Atlete Foekje Dillema overleden

Gisteren werd bekend dat oud-atlete Foekje Dillema, een grote concurrente van Fanny Blankers,  deze week op 81-jarige leeftijd overleden is. Dillema was ongewild hoofdrolspeler in het grootste schandaal uit de Nederlandse atletiek ooit. Ik citeer van de uitstekende weblog van sporthistoricus Jurryt van de Vooren http://www.sportgeschiedenis.nl/

” In de zomer van 1949 stond de complete Kuip op zijn kop tijdens een atletiekinterland tegen Italie. De onbekende Dillema liep harder dan iedereen en oogde veel beter dan Blankers-Koen. Nederland was nog niet bekomen van de olympische successen van 1948 of het zag een nog groter talent op de baan staan.

‘Toen Foekje daar zo liep’, citeerde Kees Kooman – biografe van Blankers- een ooggetuige, dachten wij terug aan die zaterdagmiddag van de zevende augustus 1948, toen Fanny in Londen haar kunststukje uithaalde.’ In hetzelfde jaar kreeg Dillema in Londen de eretitel Athlete of the match na een fabuleuze sprint.

De Judaskus. Fanny Blankers-Koen en Foekje Dillema zoenen elkaar

Het volgende jaar liep Dillema een nieuw Nederlandse record op de 200 meter, maar kort daarna bleek deze tijd te zijn geschrapt. Nederland stond aan de vooravond van het grootste sportschandaal ooit.

Fanny Blankers-Koen en haar echtgenoot en trainer Jan Blankers speelden hierin een nooit opgehelderde rol. De olympische superheld van 1948 probeerde de prestaties van Dillema aan het zicht te onttrekken met de suggestie dat de nieuwe ster eigenlijk een man was. ‘Ik loop niet tegen een vent’, zei Blankers-Koen. Wat niet waar was,omdat ze in de Tweede Wereldoorlog door gebrek aan competitie wel degelijk tegen mannen had gelopen en gewonnen.

Seksetest

De KNAU ontwikkelde in het geheim een seksetest. Om een rookgordijnop te trekken werden hiervoor ook enkele andere atletes opgeroepen.Deze vrouwen moesten plaatsnemen in een verlosstoel, waar ze tussen de benen werden betast. Zelfs een atlete, die dat jaar was bevallen, moest zich deze vernedering laten welgevallen. Volgens de KNAU bleek Dillema inderdaad een man te zijn. Toch moest het ergste nog komen.

Op 13 juli 1950 reisde Dillema vanuit Groningen naar Utrecht, om met het Nederlandse team te vertrekken naar Frankrijk voor een landenwedstrijd. Daar werd ze compleet onverwacht geconfronteerd met de seksetest en ter plekke geschorst. Ze kreeg geen enkele kans om zich te verdedigen, er werd geen hoor- en wederhoor toegepast. Mentaal gebroken keerde Dillema terug naar huis en dook onder. Ze zou zich nooit meer vertonen in de Nederlandse sportwereld.”

Nog steeds heeft de bond Dillema voor deze dubieuze diskwalificatie op grond van uiterlijk geen excuses aangeboden.

Smerig spel, handjeklap van bond en Fanny en Jan Blankers? Waarschijnlijk wel; en Jan was destijds bondstrainer. Toch een kleine toelichting op de sfeer in die tijd. De atletiek leed in die tijd onder een mannen-vrouwenprobleem, zoals de sport momenteel zuchtonder het dopingprobleem (het Balco-schandaal, de nieuwe doping, speelde/speelt zich af in de atletiek, niet in het wielrennen!)

Na WO II was er een aantal mannen en hermafrodieten dat aan vrouwenwedstrijden meedeed. Geregeld moesten ‘vrouwen’ hun medaille inleveren nadat een seksetest -die vaak een vernederende betasting van geslachtsdelen inhield- uitwees dat ze in elk geval geen vrouw waren.

De sport leed hieronder en zo werd elke vrouw met een mannelijk uiterlijk verdacht.

En Fanny Blankers? Die speelde het spel mee. Zij was niet de bescheiden, sociale en een lieve vrouw die ze wel leek en die ze speelde tijdens tvprogramma’s na haar carriere.

Kees Kooman is er in de biografie die hij over Fanny schreef zeer duidelijk over: ‘Ze wisselde vriendschappen in, alsof het lege flessen zonder statiegeld betrof. Ook speelde ze vals bij spelletjes.. Haar concurrenten, maar ook haar kinderen vonden haar egoistisch.Niemand hield echt van haar, beweert een voormalige vriendin. En haar broer zei: In wezen was Fanny een kreng.

