Jan Wolkers

 

Jan Wolkers overleed zes dagen na dit bericht op 13 oktober:

Een studentenvereniging in de provincie Utrecht zou tijdens de ontgroening studenten hebben gedwongen seks te hebben met een levende kip. De melding zal onderzocht worden door de Stichting Landelijke Inspectie Dierenbescherming.

De melding kwam van een persoon die niet aanwezig was bij het misbruik,maar het verhaal uit de eerste hand had gehoord. De melding is volgens de stichting serieus genoeg om een onderzoek te starten. Het is niet eenvoudig om verklaringen van getuigen te krijgen. “Zodra wij de studentenvereniging benaderen, sluiten de gelederen zich. Er zijn wel enkelen die zeggen dat er wat is voorgevallen, maar uit angst voor represailles van het bestuur leggen ze geen getuigenverklaring af”,aldus De Ruijter

Zonder getuigenverklaring kan de inspectie volgens De Ruijter geen stappen ondernemen “Wanneer dieren bij dergelijke acties worden betrokken gaan studenten echt over de schreef. Maar ze gaan nog meer over de schreef als een bestuur anderen het zwijgen oplegt. Met zo’n moraal onttrekken ze zich aan de openbare rechtsorde.”

In Nederland is seks met dieren niet strafbaar zolang het dier er niet onder lijdt. Volgens De Ruijter zou seks met een kip wel degelijk aantoonbare schadelijke gevolgen hebben voor het dier.

In welk boek van Wolkers neukte de hoofdpersoon ook weer een kip? Ik ben het vergeten

Blijf het wel een bizar verhaal vinden trouwens,dat van die vereniging. Het is een van-horen-zeggen verhaal. Het kan natuurlijk, ik zou zelf geen stijve krijgen van een kip, maar ik wil ook niet zo graag ergens bijhoren dat ik er een kip voor zou pakken.
Wat voor het verhaal pleit: sommige corps-clubs gaat het niet gauw te ver bij het vernederen van mensen. Het is een bekende psychologische truc: je laat mensen allemaal gruwelijkheden ondergaan om ergens bij te horen , en vervolgens gaan ze niet die club bekritiseren, maar juist ophemelen. Reden: je praat voor jezelf alles recht, en denkt (onbewust) : ‘Ik heb zoveel ellende meegemaakt in dienst van, dit moet dus wel een bijzondere club zijn’.

Advertenties

20 Comments

 1. Ik kreeg een behoorlijke hekel aan Jan Woklkers toen hij zo op het schild werd gehesen door de progressieve goegemeente. Die aversie is dus volkomen onterecht en daar wil ik postuum nog mijn excuses voor aanbieden.
  Dit laat overlet dat ik Reve en Moonen veel betere schrijvers vond, veel betere stylisten vooral.
  Of zoals Hary Mulisch het heel vals verwoordde in een zogenaamde loftuiting aan het adres van zijn overleden collega:’Wolkers was naast schrijver vooral beldend kunstenaar evenals Jan Cremer. En zo schreef hij ook.

 2. En ja hoor, vandaag in het AD een loflied van die onuitstaanbare blinde, die Vincent Bijlo, die ook al een lofzang over Wolkers aanheft.
  Hierme wil ik zeker niet alle blinden over 1 kam scheren. Het is een klein groepje dat het voor de rest verpest.

 3. Herstel, dit stukje zat beroerd in elkaar.

  En ja hoor, vandaag in het AD een stukje van die onuitstaanbare blinde, die Vincent Bijlo , die ook al een loflied op Wolkers aanheft.

  Hiermee wil ik zeker niet alle blinden over 1 kam scheren. Het is een klein goepje dat het voor de rest verpest

 4. “Als jij nummer xc3xa9xc3xa9n bent, is je vrouw nummer twee. Maar als je vrouw nummer xc3xa9xc3xa9n is, wees dan liever nul. Dan zijn tenminste je kippen veilig.”

  Aldus xc3xa9xc3xa9n van de vele “subjectieve gezegden” van de vader van G. I. Gurdjieff;
  Bron: Ontmoetingen met bijzondere mensen, G.I. Gurdjieff, Mirananda, 1981, pag. 51-52

 5. Toen ik dat vreselijke cultureelcorrecte D’66 kutvolk op die crematie zag was mijn eerste gedachte van: ‘Waar is een meteoriet als je hem nodig hebt?!

 6. Wat voor stuk van Donald in de PC? Kan iemand dat online zetten? Ik durf in de boekhandel geen PC (met stuk van Donald) in te kijken.

 7. En voor de liefhebbers onder u: Maandag 26 november. Hardcorecomedynight in het Comedycafe. Aanvang 21.00 u. Toegang 10 Euro. Natuurlijk zal uw favoriete scribent dan ook van de partij zijn!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s