FARC?

 • Tanja..nederlandse media naief en dom

 • Door Renzo Verwer

  ‘Idealisme dreef Tanja in handen van FARC. RIJSWIJK (ANP) – Het idealisme van Tanja Nijmeijer zorgde ervoor dat ze toetrad tot de Colombiaanse guerrillabeweging FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia), zo lieten de ouders van Tanja vrijdag weten in een brief aan de media.

,,Tanja is altijd heel gevoelig geweest voor de armoede in de wereld, ze had grote problemen met het verschil tussen arm en rijk.” Volgens de ouders is hun dochter te ve rdoorgeslagen in haar idealisme door aansluiting bij de FARC te zoeken. De familie denkt dat Tanja ,,door bepaalde contacten ernstig beïnvloed is.”

De nederlandse media van NRC tot telegraaf namen het anp-bericht over. Steeds wordt Nijmeijer omschreven als idealiste. Als een vrouw die bereid is om te sterven voor idealen. Als iemand die de leegte in haar leven wil bestrijden.

Deze benadering is ongelooflijk eenzijdig. Zou het niet gewoon kunnen dat zij zich verveelde en naar kicks zocht? Naar een levensvervulling? Naar een persoonlijke ontwikkeling?

Getuige haar dagboek leidt ze gewoon het leven van een standaard Nederlands/westers Bridget Jones-meisje: hoe krijg ik hem, zijn mijn borsten wel groot genoeg en waarom doet Karel (een hoge pief) het nu met een ander? Ik heb een nieuw vriendje. Die en die is zwanger. Er is geen anticonceptie. Anderen werken zich via het bed omhoog. ‘ Het lijkt erop dat ik een nieuwe vriend heb, een commandant. Hij is 30 en heel speciaal. Eens kijken wat het wordt.’

Nog een citaat: `Bovendien moet ik me de hele dag een nul (een niemand) voelen, dat ik nutteloos ben, dat ik moet doen wat iedere idioot me zegt te doen of anders krijg je een boete. Ik krijg steeds meer boetes. Je zou je daarvoor moeten schamen, maar ik moet er om lachen. Ik ben geen klein kind en ook niet dom.’

Het lijkt erop dat Nijmijer een soort voortdurende ontgroening ondergaat.Ze zoekt een drang naar echt leven. Anderen vluchten in consumeren,weer anderen bekeren zich tot de islam, en ik denk dat Tanja ook niet zo’n ontzettende idealiste is.

Geeft allemaal niks, maar wat mij verbaast is dat de nederlandse media dit niet mede noemen.

Nee, het verbaast me niet: de nederlandse media hebben een zwak voor zelfbenoemde idealisten. Dat hadden ze voor de RAF, dat hebben ze nu.

In het dagblad Tiempo dat de dagboeken van Tanja publiceerde, reageren kritische lezers. ”Misschien is ze geinspireerd door door beelden die Europeanen hebben van de Colombiaanse boer die zich verzet tegen de tirannie van de staat. Ze is er te laat achtergekomen dat ze rondtrekt met een bende huurlingen, drugssmokkelaars, moordenaars, ontvoerders en afpersers. Zo leeg is de jeugd van Europa: ontwikkeld en vooruitstrevend, maar als het gaat om de politieke situatie in Colombia zijn het onwetende dommeriken’, aldus een  Colombiaanse lezer.

 

Advertenties

6 Comments

 1. Tanja Nijmeijer verveelt zich, schreef ze in haar dagboek. Daarvoor had ze net zo goed thuis kunnen blijven!

  Ze klaagde erover dat ze orders moet opvolgen van een stel seksisten dat vogeltjes doodschiet met een jachtgeweer. “Ik voel me verward en eenzaam,” citeert Trouw haar dagboek.

  “Uit haar dagboek blijkt dat seks een welkome afleiding is voor de enorme verveling in de kampen. Condooms zijn er niet, schrijft ‘Eillen’, geslachtsziektes en aids wel. Een guerrillera die zwanger wordt, krijgt een gedwongen abortus. “Op een uiterst primitieve manier, “weet Zumpolle [Liduine Zumpolle is de Farc-kenner die door Trouw is gexc3xafnterviewd. – N.] “De Farc praat over vrouwenbevrijding en socialisme, maar in de praktijk is het een autoritaire machoclub.” (Trouw, 13 sep 2007, p.11)

  Op Waterlog schreef Dylan: “Wat zij heeft gedaan gaat heel ver maar dat betekent niet dat ze als symbool ook voor een minder radicaal soort idealisme kan staan. De idee dat je ook vrije, kritische keuzes kan maken die niet gebaseerd zijn op wat de samenleving/markt van je wil.” (http://waterlog.wordpress.com/2007/09/12/tanja-als-tatmensch/)

  Daarop antwoordde ik aldaar: “Ik vind Tanja Nijmeijer allesbehalve inspirerend. Een symbool van vrije, kritische keuzes. Laat me niet lachen!”

 2. Tanja is naief, zoals zo velen in het ver leden die de wapens op wilden nemen onder de vlag van bevrijdingsbewegingen en het het communisme.

 3. @Fred: Inderdaad.

  “Erg naxc3xafef” staat er (zelfs?) in een tussenkopje in het artikel in Trouw van 13 september. Liduine Zumpolle vindt haar grote naxc3xafviteit onbegrijpelijk. In 2002, toen Tanja tot de Farc, toetrad kon je namelijk precies weten waar die organisatie voor stond.

 4. En toch vind ik het dapper wat ze gedaan heeft. Dapperder in ieder geval dan elke dag 8 uur in een kantoortuin zitten en ’s avonds televisie kijken. Vind het een kromme redenering om er gewoon een ‘kick’ van te maken. Zo’n beslissing neem je niet in een opwelling, hoe naief je ook bent.

 5. @Dylan: Dapper? Kan het geen vlucht zijn uit haar (veronderstelde) situatie in Nederland?

  W.b. ‘kick’: Er staat een vraagteken in Renzo’s zin: ‘Zou het niet gewoon kunnen dat zij zich verveelde en naar kicks zocht?’ Het is geen redenering en hij stelt ook nog andere vragen.

 6. “Zo’n beslissing neem je niet in een opwelling, hoe naief je ook bent.”

  hmm, het kan zijn, dylan. Maar het kan ook niet zo zijn.

  er is niks kroms aan de redenering ‘voor de kick’. leg maar uit.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s