 

Dat zal zeker. Blankers-Koen was een topsporter en die kunnen niet altijd aardig zijn. Vind ik. Ook zij wilde over  de affaire -Dillema nooit meer wat zeggen. 

Het zou de KNAU sieren nu eindelijk eens excuses aan te bieden, nu dan aan de familie-D

Laten we tot slot van deze grote atlete afscheid nemen via deze reportage:

http://www.vpro.nl/programma/sportpaleis/afleveringen/11481206/

Advertenties

37 Comments

 1. Of Fanny Blankers Koen nou al of niet vals speelde tijdens spelletjes of dat ze desnoods een onuitstaanbaar kreng is geweest
  lijk mij totaal niet relevant in de zaak Foekje Dillema. Beetje ouwewijvengeklets!Een paar jaar terug werd er door Wilfried de Jong ook aandacht aan de zaak Foekje Dillema geschonken. En was de verontwaardingen over de gebeurtenissen ook groot. Maar is dit wel redelijk?!
  Natuurlijk; de rol van Jan Blankers in deze affaire is schimmig, de manier van sekseonderzoek ronduit lomp en ik vind ook dat Foekje Dillema onheus is behandeld.
  Maar dat je van te voren goed kijkt of een atlete met een teveel aan mannelijke hormonen niet meedoet met vrouwenwedstrijden lijkt mij redelijk.
  Net zo redelijk als dat je een twintigjarige niet laat uitkomen tegen een kind van acht.

 2. Dat klinkt logisch, maar hoe bepaal je dan de grenzen? Je kunt natuurlijk niet alleen maar atleten tegen elkaar laten lopen, die precies dezelfde lichaamsbouw hebben, maar hoe selecteer je dxc3xa0n? Een vrouw, die iets bredere schouders heeft dan de gemiddelde vrouw mag niet meedoen met de vrouwen? Een man met weinig baardgroei niet met de mannen?

  Als je hierop doordenkt is sport ALTIJD tot op zekere hoogte oneerlijk. Dwz iemand die langere benen heeft, heeft nu eenmaal een voorsprong met hardlopen. Natuurlijk: verder komt het aan op training, discipline (en voor de cynici/realisten: slim gebruik van doping en goed smoesgebruik), etc.

 3. Peter, uiteraard is het oneerlijk verdeeld. Heeft de een meer spiermassa dan de ander, een groter uithoudingsvernmogen, of simpelweg meer talent.
  En inderdaad zijn grenzen lastig te stellen. Dat wil nog niet zegggen dat je ze helemaal achterwege moet laten. Om bijvoorbeeld een man van 120 kilo tegen een vrouwtje van vijftig kilo te laten kickboksen kan toch ook niet de bedoeling zijn. Er zijn ook gevallen bekend van mannelijke sporters die zich tot dame lieten ombouwen en vervolgens bij de vrouwen de prijzen wegkaapten. Zoals bijvoorbeeld de tennister Renee Richards
  en een Nederlandse veldrijdster waarvan de naan mij is ontschoten.
  En het besluit destijds om Foeke Dillema uit te sluiten bij de vrouwen lijkt mij heel wel verdedigbaar!

  Peter, ik kom binnenkort weer eens langs in je winkel, om toch nog even mijn klasgenot van dik veertig jaar terug weer eens te treffen.

 4. Beste Donald, sport is van meet af aan niet eerlijk. Je aanleg ligt bij je geboorte al vast. Neem alleen al het verschil dat je man of vrouw bent, groot of klein. Of je sprintvezels hebt of duursporter bent. Of je als embryo al vroeg uit de testosteronpot gesnoept hebt. Als je jouw principe gaat hanteren kun je sport afschaffen en de medailles bij voorbaat uitdelen. Symetrie speelt een rol, lichaamsbouw, lengte van de pezen. Zelfs de relatieve lengte van de ringvinger ten opzichte van de middelvinger. Nog afgezien van de mentale kwaliteiten. Sport is altijd oneerlijk. Laat dat aljeblieft zo blijven. Het is trouwens ook onmogelijk al deze fysieke en psychische factoren constant te houden.

