2004)
De man van 8 miljoen
door Maud Keus
Op 12 mei 2000 won een onafhankelijk journalist een 40 jaar lang slepend conflict met de Staat der Nederlanden. Hij ontving daarbij een schadevergoeding van 8 miljoen gulden. Op die dag van zijn triomf wist heel Nederland in een klap wie Willem Oltmans was.
Het begon allemaal in 1956, toen oud-minister van Buitenlandse Zaken, en later staatssecretaris van de NAVO, mr. Joseph Luns het absoluut niet kon waarderen dat Willem Oltmans zijn steun betuigde aan de Indonesische president Soekarno in de kwestie Nieuw Guinea. Die affaire vormde het begin van een lange reeks beschuldigingen aan het adres van de journalist, waardoor het hem vrijwel onmogelijk werd gemaakt zijn werk uit te oefenen.
Als kind van zeer welgestelde ouders had hij een goede opvoeding genoten, maar hij had nooit leren buigen. Wel leren vechten, en dat heeft hij 40 jaar gedaan. (…)

Advertenties

1 Comment

  1. Zeker een bijzonder figuur. In 1995 waren we nog bij xc3xa9xc3xa9n van de rechtszittingen in Den Haag aanwezig waarbij we ’s avonds nog heel even het journaal haalden ook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s