Film over Boudewijn van Houten

Een lichtzinnig leven in première op Cultura 
Boudewijn van Houten: Ik leid een lichtzinnig leven

Boudewijn van Houten is de zoon van NSB- en SS uitgever Reinier van Houten. Bij de val van de Muur vluchtte hij met zijn moeder naar Berlijn. Daarna: armoede, een postwisselfraude die resulteerde in 15 maanden gevangenis.Toen hij vrijkwam werd het dwangmatig veroveren van vrouwen een levensdoel op zich, naast schrijven. Nu verdient hij zijn geld met het vertalen van breipatronen.

Een lichtzinnig leven, dat is de titel van de documentaire over deze belangrijke momenten in het leven van de schrijver Boudewijn van Houten, gemaakt door Jef Rademakers. Het lijkt of niets in het leven hem werkelijk getekend heeft: de oorlog, de gevangenis, het uitblijven van literaire roem, het eenzaam achterblijven na duizenden amoureuze affaires. Zelf zegt hij: ‘Ik heb een soort oppervlakkigheid die mij voor de ondergang behoedt. Ik leid een lichtzinnig leven.’ De première van deze bijzondere documentaire vindt plaats op 15 januari op het digitale themakanaal Cultura.

Cultura is het non stop themakanaal voor kunst en cultuur van de Publieke Omroep, te bekijken op digitale televisie en op internet. 24 uur per dag, 7 dagen per week recente en oudere programma’ss over klassieke en populaire muziek, boeken, films en (podium)kunsten, met documentaires,talkshows en andere schatten uit het omroeparchief. Iedere dinsdagavond staat in het teken van literatuur, te beginnen met het Cultura Journaal om 20.30 uur. De programmering staat altijd in een lijn met actuele gebeurtenissen.

https://i2.wp.com/www.nnbh.com/base/69/images/9059111869.jpg

Zie http://www.cultura.nl, waar de docu vanaf 15 jan te zien is.

OPvallend is het verhaal van de breipatronen, dat mij niet bekend is. Volgens mij een grapje van Van Houten.
Dat hij lichtzinnig is, weet ik.  Maar ik proef in de omgang met Van  Houten ook een zucht naar erkenning, door het nederlands ‘litterair plantsoen’ **
Maar hij weet dat dat ook niet alles is. Waarschijnlijk is hij nu beter af…

** Uitdrukking van Heere Heeresma senior (geb. 1932)

Advertenties

8 Comments

 1. Een wat raillerend stuk over Van houten vind ik op http://www.dbnl.org van G.J. van Bork:

  Van Houten heeft een zeer eenvoudige opvatting over literatuur. Literatuur is voor hem niet veel meer dan xe2x80x98pratenxe2x80x99 over het leven. Alle diepzinnigheid is flauwekul. Dat leidt er bij hem toe dat zijn werk sterk autobiografisch gekleurd is. In Zoveel lol (1971) beschrijft hij zijn ervaringen met het Utrechts studentencorps.

  De opvattingen van Van Houten over het leven zijn eigenlijk net zo simpel als die over literatuur. Zijn personages zijn uit op genot en daaraan worden doorgaans morele overwegingen ondergeschikt gemaakt. In Van onze correspondent op de aarde (1978) wordt geconstateerd dat geld gelukkig maakt en dat wie daar anders over denkt hypocriet is. Conservatieve denkbeelden, racisme en laatdunkende uitspraken over vrouwenemancipatie zijn in zijn werk talrijk. In 1990 verscheen de bundel Holland-Belgixc3xab en andere verhalen, waarin Van Houten zijn uitgangspunten trouw blijkt. Het is proza waarin xe2x80x98gepraatxe2x80x99 wordt over het leven van alledag. In 2003 verscheen Mijn auto’s met als ondertitel xe2x80x98een autobiografiexe2x80x99.

 2. `Bij de val van de Muur vluchtte hij met zijn moeder naar Berlijn.’
  Nou, dan was Boudewijn zijn tijd wel erg vooruit! En in het hele verhaal niets over Theo Kars? Merkwaardig…

 3. `Bij de val van de Muur vluchtte hij met zijn moeder naar Berlijn.’
  Nou, dan was Boudewijn zijn tijd wel erg vooruit! En in het hele verhaal niets over Theo Kars? Merkwaardig…

 4. goed opgemerkt wim, ik nam dat over uit het persbericht, dat dus in dit opzicht niet klopt, moet zijn: bij de val van het duitse rijk in 1945. Ik las eroverheen..

  In het persbericht niets, maar wie weet in de film wel. Of niet. Dat zal de keuze van de maker zijn..

 5. ‘Fout’, ‘Onze hoogmoed’ en ‘Erotisch dagboek’ zijn zeker het lezen waard. Van Houten is een eerlijke schrijver, die zich, zeker in voorgenoemde boeken, meer bloot geeft dan het gros van de nederlandse schrijvers ooit zou durven. Jammer dat openheid en eerlijkheid bij nederlandse schrijvers alleen gewaardeerd worden als ze ‘politiek correct’ zijn.

 6. Peter van Prooije, je hebt gelijk… al vraag ik me af hoe eerlijk en open dan die schrijvers eigenlijk zijn..
  Niet dus, mijns inziens

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s