Moordwijven

Door Karel van der Weide

Het moment was daar de rechtvaardigheid van mijn vooroordelen jegens de Nederlandse film te onderzoeken. Had het acteerwerk een bedenkelijk niveau? Werd het gebrek aan actiescenes, weliswaar gevolg van een beperkt budget, gecompenseerd door een overdaad aan seks? Ging men inderdaad zo vaak naar het toilet? Kortom, had mijn vader gelijk om tijdens Turks Fruit (1973) door de bioscoopzaal te roepen: ‘Niets blijft ons bespaard!’?

Met die vragen in mijn achterhoofd begaf ik mij naar Moordwijven,de laatste creatie van regisseur Dick Maas. Hij maakte immers zogenaamde klassiekers als Flodder,De Lift en Amsterdamned. De antwoorden: sanitair verscheen sporadisch, het hele erge kwam in zijn geheel niet voor, al was de suggestie van overspel wel de rode draad van de film. Voorwaar op de hoeveelheid actie was niet bezuinigd. Een reminiscentie aan 9/11, schietpartijen, een auto te water,achtervolgingen, nou nou

Gelukkig  werd mijn vooringenomenheid op het onderdeel acteren bevestigd, al was dit het resultaat van een bizar scenario en de bijbehorende personages. Situatie: drie dames uit de jetset, levend met de latente dreiging dat hun echtgenoot een jong ding aan de haak slaat. Bij het flauwste vermoeden nemen ze drastische maatregelen.

   Moeten karakters niet enigszins voorstelbaar zijn? Dat geldt duidelijk niet voor deze drie verwende,cynische, gevoelloze bimbo’s. Karikaturen van vleesgeworden verveling; zo lethargisch kan een mens gewoon niet zijn. De hele enscenering is overdone, de ene schoonheidskliniek na de andere, met een helikopter naar een begrafenis, het benaderen van een huurmoordenaar in een ranzig café op de Wallen. En dan de persiflage op het societyleven. Alle clichés worden uit de kast gehaald: winkelen in de PC Hooftstraat, golf, excessieve party’s.Het lijkt wel een dubbelaflevering van Glamourland.

Maar, heeft iemand die voor visueel vermaak komt een boodschap aan deze tirade? Is het relevant of er mogelijkheid tot identificatie met de personages bestaat, laat staande voorstelling de werkelijkheid benadert? Verstand op nul, blik op oneindig en je in moordend tempo door het script laten jagen. In dat opzicht beschikt Maas over een kwaliteit.

Moordwijven (2007) – regie: Dick Maas. Met o.a.  Sanne Wallis de Vries, Bracha van Doesburgh

Advertenties

3 Comments

 1. Karel, mooi stuk (logisch , anders had ik het niet geplaatst!)
  Toch een kanttekening. De films van Dick Maas vind ik in veel opzichten atypisch voor de nederlandse film. Maas doet aan dure actiescenes (in de gemiddelde ned. film zie je die niet), hij houdt van luchtigheid (veel ned. films zijn van die moeizame praatfilms).
  Seks heeft hij wel in zijn films, maar vaak met humor, zoals in Flodder (‘Buurman wat doet u nu?’), en we zien ook al geen zwabberende pik zoals in bijv. ‘Brandende Liefde’ en geen moeizame toiletscenes.

  Welaan, de achterban mort en wil dat u nog een Nederlandse film bezoekt en verdere vergelijkingen maakt…

 2. Vroeger (in mijn tijd) deden bioscopen aan een pauze. Die werd vaak gebruikt voor toiletbezoek. Het spreekwoord zegt: “Zien eten, doet eten”, hetgeen ook voor toiletbezoek geldt. Echter, omdat als men door stoelgang-op-het-scherm tot toiletbezoek zou worden gestimuleerd, maar dit onmogelijk zou zijn zonder een deel van de film te missen (en hard rennen is in menig filmtheater niet toegestaan), heeft een clubje van filmliefhebbers een brief gestuurd aan de Nederlandse filmregisseurs,
  met het verzoek voortaan alle toiletscene’s te schrappen.
  De gezamenlijke bioscopenexploitanten hebben zich tegen deze actie verzet. Immers, toiletbezoek txc3xadjdens de film leidt er toe, dat een substantieel deel van de kijkers de film nxc3xb2g een keer gaat zien (= kassa!). In Montenegrijnse films komen om die reden extreem veel stoelgang- en urinoirscene’s voor, waardoor het filmbezoek in dit land tot xc3xa9xc3xa9n van de hoogste van de beschaafde wereld behoort.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s