Schaker betrapt op valsspel

afgelopen weekend is tijdens een schaakpartij ene Willem Moene betrapt op het gebruik van de schaakcomputer Pocket Fritz, een ding dat veel sterker speelt dan hij.
Hij kreeg een reglementaire nul wegens spieken.

Moene heeft een heel fraaie uitleg op http://www.utrechtschaak.nl

ondag 04-11-2007 15:13 Naam: Willem Moene

Goed, ik zal mij niet veschuilen. Ik ben zo stom geweest om mijn nieuwe PDA te gebruiken om mijn partij in in te voeren, omdat ik een elctronische database van mijn partijen wil aanleggen. Het is natuurlijk uiterst laakbaar, en het mag uiteraard niet tijdens de partij, maar ik had niet de bedoeling om vals te spelen. Ik was gisteren niet helemaal mijzelf. Ik voelde me niet goed, had last van de warmte in de zaal en stond al snel slecht tot glad verloren. Mentaal had ik het al opgegeven, en toen ben ik met mijn verhitte kop naar buiten gelopen om de partij in te voeren.

ArjonSeverijnen speelde een uitstekende partij, en op het moment dat departij door de wedstrijdleider werd gestopt had hij een geforceerde winst. We hebben samen nog zitten analyseren, ik hoop echt dat er geen negatieve gevoelens blijven hangen. Het is voor hem ook zeker jammer dat het zo is gelopen. Ik neem aan dat, als ik echt gebruik zou hebben gemaakt van de analytische kwaliteiten van een schaakprogramma, ik wel beter zou hebben gestaan. Ik registreerde alleen de partij. Wel wil ik nogmaals mijn verontschuldigingen aanbieden.

Ik wil de suggesties die door enkelen hier op het forum zijn gedaan eigenlijk direct in de kiem smoren: mijn teamgenoten wisten hier niets van (een aantal hebben niet eens doorgehad wat er was gebeurd), ik zou het ook niet terecht vinden als zij er verder voor gestraft zouden worden.
Het lijkt mij niet zinvol op andere insinuaties in te gaan. Ik kan ook welop seizoenen wijzen waarin ik slechte scores haalde, vorm is iets ongrijpbaars.

Volgens artikel 12 van de FIDE-regels mag je niet van externe comminucatiemiddelen en/of bronnen gebruik maken, en de wedstrijdleider kan een gepaste straf geven, varierend van een waarschuwing tot een nul. Die nul heb ik gekregen, en daar zal ik niet tegen protesteren. Ik hoop dat men deze misstap kan vergeven en vergeten.

Tot slot, ik zou het heel erg vinden als ik door deze fout het recht zou verliezen om in de competitie mee te spelen, ik vind het spelletje namelijk werkelijk erg leuk.

Nogmaals mijn excuses.’

wat vinden de loglezers van zijn verhaal. . Ik vind het toch neerkomen op betrapt worden op spieken bij een examen en dan zeggen:  ja maar ik had het spiekbriefje alleen bij me voor de zekerheid, en ik keek er alleen maar op voor de zekerheid’

echt heel slap deze man. en dan ook ‘ mezelf niet’ . en dan de verdacht hoge score van vorig jaar in de competitie (8,5 uit 9, TPR 2500)> Maar misschien oordeel ik te hard.

 

6 Comments

 1. Tot nog heeft de wedstrijdleider besloten een nul toe te kennen en de bond zal beslissen over het geval Moene.

  Als ik zelf ooit tegen Moene zou uitkomen, zou ik hem niet vertrouwen. Ik zou eisen dat ie gefouilleerd werd en dan nog steeds achter hem aanlopen als hij van het bord wegloopt..
  maar ja dat komt mijn spel ook niet ten goede .

  zijn uitleg dat hij de partij aan het invoeren was ipv analyseren komt op mij over als de wielrenner bij wie doping gevonden werd en zei:

  ‘voor mijn hond’ (Vandenbroucke)

  ‘voor de roman die ik over wielrennen aan het schrijven ben’
  (Mario de Clerq)

  ‘de doping was niet bedoeld om in te gebruiken, ik had het voor de zekerheid klaarliggen, voor mijn zelfvertrouwen (Frigo, Basso)

  etc.

 2. Ik vind het zelf nogal opvallend dat mensen in deze discussie zo vaak verwijzen naar de score die Moene het seizoen ervoor had behaald in de KNSB competitie. Kijk maar eens naar zijn gemiddelde tegenstand en die 7.5 uit 8 zijn niet eens zo gek.

 3. Ja, aoonymus, dat lijkt me nogal logisch dat mensen naar een eerder jaar kijken. Hij is nogal verdacht: hij is a betrapt, b kwam met de allerstomste smoes die je maar bedenken kunt.

  er is nu een schorsing uitgeroepen. Mooi. Benieuwd of willem ooit nog gaat schaken/ zijn gezicht durft te laten zien.

  Hoe kan iemand zo laag zinken, hetis niet eens zo dat hij van zijn prestaties financieel afhankelijk is…
  (als iemand de hongerdood wacht als ie niet presteert, en dan naar hulpmiddelen grijpt, kan ik me er meer bij voorstellen)

  Ik heb ook medelijden met Moene… hij zal zich heel klote voelen.
  Maar straf moet er zijn hij heeft de sport in diskrediet gebracht ook en op zijn minst een tegenstander genaaid (het argument van MOene dat hij al minder stond , beschouw ik als niet ter zake doend)

 4. Leuk verhaal van Moene maar er waren volgens de KNSB ook “getuigen” die verklaarden dat Moene wel degelijk zijn partij met de computer aan het analyzeren was. Trouwens wie gaat er nou tijdens een wedstrijd, in slechte positie en bevangen door de warmte zijn partij in een computer invoeren omdat je een database wil aanleggen ? Dat doe je een dagje later (of van mijn part na de partij)

 5. je hebt gelijk Peter. tijdens schaken mag ik ook niet zomaar een ander bord pakken om stellingen op te zetten .
  zogenaamd zoudatdan geen analyseren zijn, maar het naspelen is dat ook al,

  enfin, moene kletst uit zijn nek, hij heeft gewoon een enorm belangrijke regel overtreden en hij mag nog gewoon aan toernooien meedoen, ook kreeg hij geen elostraf,, en zijn tegenstanders van vorig seizoen hun punten niet terug.

  Ook heeft hij het schaakspel beslasterd met zijn actie. Hij heeft het spel beschimpt, erop gespuugd. Hij heeft het spel voor een deel kapotgemaakt.

  Je was ook bij de ronde waar het gebeurde?

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s