vrouwen en werk

Soms belandt een bijzondere, tot nadenken stemmende mail in mijn  brievenbus. Ik mocht hem publiceren, en dat doe ik – op het gevaar af voor misogyn te worden uitgemaakt.

Een mannelijke journalist liet me weten:

‘Op mijn werk hadden we een zogeheten Medewerkers Tevredenheids Onderzoek. Groepsgewijs moesten we tot conclusies komen over wat er bij onze werkgever verbeterd zou kunnen worden en hoe wij onszelf zouden kunnen verbeteren. Natuurlijk weer zo’n kostbaar project dat nergens toe leidt maar dat wel lekker veel geld in de la van het organisatie-advieskantoor brengt dat het onderzoek verrichtte.

We moesten post-its met hartenkreten en/of wensen/eisen maken en die op een bord plakken. Een mannelijke collega had op een van zijn briefjes geschreven: er zouden meer vrouwen bij de krant moeten werken.

Ik vroeg hem waarom hij dat had opgeschreven. “Omdat ik dat vind”, zei hij.

“Maar waarom vind je dat dan?” vroeg ik.

‘Nou gewoon, het moet fifty-fifty zijn.”

Ik legde toen uit – waar meerdere en ook vrouwelijke collega’s bij zaten – dat bij ons op de krant al bijna een 50/50 verhoudng qua man en vrouw bestond. Dat ik het een nadeel vond dat vrouwen regelmatig met zwangerschapsverlof zijn of hun werk niet goed doen omdat ze naar huis moeten om de kinderen van school te halen. Dat vrouwen leuke en erg mooie, empathische artikelen schreven over: dierenleed, ziektes (mevrouw  Jansen  is al jaren reumatisch maar krijgt van de gemeente geen scootmobiel), school (vooral als er weer eens een ballonnenfeest is op de school waar haar eigen gebroed zich bevindt) en hun eigen hobby’s (golf, paardrijden).

Maar dat als we eens een primeur hebben, die altijd van een man komt. En dat vrouwen niet zulke nieuwsjagers zijn, zo is onze ervaring. Want ze durven/kunnen/willen zich niet in iets vast bijten en stoppen als een woordvoerder de deur dichthoudt in plaats van elders door te zoeken. Nou, toen viel het even stil…

Later kwamen drie mannelijke collega’s me besmuikt vertellen dat ze vonden dat ik wel een beetje – een beetje hoor- gelijk had. Ze kwamen langs, papieren onder de arm, en ze schoten weg na hun opmerking te hebben gemaakt.

Natuurlijk generaliseer ik, want er is altijd wel een uitzondering te vinden. Maar het is wel waar. En dat is niet omdat vrouwen daar nooit de kans toe hebben gekregen, ze hebben alle kansen. Ze willen gewoon niet. Ze willen naar hun kinderen, en hun werk is prioriteit nummer twee of nummer zeven, want de verjaardag van de buurvrouw is ook zo belangrijk.

Mannen zijn gewoon gemiddeld veel monomaner, kunnen zich beter focussen en hebben meer interesse  voor zaken als het inpolderen van land, het bouwen van de hoogste toren, het ontdekken van geneesmiddelen. Daarom schaken mannen doorgaans beter dan vrouwen, vrouwen willen niet alles opzij zetten voor “een spelletje”.

En natuurlijk, de vrouwen die primeurs willen en kunnen maken, daar ben ik voor. Maar dan moeten ze er wel moeite voor doen. Vrouwen die topschaker willen worden? Prima, Judit Polgar bewijst dat het kan. Wetenschapper?  Prima! Ben ik voor. Maar ik ben ertegen dat we overal fifty fifty doen, omdat zo zou moeten.

Ik zou het een verademing vinden als vrouwen gewoon weer gingen werken in beroepen waar ze goed in zijn (zorg, kinderopvang, decoratieve beroepen) in plaats van halve mannen te worden in prestatiegerichte bedrijfstakken. En dat ze dan voor die inspanningen in hun sterke sectoren gewoon de waardering krijgen die ze daarvoor verdienen. Dat zou een stuk normaler zijn dan wat er nu gebeurt. “

Advertenties

24 Comments

 1. weer zo’n modieus anti-vrouwen stuk. Tegenwoordig is het weer in om vrouwen belachelijk te maken en mogen alle cliches weer gebruikt worden. Als vrouwen aan de macht waren, zouden er geen oorlogen meer zijn. denk daar eens even over na! Tussen de regels door proef ik zoals gewoonlijk bij dit soort foute mannen afgunst of haat. Zielig.

 2. Mbt man/vrouw, journalistiek en “doorspeuren” is het misschien interessant om te wijzen op de interviews van Theo van Gogh, die momenteel op Het Gesprek worden uitgezonden. I.t.t. “haantjes” als Thijs van den Brink, Jeroen Pauw, etc. onderwerpt van Gogh z’n gasten niet aan een soort kruisverhoor, maar voert hij “gewoon” een gesprek, wat misschien wel tot veel meer onthullingen e.d. leidde, dan de keiharde aanpak der (in een hoek-)drijfjachtjournalistiek.

