genuanceerde opinie over jeugdzorg

Maandag a.s. begint het proces tegen de gezinsvoogd die niet heeft voorkomen dat Savanna door mishandeling van haar moeder stierf. Hiermee legt justitie de schuld bij de verkeerde partij, meent Ernst Timmer.

Op 20 september 2004 werd in een kofferbak het lijkje gevonden van de driejarige Savanna uit Alphen aan den Rijn. Het meisje was bezweken aan jarenlange mishandeling door haar moeder. Over jeugdhulpverleners die betrokken waren bij het getroffen gezin, zei de vorig jaar overleden psychiater Van Dantzig: ‘Zij lijken op de medische stand in de Middeleeuwen: ze zien wat er mis is, maar zeweten niet wat ze er aan moeten doen.’

Hij kreeg veel bijval inde media. De ene na de andere buurtbewoner of kennis van Savanna’s moeder werd voor de camera gesleept. De teneur van wat zij zeiden was:wij hebben aan de bel getrokken maar niemand deed iets. Er kwam eenonderzoek van de Inspectie voor de Volksgezondheid. In maart 2006 wa sde conclusie dat alle betrokken zorgverleners fouten hadden gemaakt of nalatig waren geweest. Langzaam begonnen de vingers te wijzen naar degene die al deze hulp coórdineerde: de gezinsvoogd. Een onbedoeld effect van Van Dantzigs rake opmerking tekende zich af. Het volk bego nzich ook Middeleeuws te gedragen. Dat Savanna’s dood de betrokken gezinsvoogd tot aan haar eigen sterfbed zal achtervolgen, was niet voldoende straf. De heks moest branden. De inquisitie werd ingeschakelden op 7 december 2006 besloot het Openbaar Ministerie (OM) dat degezinsvoogd zou worden vervolgd wegens dood door schuld.

Lees dit boeiende stuk van Ernst Timmer verder op:

 

http://www.nrc.nl/opinie/article796319.ece/Na_de_kindermoord_volgt_het_heksenproces

Ernst Timmer is schrijver, hij is werkzaam in de jeugdzorg en ook bekend als schaker in de regio Woerden/Utrecht.- volgens mij won ik als tiener nog eens van hem (maar dat terzijde)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s