rode haren ; Arne Jansen

Vorige week overleed  Aloys Jansen, de zanger van de ene hit, en vele liedjes..

In Trouw stond deze week een mooi IN memoriam:

Het was wel zijn hit, maar niet zijn nummer. Twee Duitseschlagerschrijvers, Hans-Georg Moslener en Manfred Oberdoerffer,schreven het in 1971. In Nederland ging EMI-producer Tim Griek een jaarlater op zoek naar een stem bij het lied. De studioband was hemtoegestuurd door de Duitse collega’s. Een vertaling was er al.

Tijdens een talentenjacht in Zevenaar had Griek een paar maanden eerdereen jonge jongen horen zingen. Die stem, en die looks, die wilde hijerbij.

Het was de stem van Aloys Jansen, kapper te Gendringen.Niet alleen had hij een prachtige stem, hij zag er ook goed uit xe2x80x93vriendelijk, vrolijk, ideale schoonzoon-achtig.

https://i1.wp.com/img174.imageshack.us/img174/9683/tatu51hn0.jpg

Op dat moment zatAloys sinds drie maanden in een band: Les Cigales. Ze speelden covers:Stones, Beatles, Q65. Aloys was gekomen toen een vertrekkende gitarist hem naar voren schoof. Jongens uit de buurt van Doetinchem waren het,allemaal rond de twintig.

Ze waren amateurs, maar nu een echte platenmaatschappij belangstelling toonde voor de stem van hun nieuwe gitarist, stonden ze op een kruispunt: meedoen of niet? Aanvankelijk waren ze niet erg happig. Ze vonden het lied ook zo onzinnig. Meisjes met rode haren zijn helemaal niet mooi, die zitten onder de sproeten…Dat soort jonge jongens-bezwaren hadden ze.

Maar EMI hield vol.

AloysJansen, zoon in een gezin van tien kinderen xe2x80x93 hij had zes broers endrie zusters – uit Wieken, een buurtschap vlakbij Gendringen, wildealtijd al zanger worden.zie verder
http://www.trouw.nl/deverdieping/naschrift/article872981.ece/Arne_Jansen_1951-2007

en ook: 
http://www.telegraaf.nl/prive/2749752/_Meisjes_Met_Rode_Haren_beheersten_leven_Arne_Jansen__.html?cid=rss
Advertenties

9 Comments

 1. Wie weet heeft de popuhilariteit van het nummer “Meisjes met rode haren” ook wel bijgedragen aan de naamgeving van xc3xa9xc3xa9n van de populairste stripheldinnen van na de Tweede Wereldoorlog: Roohaar, de metgezel van Storm.

 2. Roodhaar. En trouwens: niet alleen de naam, ook haar rode haar natuurlijk. Ook het boek van Theun de Vries “Het meisje met het rode haar” kan niet anders dan door de hit van Arne Jansen gexc3xafnspireerd te zijn geweest. Om maar te zwijgen van “Het meisje met de blauwe hoed” van Johan Fabricius, waarvan de titelheldin – in ieder geval in de tv-bewerking, met in de titelrol Jenny Arean – een rossig typ was.

 3. Vroeger had je Froukje Dagevos (nu nog wel, neem ik aan, maar waar is ze gebleven?), assistente van Bob Bouma/Han van der Meer in het KRO-televisieprogramma Cijfers en letters. Op Wikipedia is een lemma gewijd aan Cijfers en letters, maar Froukje komt hier niet op voor! Froukje Dagevos is daarmee de Foekje Dillema van de KRO: weggeschreven in het Vergeetboek der Geschiedschrijving. Wie rood haar heeft of had of niet is van minor importance, wat mij betreft!

 4. het is een schande peter. maar eh, het leuke is dat je op wiki zelf kunt toevoegen/schrappen e.d.
  Oa. mabel deed dat, ambtenaren op ministeries schreven in wiki dat theo van gogh met zijn lul uit zijn broek fietste toen ie vermoord werd…

  dus ook jij kunt erin schrijven!

 5. Wat hier ontbreekt, is HOE Arne Jansen aan zijn eind is gekomen. Een enkel medium vermeldde het; hij sloeg de hand aan zichzelf. Voor Nederlandse begrippen heeft Jansen het ver gebracht. De uitzendingen van Toppop, waarin hij aanbeden werd door hordes deernen, staan in mijn geheugen gegrift. Zijn nadagen: het optreden in cafxc3xa9s en achterafzaaltjes. De tol van de eindige roem, kunst- en vakbroeders, staat sommigen van ons ook te wachten…

 6. Er is meer aan de hand, Renzo. Op de website van Han van der Meer http://www.kasteelrijckholt.nl/html/body_televisieproducties.html staat geen vermelding , dat Van der Meer ooit presentator van Cijfers en letters was. Waarom niet? Gecombineerd met de mysterieuze afwezigheid van zijn assistente Froukje Dagevos op het Wikipedia-lemma “Cijfers en letters”, roept dit vragen op. Hadden Han en Froukje een geheime realtie? Gaf Henri Knap (eveneens medewerker aan C&L) opdracht tot de moord op Pim Fortuijn? Wat bespraken Theo van Gogh en Edward Kennedy om 17.53 u. in cafxc3xa9 Keyzer te Amsterdam??? Vragen, vragen, vragen…

 7. Mooie vrouw trouwens, die afgebeeld staat in het artikel. Weet iemand wie dit is?

  Vriendelijke groet,
  Redbad

  “Liever in de hel met mijn voorvaderen, dan met vreemden in de hemel der christenen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s