Lees uw krant – en schrik niet

Heel boeiend en interessant: journalisten van de School voor Journalistiek hebben krantenberichten op waarheid gecontroleerd.

Au, de bevindingen deden pijn! Bij iedereen. Vooral de vele onderzoeksresultaten in kranten moeten het ontgelden.

Enige bevindingen:

” berichten waar een luchtje aan zit, kom je verhoudingsgewijs vaker tegen in de gratis dagbladen en De Telegraaf dan in de andere kranten. En als je bij spannende verhalen echt op zoek gaat naar de harde feiten, vallen je als lezer/factchecker soms de schellen van de ogen. Treffend voorbeeld: de zielige scholieren die in de Amsterdamse metro bruut zouden zijn beroofd van hun tas vol cadeaus voor een doodzieke klasgenoot. Voorpaginastuk van De Telegraaf, gebaseerd op één bron: een van de slachtoffertjes. De factcheckers ontdekten dat er uiteindelijk niet veel meer aan de hand was, dan dat de scholieren na een woordenwisseling in de metro hun tas waren vergeten. Nog een mooie: de kale feiten achter het besluit van Connexxion om geen bussen meer door de Goudse wijk Oosterwei te laten tijden. Het incident dat kennelijk de druppel was, vond niet eens in de wijk plaats. En welke incidenten de emmer voordien hadden gevuld, weet niemand.”

en dit:

” Meer dan eens vroegen de factcheckers ook aan de verzenders van persberichten of ze nog door journalisten waren benaderd. In sommige gevallen bleek dat totaal niet het geval. Hetgeen in één geval de voorlichter deed opmerken: Dan liet ons persbericht blijkbaar weinig te vragen over.

De factcheckers vroegen ook steeds aan de instantie die ofwel zelf het onderzoek deed, ofwel opdracht ertoe gaf, om inzicht in de opzet van het onderzoek. Ofwel de simpele vraag: mogen wij het onderzoek inzien? In opmerkelijk veel gevallen bleek het onderzoek zelf geheim.

En dat is vreemd. Want journalisten blijken meer dan bij uitzondering ‘feiten’ te publiceren die ze totaal niet kunnen controleren. Amerikaanse kwaliteitsmedia hanteren het uitgangspunt dat bekend moet zijn wie opdrachtgever van een onderzoek is, dat bekend moet zijn wie het betaalt en dat inzicht in methode en data mogelijk moet zijn om een oordeel te kunnen vellen over de betrouwbaarheid. Daaruit kun je de regel afleiden dat wanneer er geen toegang is tot het onderzoek, journalisten het onderwerp in de prullenbak zouden moeten gooien.

Een simpele regel. Die in het overgrote deel van de gevallen niet wordt nageleefd. En dat leidt tot de simpele vaststelling dat de pers zichzelf erg kwetsbaar maakt voor manipulatie met cijfers.

Sterker: waarom zou een bedrijf nog veel geld uitgeven aan duur onderzoek, als je de enquete ook in een persbericht bij elkaar kunt fantaseren. Een reden te meer om op z’n minst inzage in het onderzoek te eisen (of anders het onderwerp niet te publiceren).”

Schokkend! Vond ik toch wel. Ik nam onderzoeken al met een korrel zout, maar dit is helemaal erg.

Wie meer wil weten: zie

zie: http://fhjfactcheck.wordpress.com/

en voor het grote artikel, waaruit bovengenoemde citaten afkomstig zijn:

http://www.denieuwereporter.nl/?p=1832#more-1832

een aantal reacties erop zijn erg zuur , valt me op. Zo van: onderzoek ALLE krantenberichten.

Dat zou beter zijn, maar dat neemt niet weg dat bovenstaande citaten/uitkomsten bijvoorbeeld zinnig blijven.Het viel mij al eens op dat een bedrijf – KPMG- dat begin dit jaar een code had ontwikkeld voor relaties op het werk, diezelfde relaties als een enorm probleem voorstelde.

Dat mag, maar het was opvallend hoe alle kranten  ook de betaalde, en ook het NRC, VK, noem maar op, erin meegingen, cijfers overnamen, en liefde op het werk problematiseerde.

Alsof er geen andere kant bestaat, dat bijvoorbeeld verliefde mensen juist harder werken.

Alsof mensen niet ook gewoon mensen zijn, die niet per se aan gedragscodes moeten worden onderworpen.

etc.

ergerlijker dan dat ‘ onderzoek’  vond ik dus hoe media ermee omsprongen. alles klakkeloos overnemen, zich een bepaalde dominante visie eigen maken en geen eigen onderzoek doen.

Advertenties

1 Comment

  1. Zouden die mensen nog journalist willen worden? Overigens ben ik van mening dat veel van die linkse knarren de zaak met opzet verdraaien. Wie heeft er nou nog vertrouwen in die meestal linkse jongens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s