Sparen en vergelijken

In Nederland hebben wij met zijn allen bijna 250 miljard euro aan geld op spaarrekeningen bij elkaar geschraapt. Maar doen we er ook verstandige dingen mee?

Ik citeer uit een artikel van Yvonne Jansen uit het Brabants Dagblad

‘Aan die huisbank zijn we soms net zo trouw als aan onze partner: tot de dood ons scheidt. Maar is de loyaliteit wederzijds en strekt ons die tot voordeel? Niet echt. Zo presteerde de Postbank het vorig jaar rentes stiekem te verlagen, terwijl de marktrente omhoog ging! Moederconcern ING stak zo stilletjes 140 miljoen euro extra in de zak. Zo makkelijk kunnen wehet zelf ook verdienen. We hoeven er geringe moeite voor te doen. Met name de grotere handelsbanken zijn niet scheutig met rente: de vergoeding die zij geven, ligt vaak onder de 3 procent. Met onze spaarcenten gaan ze, uiteraard tegen veel hogere vergoeding, de kapitaalmarkt op. Waarom zouden wij niet ook van tijd tot tijd bancair vreemdgaan als we er bijna slapend rijker van worden? Bankhoppen dus. De jas hoeft niet aan, alle banken doen tegenwoordig zaken via internet. Juist op internetrekeningen is profijt te halen.

Af en toe moeten we ons dutje onderbreken om vanuit de ooghoek de marktontwikkelingen in de gaten te houden. De rentes op veel spaarrekeningen met een hogere rentevergoeding zijn variabel. Ze staan niet vast, maar schommelen.Geen grote inspanning, er zijn voldoende vergelijkingssites die alles op een rij zetten en spaarproducten met vergelijkbare voorwaarden groeperen.

Bezoekt u dus eens de volgende sites

(alles over sparen) http://sparen.startpagina.nl/

http://www.vanspaarbankveranderen.nl

Deze site meldt: Het is zonde om(moeizaam) gespaard geld op een rekening te laten staan metn auwelijks of geen rente. Al met een paar duizend euro kan het meer dan honderd euro per jaar schelen. En dat terwijl het een werkje is van nog geen twee uur. Op deze site vindt u allerlei voorbeelden,argumenten, een stappenplan, een RENTE-METER en een Spaarwinstcalculator om snel en eenvoudig over te stappen.

Ook interessant isHttp://www.independer.nl

Deze site vergelijkt van alles:verzekeringspakketten, huisartsen, spaar- en beleggingsrekeningen,noem maar op.

Bedenkt ook dat bij uw aangifte over 2007 – die u voor 1 april moet doen (nee, dit is geen grapje, lezer Cretien Breukers, er gebeurt veel meer op 1 april ;-)) – de fiscus bijzonder gaat letten op spaartegoeden.

Misschien toch maar naar Luxemburg??  😉

Advertenties

6 Comments

 1. Het enorme spaartegoed van de Nederlanders is een goede maatstaf van onze ondermerszin en creativiteit. Die twee zaken zijn namelijk omgekeerd evenredig aan elkaar. De behoudende en bange Nederlander die nooit eens een risicootje durft te nemen zet zijn geld liever op een spaarrekening dan dat hij ermee onderneemt of, voor veel Nederlanders nog erger, er gewoon van geniet. Zekerheid voor alles. Sparen voor later. Dit soort mensen hebben zo tegen hun dood inderdaad een mooi spaartegoed opgebouwd. Maar hebben die mensen zich wel eens afgevraagd waarvoor ze gespaard hebben? Voor later is dan het antwoord. Maar wat dan voor later? Wat is er later dat er nu al gespaard moet worden? Het enige waarvan je zeker kunt zijn dat het ‘later’ komt, is het einde. En het mooie is dat je daar helemaal niets voor hoeft te doen, dus ook niet sparen. Helaas zit onze spaardrift diep geworteld in onze cultuur. De Nederlander wordt opgevoed met het idee om vooral middelmatig te zijn, veel verzekeringen af te sluiten en al helemaal niets aan het toeval over te laten. Genieten van je geld is fout. Goed is om nu al geld opzij te zetten om over tien jaar een nieuwe wasmachine te kunnen kopen. Mocht ik ooit kinderen krijgen, dan hoop ik ze mee te geven dat ze in het heden moeten leven. Dat ze risico’s moeten nemen (en dat verlies daar bij hoort). Dat je beter geleefd kunt hebben in plaats van dood te gaan met een hoop geld en een stapel verzekeringspolissen.

  SPAREN, KAPITAAL VERGAREN, HALVE GAREN!

 2. Ro, dank je, mijn bron was fout, heb het verbeterd.
  Dennis, natuurlijk heb je een punt: sparen moet geen doel op zichzelf zijn.

  Maar ja, ik heb als spaarder (gewoon met btje geld dat ik over heb/had) toch wel gelachen toen de beurzen kelderden, eerst in 1998, toen in 2000 en 2001 weer.

  Vooral omdat je de jaren ervoor met spaarrekening uitgelachen werd, want ja de beurs die kon alleen maar om hoog.

  Die mensen en banken die dat allemaal riepen , zeiden er niet bij dat de beurs bijzonder veel weg heeft van een piramidespel: hoe meer mensen na jou aandelen kopen en hoe eerder jij van de beurs oprot, hoe gunstiger het voor jou is.

  dus met dezelfde argumentatie die jij gebruikt zijn beleggers ook halve garen.
  Vaak nog erger dan spaarders, want spaarders kunnem doorgaans bij hun geld, terwijl je beleggers het altijd over ‘ lange termijn’ hebben – en dan weet je, als een belegger dat zegt, dat ze tot nu toe verloren hebben.

  Maar inderdaad het is zinnig niet eindeloos vooruit te kijken. waar ik ookziek van word is dat gezeik metdie pensioenen: je legt giga-veel in en krijgt amper wat terug.
  en tegen de tijd dat ik 65 ben kun je voor die 200 euro per maand die ik dan zal krijgen, 2 broden en een pot pindakaas kopen.

  De kleinzoon van gerrit zalm zal dan ongetwijfeld beweren dat dat geen inflatie is, maar gevoelsinflatie.

 3. Ik heb mijn spaargeld gedeeltelijk bij de Postbank, de winsten van het ING concern zijn dermate hoog dat ik niet verwacht dat ik me zorgen moet maken dat dat geld niet terugkomt. Voor de rest heb ik bij Turkse banken met een hoger percentage maar daar ga ik niet al mijn spaargeld stallen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s