Laat Midas maar lopen.

door Henk Kraaijenhof

Als kerst van 2006 cadeau kreeg ik het boek van Midas Dekkers, genaamd: Lichamelijke opvoeding. Ik heb het bijna onmiddellijk uitgelezen omdat ik iets van mezelf in het boek en in de schrijver herkende.

 

Maar wat hebben Midas Dekkers en Henk Kraaijenhof dan gemeen?

Laten we teruggaan naar de gymles op de lagere school.  Als Midas en Henk een koprol moesten maken in het midden van de gymzaal was de kans groot dat ze ergens met een harde smak met hun rug op de vloer terechtkwamen met hun benen tegen een muur. Met je jeugdige kruis tegen een bok aan springen in plaats van erover heen was voor ons een routineklus.

Voor Henk was dat geen probleem, het was één van de vele dingen die hij niet kon, voor Midas echter wel. Hij kon immers goed leren en dus waarom zou hij zich bezig houden met onzinnige zaken als het maken van vogelnestjes en zwaantjes?

Die bestudeerde hij liever in de vrije natuur en dus kon het niet uitblijven, hij werd bioloog.

Maar hij had een katholieke opvoeding,en dat geeft je een geheugen als een olifant.

Nooit zou Midas zijn lichamelijke klunzigheid vergeten, noch vergeven.

 

Lichamelijke opvoeding

 

Midas  Dekkers

 

ISBN 90 2542 733 2
Contact

 

Het lag natuurlijk niet aan hem, het lag aan die dommerikken, die barbaarse spieren-in- plaats-van-hersensfiguren die hem hadden gedwongen zijn lichaam op te voeden.

En zo werd een prettige frustratie geboren. Prettig, omdat het natuurlijk leuk is om tig-jaar na dato daar een schitterend geïllustreerd tongue-in-cheek boek aan te wijden en het stralende middelpunt van discussies te worden.

Want laat één ding duidelijk worden uit het boek: Midas houdt niet van sport, zowel het zelf bedrijven van sport als het passief absorberen van sport staan hem tegen.

En dat is zijn goed recht, evenals dat een goed recht van anderen is om rennend, fietsend, fitnessend of Nordic walkend zijn/haar vrije tijd door te brengen.

Meer dan een miljoen Nederlanders bewegen op regelmatige basis op deze manier. Een miljoen, dat kunnen toch niet allemaal van die dommerikken zijn? Immers: One million Elvis fans can’t be wrong…

En natuurlijk begrijpen we Midas’gedachten als hij kijkt naar de gelaatsuitdrukking van de mensen van middelbare leeftijd, de mannen in bonte wielrenshirtjes op racefietsen die een vermogen kosten met verkrampte gezichten voorbijziet peddelen. Of als hij kijkt naar de gepijnigde expressie van rennende dames die met ceintuur vol miniflesjes dorstlesser om uitdroging te voorkomen voorbij strompelen: dat kan niet leuk zijn.

En toch heeft het blijkbaar wat, Midas, al was het maar omdat je iemands genotsniveau nu eenmaal niet aan het gezicht kunt aflezen, kijk  maar ben in de spiegel als je klaarkomt, ja, ik zeg als…

Lijkt dat dan op iets wat je leuk vindt? Toch zijn we het er met zijn allen, hopelijk, over eens dat het hebben van een orgasme één van de meest plezierige bezigheden is die de mens kent, ook al spreekt dat nu niet uit de gelaatsuitdrukking die men toont of de geluiden die men daarbij voortbrengt.

Een ander discutabel element is dat sport geen functie zou hebben omdat dieren ook niet sporten, nou vraag ik je. Het kan Midas als bioloog toch niet ontgaan zijn dat mensen nu eenmaal heel erg veel dingen doen die dieren niet doen,waarbij sporten maar een heel minimaal onderdeeltje van die lijst is. En geloof me die lijst kan nog veel langer.

Dieren schrijven geen boeken, lezen ze ook niet, dieren kennen geen humor, dieren kennen geen cultuur, hoewel, ik heb wel eens schilderijen van olifanten en chimpansees gezien, dieren drinken geen alcohol, roken niet, je ziet zelden dan ook een koe een hap smeulend stro roken,  dieren rijden geen auto (hoewel ik af en toe een chimpansee achter het stuur vermoed) en nee, dieren doen inderdaad ook niet aan sport zoals wij dat kennen.

Midas’boek staat wel vol met prachtige afbeeldingen van naakte nazi’s, je krijgt haast het idee dat als je gaat sporten je automatisch met die linkerarm omhoog gaat lopen, nazi’s en sporten lijken twee handen op een sixpack.

Maar de nazi’s misbruikten niet alleen sport, ze misbruikten alles wat ze nodig vonden: cultuur -Midas geeft zelf het prachtige voorbeeld van Leni Riefenstahl- ze verbrandden boeken, hielden niet van jazz, maar weer wel van klassieke muziek.

Maar ook misbruikten ze de wetenschap en de biologie zoals de eugenetici dat deden.

Om nu te stellen dat wetenschap een gevaarlijke of zinloze bezigheid is omdat de nazi’s er veel waarde aan hechten of om niet naar klassieke muziek te luisteren omdat de nazi’s het mooi vonden, dat gaat me als argument net wat te ver.