 5. Dag Walter.Ik begrijp jouw reactie niet helemaal. Ik heb toch aangegeven dat sport sowieso oneerlijk is vanwege aangeboren verschillen. Dus daarin zijn wij het volgens mij eens. Dus wat je nou bedoelt met ‘als je jouw principe gaat hanteren kun je de sport afschaffen en de medailles bij voorbaat uitdelen,’ is mij werkelijk een raadsel. Want juist, hoe moeilijk en arbitrair dat ook moge zijn, als je totaal geen onderscheid maakt tussen de seksen, leeftijd, gewicht en geoefendheid, ja, dan kun je inderdaad de medailles alvast over de post versturen.

 6. Donald je zegt dat dat het redelijk is dat je van tevoren kijkt of een vrouw te veel mannelijke hormonen heeft. Daar reageer ik op. Dat is net zo onredelijk als wat ik opsom. Waarom zou je wel naar hormonen kijken en niet naar lichaamsbouw? Hormonen die jezelf aanmaakt zijn vorlgens alle regels toegestaan. En terecht.

 7. Inderdaad zou je wat de aanmaak van hormonen gelijk kunnen hebben, Walter. Dat is natuurlijk ook nogal een schemerig gebied. Het lijkt mij ook niet dat de expertise in handen van de atletiekunie eind jaren veertig, begin jaren vijftig zodanig was dat dit kon worden vastgesteld.
  Het zal best een nogal primitieve manier zijn geweest waarmee men destijds meende vast te kunnen stellen dat een vrouw teveel man zou zijn. En ik geloof ook direkt dat men in het geval van Foekje Dillema zeker nogal onfris bezig waren.
  Hoe dan ook, als kan worden vastgesteld dat een vrouw toch als man dient te worden aangemerkt( en zo’n onderzoek dient dan wel worden verricht door een onpartijdig arts en natuurlijk niet door een arts van de atletiekunie!)dan vind ik het toch redelijk dat zo iemand niet aan vrouwenwedstrijden meedoet. Uiteraard zie ik ook wel in dat dit haken en ogen heeft.

 8. @Donald, lees onderstaande boodschap aan mij nog ‘ns rustig over. Heb je te snel getypt, or did you fancy mijn collega?

  Peter, ik kom binnenkort weer eens langs in je winkel, om toch nog even mijn klasgenot van dik veertig jaar terug weer eens te treffen.

 9. Dat die klasgenoot en ik samen een kind verwekt hebben?! Ik kan jou ook nooit iets in vertrouwen vertellen!

  *MEISJES MET DOOIE HAREN

 10. Beste Renzo,

  je schrijft een aantal dingen die nergens bevestigd worden. Zo zeg je dat Foekje volgens de KNAU inderdaad een man was. Niemand weet wat de KNAU ervan vond.

  Je spreekt over hermafrodieten op de hardloopbaan. Die bestaan niet, netzomin als zeemeerminnen. Mensen hebben in principe maar xc3xa9xc3xa9n geslacht. Dat kun je bij vrouwen via inwendig onderzoek vaststellen. En als je geen inwendig onderzoek kunt doen is het een ….

  Gelukkig heb je het kind van Foekje uit het bericht geschrapt.

  Dat ze zich nooit meer zou vertonen in de sportwereld klopt ook al niet. Foekje liep wedstrijden in haar regio en schaatste op de kortebaan.

  Ik vind dat je met je bericht geen recht doet aan Foekje.

 11. Dag Max,

  Ik heb jouw reactie op Renzo gelezen.

  Je verwijt hem o.a. dat hij het heeft over hermafrodieten op de atletiekbaan. Of hermafrodieten zich al of niet hebben gemanifesteerd op de atletiekbaan acht ik heel wel mogelijk. Maar jouw bewering dat hermafrodieten niet bestaan evenals zeemeerminnen lijkt mij nogal kort door de bocht. Althans wat de hermafrodieten betreft. Volgens nogal wat deskundigen is een hermafrodiet een personage dat in het bezit is van geslachtsorganen die vaak lijken op een kruising van een penis en een vulva.

 12. Beste Donald,

  Als je mijn bericht goed gelezen had, had je kunnen zien dat ik spreek over inwendig onderzoek. Er bestaan natuurlijk mensen met allerlei onnatuurlijk aandoende ‘geslachtsorganen’. Dat zegt niets over hun ‘biologische’ geslacht. Dat moet je inwendig onderzoeken. het gaat erom of er een baarmoeder is en eierstokken. Simpel gezegd er bestaan geen mensen die zichzelf kunnen bevruchten. Ik zal het in mijn biografie over Foekje haarfijn uitleggen.

