Grootste Rotterdammer

Verkozen tot de grootste Rotterdammer aller tijden is: Bokser Bep van Klaveren, alias the Dutch Windmill. Een fraaie keuze. Toch vind ik, als we afzien van J.A. Deelder, de echt grootste Rotterdammer:
Rigardus  Rijnhout

1923-1959

 

Rigardus Rijnhout of Rijn geboren 21 april 1921 in Rotterdam, dankt zijn  bekendheid aan zijn enorme lengte. Als kind groeide hij vanwege een ernstige afwijking aan zijn hypofyse als kool. Eenmaal volwassen was Rijnhout waarschijnlijk de grootste man die ooit in Nederland geleefd heeft: 2,37 meter lang, 230 kilo zwaar en een schoenmaat 62. Dit leverde hem zijn bijnaam De Reus van Rotterdam op.

Door zijn lengte was Rijnhout in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw een opvallende verschijning in Rotterdam. Liep hij door de stad, dan werd hij vaak uitgelachen en gepest. Regelmatig kwam de vraag of het daarboven koud was. Desondanks bleef Rijnhout altijd vriendelijk; volgens zijn familie had hij een hart van goud.

Zijn leven was niet gemakkelijk. Hij groeide op binnen een arm gezin, vast werk vond hij niet en door de hoge uitgave aan kleding en voeding had Rijnhout het later financieel ook niet breed. Hij verdiende zijn brood door zich te exploiteren voor reclamedoeleinden, bijvoorbeeld als sandwichman voor jaarbeurzen of markten.

Zijn hele leven bleef hij in het ouderlijk huis aan de Gouvernestraat wonen. Vanwege zijn lengte liep Rijnhout tegen diverse tegen problemen op. Zo had hij een speciale, extra grote fiets nodig en waren de meeste auto’s voor Rijnhout, die wel zijn rijbewijs gehaald had, te klein. Na een fietsongeluk op 33-jarige leeftijd belandde hij in een rolstoel. Hij verkocht daarna ansichtkaarten van zichzelf aan toeristen bij de Spido.

De laatste jaren leed Rijnhout veel pijn en op 36-jarige leeftijd werd hij naar het ziekenhuis gebracht. De ernstig zieke Rijnhout moest daarvoor met een hijskraan vanaf de tweede etage naar beneden getakeld worden. Rijnhout overleed op 13 april 1959 in het Academisch Ziekenhuis van Leiden aan een hersentumor. Hij vond zijn laatste rustplaats in eerste instantie op de Zuiderbegraafplaats, maar niet veel later werd zijn lichaam opgegraven voor wetenschappelijk onderzoek.

In  Rotterdam is het Rijnhoutplein in het Oude Westen naar de Reus genoemd.

f

Cornelis Bastiaan Vaandrager (wat mij betreft ook een kandidaat voor grootste Rotterdammer) schreef het boek “De  reus van  Rotterdam”, over de stad, en Rijnhout. Citaat uit het boek:

“Handen als kolenschoppen. Hoge uitgaven aan extra kleding en voeding. Naast de normale maaltijden per dag: drie eieren, half pond biefstuk,vijf sinaasappelen. Een kostuum kost hem  400.-. Paar schoenen, maat 62, 160.-.
Een bekend kledingmagazijn steekt hem (gratis, publiciteit) in de kleren. Vele andere geschenken van winkeliers. Firma Beenhakker, Adrianastraat 10, ontwerpt een aparte fiets: hoogte 34 inch,framelengte 76 cm, wielen 28 x 2. Extra zware spaken. De grootste fiets, ooit gefabriceerd: Batavus Rijwiel- en Motorenfabriek,Heerenveen.'”

Zie  verder ook:

http://www.gemeentearchief.rotterdam.nl/grootsterotterdammer/

Advertenties

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s