 3. Dankzij vrouwen gaat de druk van de ketel. En wat is er nu toch plotseling mis met verhalen met een puur menselijke inslag?
  Want lieve mensen, dat is toch het allerbelangrijkste dat je als mens in contact staat met jezelf en je omgeving. Wat zijn we nu eigenlijk opgeschoten met die prestatiedrang van de heren der schepping? Wij vrouwen vertrouwen op ons instinct, op ons hart . En uiteindelijk kom je daar toch verder mee dan die kille berekeningen.

 4. door die prestatiedrang anouschka, zijn er bijv medicijnen voor vrouwen, en is zeeland niet overstroomd. Misschien vind jij dat onbelangrijk, ik niet. als je deze mening volhoudt weiger jij natuurlijk ook medische hulp en medicijnen die door mannen zijn ontwikkeld. Het gaat immers om contact

  Ook Yvonne zonderop , voorheen Volkskrant, wees er onlangs in De journalist op, dat al die human interest wel leuk is, en goed, maar dat het leven meer is, en dat daarvoor echt mannen nodig waren.

  het lijkt me anouschka , dat jij een verkeerd, discrimenerend beeld van de man hebt. Kille berekening: weet jij wel hoe bijv geneesmiddelen ontwikkeld worden? vaak intuitie.

  Wist je dat ook mannen gevoel hebben?
  alleen is dat vaak een ander gevoel dan vrouwen, en voor het gemak noemen vrouwen dat dan: kil – verstand – berekening.

  Maar het is gevoel. Edoch, een man met gevoel wordt niet serieus genomen – door vrouwen.

  Wiet:
  Wie denkt dat vrouwen geen oorlog voeren heeft denk ik nooit van Margaret Thatcher gehoord…

 5. dan valt me nog iets op: anouschka, klaarblijkelijk weet jij niet hoe een primeur werkt> Als er nl iets is dat door middel van intens menselijk contact plaatsvindt, dan is het wel de primeur.

 6. peter je hebt een punt. Ik heb ook niks tegen human interest.. alleen ook op dat terrein zul je moeten durven doorvragen,je voorbereiden.

  Primeurs zijn niet hetzelfde als keihard of drijfjachtjournalistiek. Maar een primeur gaat niet vanzelf. Primeurs hebben veel met netwerk te maken (MENSELIJK CONTACT!). met je verdiepen in iemand. met je werk laten voorgaan boven de verjaardag van je moeder..

  Verder pleit de journalist in bovenstaand stuk helemaal niet tegen human-interest.

  Maar het gaat hem erom dat als vrouwen gedwongen volgende jaren overal 50 procent van gaan uitmaken (omdat het moet, als enige reden), we het qua ontdekkingen wel kunnen vergeten in bijv de wetenschap.

  Dat de zorg in plaats van onderbetaald gewoon goed betaald moet worden. Dat human interest leukis, maar dat er ook meer is.

  wat van den brink en Pauw enzodoen: dat is ook geen jacht op primeurs.
  wat zij doen is cabaret. een slechte vorm van cabaret. babbelen, aanschurken tegen het establishment.
  Hebben zij ooit iets totaal nieuws bij een gast ontdekt? een onhulling gedaan?
  Solo wel eens, met name witteman kan wel wat, maar in P en w…

 7. Oh, oh, oh,oh, wat zijn de heertjes op hun plassertje getrapt!
  Ja jongens, wen er maar aan. Maar eens zal er een wereld zijn zonder oorlog, discriminatie en onderdrukking. Een wereld waarin vrouwen het voor het zeggen krijgen.
  Een wereld waar zwart en blank, man en vrouw, jong en oud gelukkkig naast elkaar kunnen leven.
  De overwinning van Hillary Clinton in New Hampshire lijkt mij trouwens zonder meer een gunstig teken aan de wand. Womanpower!

 8. Zeg Anouschka, wordt het niet eeens tijd voor een nieuwe tampon? Volgens mij begint degene die je nu in hebt giftige dampen te verspreiden. Ik zou ook je hersens eens ff lekker aan de waslijn hangen als ik jou was.
  Volgens onderzoek scoren vrouwen gemiddeld zo’n vier punten lager dan mannen. Ik denk dat jij daar absoluut je aandeel in hebt. Hulde!
  En dan wat Hillary Clinton betreft. Tja, als je zoiets ziet als een lichtend voorbeeld voor vrouwen! En ineens begreep ik dat de uitspraak van Bill Clinton ‘xc3x8d did not have sex with that woman’, helemaal niet op Monica Lewinsky sloeg.