 13. Dag Max,

  Waar het hier om gaat is dat jij stelt dat hermafrodieten niet bestaan. Afgezien van het feit of deze personen als man of vrouw gekenmerkt worden kun je volgens mij niet staande houden dat hermafrodieten niet bestaan.
  En dat heeft niets te maken met het slecht lezen van jouw reactie, maar wel met het gegeven dat ik het op dit punt met je oneens ben.
  Maar of hermafrodieten al of niet bestaan is goed beschouwd natuuurlijk niet echt waar het hier om gaat in de discussie over Foekje Dillema.
  Ik begrijp dat je met een biografie over Foekje Dillema bezig bent. Als voormalig hardloper (clubniveau.)en groot atletiekliefhebber kijk ik er naar uit.
  Succes er mee!

 14. Donald,

  Waarom ga je niet eens googelen op medische sites op dat woord. Je zult dan zien dat men het een misleidende term vindt. Een hemafrodiet is een figuur uit de Griekse Mythologie (sprookjes geloof je niet meer myhes wel?). Een tweeslachtig mens. Die komen in de werkelijkheid niet voor. Je hebt zaadballen of eierstokken. Nooit beide. Je bent afkomstig van een mannelijke of vrouwelijke zaadcel, nooit van beide. Genetisch ben je man of vrouw. Dat is de essentie. Er kan al in de baarmoeder heel wat misgaan, maar dat verandert genetisch nooit je sekse. Dat laat onverlet hoe iemand zich voelt of hoe iemand wil leven. Of hoe iemand er van BUITEN uitziet.

  Ik begin te twijfelen aan mijn biografie. Ik vrees dat ik uiteindelijk de eigenwijze mannen nooit zal overtuigen. Dat is jammer voor Foekje. Mensen als jij blijven eeuwig voeding geven aan speculaties over haar geslacht. Dat heeft ze niet verdiend.

 15. Dag Max,

  Uiteraard heb ik google geraadpleegd om meer te weten te komen over de term hermafrodiet! Ik ben geen arts tenslotte. En uiteindelijk ben ik hierdoor toch tot een andere bevinding gekomen dan jij.
  Ik geloof zeker dat het is, zoals jij stelt, dat een persoon altijd te herleiden valt tot man of vrouw, maar dat neemt niet weg dat de benaming voor een personage met geslachtskenmerken die het midden lijken te houden tussen een man en vrouw toch echt ‘hermafrodiet’ luidt.

  Dan lees ik tot mijn schrik dat je nu twijfelt over je biografie over Foekje. Omdat zoals je schrijft,je de ‘eigenwijze mannen’, toch nooit zal kunnen overtuigen.
  Kom op Max! Wat is dit nu voor slappe houding?! Omdat jij niet iedereen van je gelijk weet te overtuigen, zie je maar af van die biografie?! Ik denk trouwens dat de ‘eigenwijze mannen’ nog de geringste hobbel is die je hebt te nemen bij het tot stand komen van je biografie.
  Overigens stoor ik me nogal aan de term ‘eigenwijs’.Ben ik eigenwijs omdat ik voor veel dingen interesse toon en daarbij soms op andere conclusies stuit dan te doen gebruikelijk of gewenst?!
  En zeker jouw constatering dat mannen als ik’ voeding geven aan speculaties over Foekjes Dillema’s geslacht
  is zwaar overtrokken. Om een beetje in de sfeer te blijven; wat nou voeding geven….het zal me worst wezen!
  Ik heb alleen maar mijn mening over de zaak Foekje Dillema gegeven, niets meer en niets minder.
  En nu weer snel aan de slag Max! Geen onzin. Ik verwacht binnenkort jouw biografie over Foekje Dillema met de waarheid en Niets dan de waarheid!

 16. Beste Donald,

  Foekje dillema was een vrouw. De gynaecoloog heeft dat vastgesteld.

  Iets anders:
  Het IOC heeft na ampel overleg besloten dat de seksetsten niet alleen onbetrouwbaar zijn, maar ook geen recht doen aan de waardigheid van mensen. Besloten is dat mensen die als vrouw leven en zo al enige jaren geregistreerd zijn toegelaten worden tot de vouwencompetitie. Ze zijn vier stappen verder in hun denken dan jij.