Maar laten we het ook eens van een andere kant bekijken,

Henk, die ook geen koprol kon en kan maken en bovendien slechts 5 jaar lagere school had gehad, dacht over het lichaam als een instrument als iets dat iemand meekrijgt, ja wellicht slechts een verpakking van de geest, en je hebt nu eenmaal mooie en lelijke verpakkingen, net zoals je ook mooie en minder mooie geesten hebt om in te pakken.

Ergens in zijn pubertijd is hij op aanraden van zijn huisarts en zijn moeder op sport gegaan, zij het met aanvankelijk fikse tegenzin, en heeft van die sport later zijn beroep gemaakt, stom, maar waar. Tussendoor is hij nog Nederlands kampioen 400 meter geweest, zij het bij gebrek aan tegenstand, maar daar kon hij weinig aan veranderen,

En als er iets stom is, en daar gaat het hier even om, dan is het wel die 400 meter lopen, een rondje rond de atletiekbaan. Als een gek van start gaan en dan op precies datzelfde punt weer aankomen met een melkzuurgehalte van ver boven het gezonde, een rondje van A naar A. En dat terwijl hij dus eigenlijk ook had kunnen blijven staan, dan was hij sneller ter plaatse geweest, zonder hij zich daar zo idioot voor hoeven in te spannen!!

En dat terwijl hij zich toch ook hadden kunnen voortbewegen per fiets, of per auto.

Daar moest hij ook nog voor trainen en als je nagaat wat een tijd daar in gaat zitten! – die tijd had hij veel beter kunnen besteden aan leren, zijn geest verrijken, dat was veel zinvoller geweest.

Dan had hij nu tenminste geweten hoe en waar de Batavieren ons land binnengekomen waren, in welk jaar de slagbij Nieuwpoort werd uitgevochten, door  wie en waar Nieuwpoorteigenlijk ligt of lag,  wat de wortel van 17 is of een cosinus, ofwaar we in Nederland de strokartonindustrie kunnen vinden en watstrokarton eigenlijk is.

Ook had hij zijn geest kunnen verrijken met de het liefdesleven van het driestekelige stekelbaarsje. Of zijn hoofd pijnigen met de vraag of de korenwolf nog wel bestaansrecht heeft.

Want laten we heel eerlijk zijn, wij mensen beheersen de natuur nu eenmaal. En dat dankzij onze verrijkte geesten. En ja, we kunnen zonder korenwolf, zonder panda, net zoals we ook heel goed kunnen zonder tyrannosaurus of dodo.

Ik wil wedden dat ook U de sabeltandtijger niet echt mist of een of ander lullig bloempje.

Midas zet de lichamelijke opvoeding, als een contrast af tegen de geestelijke vorming, het leren, hetlezen, het denken, het verrijken van de geest.

Maar weer die vraag: hoe verrijkt zijn onze geesten dan wel? Kijk om U heen en ik wil wedden dat U na even nadenken komt tot de onvermijdelijke conclusie: behoedt ons voor de verrijkte geest, voor de geletterde, voor de geleerde, voor de intellectueel geprivelegeerde.

Bespaar ons de in Midas’ boek beschreven collega-schrijvers van het opzadelen van anderen met hun jeugdfrustraties hun levensdoel hebben gemaakt.

Hou het bij je, maar val mij er niet mee lastig.

Hou bijvoorbeeld eens op met dat stereotype gedrag om je als vrouw te verkleden, ga toch fietsen.

Bibliotheken en videotheken staan vol met die persoonlijke kruistochtjes. Hele wouden zijn gekapt om onze geesten te kunnen ‘verrijken’ met een klaagzang over hun gekwelde jeugd en opvoeding. Of juist een beschrijving van het afwerpen van de ketenen van hun vaak religieus getinte opvoeding.
Wie is er als scholier niet gekweld met het boek ‘De avonden’ van sporthater Reve, en …. heb je er iets van opgestoken of al was het maar, gebulderd van het lachen.

Laat mij één keer per maand gewoon rustig een rondje hollen, niet te lang en niet te hard natuurlijk, luisterend naar mijn raspende ademhaling, en mijn uit zijn magere ribbekastje bonkende hart, met het idee dat het leuk is en/of goed voor me is.

Laat me genieten van het zinloze gesjor aan ijzer, laat mij nordic walken op een manier waarvan de nazi’s de slappe lach zouden krijgen.

Laat me lopen, liefst zonder hersenen,Midas, zoals ik jou ideeen over laat lopen, als een plas in het zwembad.

Zoals we jouw recht op luiheid respecteren, respecteer ons recht op het onvervreembare mensenrecht op domheid. Om geen boeken te hoeven lezen, zelfs niet ‘Deontvoering van Alfred Heineken’, om niet te hoeven leren watanderen belangrijk vinden, om niet naar het theater te gaan, of om niet intelligenter te hoeven worden dan we zijn.

Want hersenen, daar hebben we al veelte veel van

PS. mijn favoriete afbeelding en met name het onderschrift staat op pagina 67.

Al was het alleen maar daarvoor….Midas …. toch bedankt…

Een fragment is te lezen op:

http://www.midasdekkers.nl/fileadmin/Midas/fragmentlichamelijkeoefening.pdf

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s