 9. Renzo, zonder vrouwen waren mannen nergens, dat snap jij ook nog wel. Ik vind het respectloos hoe jij over vrouwen praat. Je bent een gefrustreerd mannetje, een minderwaardig mens. Zelfs Adolf Hitler had respect voor vrouwen en liet ze 100% meedraaien in de maatschappij en niet 50%! Margaret Thatcher werd natuurlijk voor het karretje gespannen van de oorlogsindustrie. Zo cynisch zit de mannenmaatschappij dus in elkaar Renzo.

 10. Renzo, zonder vrouwen waren mannen nergens, dat snap jij ook nog wel. Ik vind het respectloos hoe jij over vrouwen praat. Je bent een gefrustreerd mannetje, een minderwaardig mens. Zelfs Adolf Hitler had respect voor vrouwen en liet ze 100% meedraaien in de maatschappij en niet 50%! Margaret Thatcher werd natuurlijk voor het karretje gespannen van de oorlogsindustrie. Zo cynisch zit de mannenmaatschappij dus in elkaar Renzo.

 11. Renzo, zonder vrouwen waren mannen nergens, dat snap jij ook nog wel. Ik vind het respectloos hoe jij over vrouwen praat. Je bent een gefrustreerd mannetje, een minderwaardig mens. Zelfs Adolf Hitler had respect voor vrouwen en liet ze 100% meedraaien in de maatschappij en niet 50%! Margaret Thatcher werd natuurlijk voor het karretje gespannen van de oorlogsindustrie. Zo cynisch zit de mannenmaatschappij dus in elkaar Renzo.

 12. Wiet, jij bent een mens naar mijn hart!
  En je slaat ook de spijker op zijn kop met het voorbeeld van Adolf Hitler! Nee, inderdaad, ze kunnen veel van Hitler zeggen, en inderdaad heeft hij totaal verkeerde dingen gedaan, hoewel er natuurlijk ook weer dingen uit zijn verband gerukt, maar, in elk geval nam hij vrouwen voor honderd procent serieus. En dat is meer dan wat we van meneer Renzo Verwer kunnen zeggen!

 13. Ik zou, net als Anouschka graag vrede en liefde willen. Maar ik vrees dat e.e.a. niets met man/vrouw te maken heeft. Laten vrouwen doen waar ZIJ goed in zijn en mannen waar ZIJ goed in zijn in plaats van politiek correct mannen en vrouwen op elk gebied hetzelfde te laten doen.
  Over Hillary? Ik ben bang dat in Amerika als puntje bij paaltje komt bepaalde mensen liever geen zwarte president of een vrouwelijke president krijgen. Ik voorspel een aanslag op Barack Obama en als Hillary bij de Democraten wint, zal zij het afleggen tegen de (mannelijke) kandidaat van de Republikeinen. Of dat terecht is? Nee, maar het gaat wel gebeuren.

 14. Wiet en BJ, jullie zijn echt mannen naar mijn hart. Vrouwelijke mannen die, anders dan Renzo en Jason, niet bang zijn om hun vrouwelijke kant te tonen. Want Renzo en Jason, julie zijn gewoon mannetjes die helemaal zijn vastgeroest in jullie machowereld.

 15. An, waarom steun jij mij niet inplaats van met rare verdachtmakingen te komen?
  Zo komen wij vrouwen natuurlijk nooit ene stap verder!

 16. Mensen, volgens mij zijn we hier teveel bezig vanuit onze persoonlijk kaders te reageren en niet meer inhoudelijk op de stof aan het ingaan. Er komen allemaal suggesties en betrekkingen bij waar de auteur geen enkele uitspraak over heeft gedaan. Wellicht is dat de bedoeling van discussie op een weblog, aangezien ik hier niet echt ervaren in ben. Maar weet wel dat persoonlijke kaders enorm kunnen belemmeren om een zo neutraal/realistisch mogelijke optiek te krijgen van de stof die wordt geschreven/beweerd.

 17. Beste mensen,
  Wat me opvalt is dat de discussie langzaam zich verplaatst in betrekkingsideen die voortkomen uit eigen persoonlijke kaders. Hierdoor wordt het erg moeilijk om neutraal/realistisch te kijken naar de genoemde beweringen en argumenten. Laat de (snelle) connclusie eens varen en probeer te kijken naar realistische feiten ipv van allerlei dingen te roepen die uiteindelijk niets meer te maken hebben met het onderwerp. Laten we eerlijk zijn, op deze manier krijg je juist misvattingen..en dat te horen van vrouwen die er zo prat op gaan dat oorlog niet zou plaatsvinden als het aan hen ligt. Begin bij uzelf…

 18. “Maar eens zal er een wereld zijn zonder oorlog, discriminatie en onderdrukking. Een wereld waarin vrouwen het voor het zeggen krijgen” (citaat van Anouschka).

  Wat zou die wereld dan saai zijn!

  vriendelijke groet,
  Redbad

  “Liever in de hel met mijn voorvaderen, dan met vreemden in de hemel der Christenen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s