  Ik zie bijvoorbeeld hierboven staan dat je het redelijk vindt dat vrouwen met te veel mannelijke hormonen niet mee zouden mogen doen met de vrouwencompetitie. Je verkondigt uiterst conservatieve opvattingen die veel leed toebrengen aan vrouwen. Dat neem ik je hoogst kwalijk.

 17. Dag Max,

  Wat het IOC besloten heeft in al haar wijsheid kan mij net zo veel schelen als wat de katholieke kerk heeft besloten of voor mijn part Dries Roelvink.
  Niemand heeft de wijsheid in pacht, beste Max, zelfs het IOC niet.( ondanks de zo positieve inbreng van onze kroonprins.)
  En nu word ik ineens van conservatisme beticht omdat ik het waag er een andere mening op na te houden dan het IOC?!
  En inderdaad ben ik van mening dat omgebouwde vrouwen niet aan vrouwencompetities zouden mogen meedoen, omdat ik dat simpelweg niet eerlijk vind.
  Net als echte mannen die zich als vrouw voordoen en vervolgens de medailles ophalen. En of die mening nou progressief is of conservatief, dan zal me aan de bibs roesten!
  De waarheid onttrekt zich namelijk aan tijdsgebonden aanduidingen als conservatief of progressief!
  Wat namelijk vijftig jaar terug als conservatief gold, kan nu juist erg progressief zijn en omgekeerd.( zoals bijvoorbeeld het aanzien van ons koningsshuis.) Dus dat zegt niks!
  Je spreekt over ‘conservatieve opvattingen die veel vrouwen leed toebrengen’. Luister Max, ik vind het prima om met je van mening te verschillen,maar verschuil je dan niet achter dit soort potsierlijke jaren zeventig Dolle Mina-prietpraat!

  Vroeger werd Foekje Dillema verguisd, nu wordt er een soort van heilige van gemaakt. Allebei even onzinnig!

  Schiet je biografie een beetje op trouwens?
  Houdt je het wel een beetje positief?!

  Zet ‘m op Max!

 18. Toch nobel van je, dat je je zo druk maakt over ‘het leed’ dat vrouwen wordt aangedaan.
  Heb je trouwens wel eens stil gestaan bij het leed dat echte vrouwen is aangedaan doordat er zo’n omgebouwde nepvent even de prijzen kwam stelen?
  Goedbeschouwd neem ik het eigenlijk echt op voor vrouwen en jij voor types die vrouwen willen benadelen. Staat je netjes Max!

  Heb je al een titel voor je biografie?!
  Ik heb hier enkele sugesties:

  xc3x8dK WAS TOCH EEN VENT!
  ALLE BALLEN VERZAMELEN
  MET DE VLAM IN DE PIJP.
  ( even contact opnemen met Henk Wijngaard. Ik meen trouwens dat Henk bezig is met zijn eigen biografie over Foekje Dillema. Dus het kan zijn dat deze titel reeds vergeven is.)

 19. ha die max,
  Ze vertoonde zich niet meer in de officiele sportwereld.
  En: ik heb toch echt ergens gelezen dat de KNAU haar als man zag. De seksetest nl, de knau sloot haar uit voor een wedstrijd.

  Ik vind dat ik recht gedaan heb aan Dillema met mijn stuk

 20. sterker, ik weet dat de KNau haar als man zag! Dat was namelijk de reden tot uitsluiting.
  Ik sta open voor je betoog dat de KNAU Dillena als vrouw zag… maar verklaar dan de uitsluiting maar.

 21. PERSBERICHT Eerherstel Foekje Dillema
  De Atletiekunie heeft op donderdag 13 december 2007 in een persoonlijk gesprek met de nabestaanden van Foekje Dillema haar medeleven betuigd met het overlijden van de voormalige atlete, eerder vorige week. Daarnaast heeft de Atletiekunie bij monde van directeur Rien van Haperen haar welgemeende verontschuldigingen aangeboden voor de wijze waarop Foekje Dillema na de befaamde sexetest begin jaren 50 aan haar lot is overgelaten. De Atletiekunie heeft de afgelopen jaren meerdere malen gepoogd om hierover in contact te treden met Foekje Dillema, doch zij hechtte er zeer aan dat de zaak met rust werd gelaten. Deze wens heeft de Atletiekunie steeds willen respecteren. Met de familie Dillema is overeengekomen dat de prestaties van Foekje weer in de ranglijsten aller tijden worden opgenomen. Op een passend moment zal er namens de familie en de Atletiekunie een krans worden gelegd ter nagedachtenis aan Foekje Dillema.

 22. Volgens mijn vroegere leraar biologie bestaan hermafrodieten wel degelijk! Bij slakken en regenwurmen is dit zelfs de normale geslachtsvorm, maar ook bij mensen kan het als geslachtsafwijking voorkomen.

  Het werkt ongeveer zo. Het geslacht wordt bepaald door de aanwezigheid van twee geslachtschromosomen (X en Y). Een vrouw is XX en een man is XY. Indien een man en vrouw gaan voortplanten, dan zal in normale gevallen zowel de vrouw als de man xc3xa9xc3xa9n van de twee van zijn/haar geslachtschromosomen aan de nakomeling doorgeven. Het resultaat zal dan dus of XX (X van de moeder en X van de vader) of XY (X van de moeder en Y van de vader) zijn. Het wordt dan dus of een meisje of een jongetje.
  Het kan echter voorkomen dat of de moeder of de vader of beide alle twee zijn/haar geslachtschromosomen aan de nakomeling doorgeeft. In dat geval kunnen de volgende geslachtsafwijkingen ontstaan:
  XXY: onzijdig
  XXXY: dubbelslachtig (hermafrodiet)
  XXX: superfemale

  Indien u van mening bent dat dit onjuist is, dan aub in discussie gaan met mijn voormalige biologieleraar en niet met mij!

  Is het overigens ooit bewezen dat zeemeerminnen niet (kunnen) bestaan?

 23. FOEKJE DILLEMA.

  Een tijdje terug kon je hier een stuk lezen van Max Dohle die een biografie heeft geschreven over de hardloopster Foekje Dillema, die destijds door de Atletiek
  Unie werd uitgesloten van deelname aan vrouwenwedstrijden omdat men van mening was dat Foekje geen echte vrouw zou zijn.

  Zondagavond 18 juli werd nogal triomfantelijk bekendgemaakt dat dankzij dnaonderzoek op de kleding van wijlen hardloopster Foekje Dillema is vastgesteld dat
  zij wel degelijk een vrouw was en niet een man. Politiek correct gezien helemaal juist, wetenschappelijk bezien op z’n minst dubieus.
  Foekje bleek namelijk over veel meer ij chronosomen te beschikken dan bij normale vrouwen.Dus goed beschouwd had de AtletiekUnie het destijds gewoon bij
  het rechte eind.
  .
  Max Dohle zelf schrijft op zijn site nu zelfs dat Foekje eigenlijk een jongen en en meisje tegelijk was. Met weliwaar meer xx chromosomen dan xy chromosomen
  maar dus duidelijk geen echte vrouw.

  Hoe triest de hele gang van zaken is geweest, hoe fout de houding van Jan Blankers en overige Atletiek bestuurders ook mogen zijn geweest en hoe krakkemikkig en
  ontoereikend die sexetest ook was, dit neemt niet weg dat ik het wel terecht vind dat een man ofwel een wezen dat als man dient te worden aangemerkt terecht niet
  mee mag doen bij de dames. Er zijn ooit indelingen gemaakt naar leeftijd en soms naar gewicht en geoefendheid
  en uiteraard naar geslacht. Dit om een zo eerlijk mogelijke strijd te garanderen.

  En nu we het toch over triest hebben. Wat te denken van al die echte vrouwen die verloren van iemand die, en zo interpreteer ik het onderzoek, gezien de
  hoeveelheid ij-chronosomen toch niet echt een vrouw kan worden genoemd.

  DONALD OLIE.

 24. Ik kan het niet laten even een aanvulling te schrijven. Max Dohle in zijn rol van overijverige slippendrager van wijlen Foekje Dillema schrijft op zijn site: ‘Foekje had eigenlijk een tweeling moeten zijn(!) Twee embryo’s zijn in een heel vroeg stadium van de zwangerschap samengesmolten tot een.’ Dit leidt bij de grote denker Dohle tot deze ronduit verassende conclusie:’ Een tweeling van een meisje en een jongen waarbij het meisje verreweg domninant was(?!)’

 25. Zonder meer eveneens een twijfelgeval. Won ooit in zijn woonplaats bij het dameswielrennen een criterium. Moest later zijn gouden medaille plus gewonnen speenvarken weer inleveren. Maar dat kun je allemaal lezen in de biografie van wederom Max Dohle over Julio Iglesias.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s