over luie kunstbroeders

Bron kunstgeschiedenis jouwweb nl.jpg

Vandaag in de Volkskrant een artikel van Rutger Pontzen:

“Amsterdam – Een groep van 373 kunstenaars, onder wie bekende namen als Rineke Dijkstra, Joep van Lieshout en Peter Struycken, keert zich tegen het beleid van de twee grootste publieke kunstfondsen, het Fonds voor Beeldende Kunst, Vormgeving en Bouwkunst (Fonds BKVB), en de Mondriaan-Stichting. Tezamen verdelen deze fondsen jaarlijks zo’n 35 miljoen euro aan rijkskunstsubsidies.

In een brief aan de directeur van het Fonds BKVB, Lex ter Braak,hekelt de groep het vermeende voornemen van beide fondsen de individuele subsidies af te schaffen of nog meer in te krimpen. Deze maatregel zou kunstenaars dwingen laagbetaalde baantjes aan te nemen die het ze schier onmogelijk maakt om zich artistiek en professioneel te ontwikkelen.

Aanleiding voor de brief, die op initiatief van de kunstenaars Lisa Couwenbergh en Ewoud van Rijn werd geschreven, zijn bijdragen van Ter Braak en Mondriaan-directeur Gitta Luiten aan hetboek Second Opinion, dat eerder dit jaar verscheen. Daarin bepleiten zij herziening van het subsidiesysteem, omdat dit zou leiden tot middelmatige kunst en te afhankelijke kunstenaars”.

Zij vinden dat kunstenaars als lui worden voorgesteld in het epistel van Ter Braak. Nou dat vind ik ook.
Wat denken kunstenaars toch verheven! Wat voelen ze zich beter. Wat is er verdorie mis met laagbetaalde baantjes? waarom zou je je dan niet kunnen ontwikkelen?

Dat wil ik hen zeggen. Verdorie zeg, muzikant Spinvis werkte jarenlang bij de post om zijn gezin te onderhouden, voordat hij succes kreeg. Dat kunnen jullie, potsenmakers van Nederland, ook.  waarom moeten wij jullie hobby financieren? Mijn hobbies worden ook niet gesubsidieerd!

Tekenend is een interview in Nieuwe Revu (nr.32, 2007). Britt Stubbe interviewt Spinvis en komt op zeker moment met de geniale vraag of zijn vrouw, na al die jaren posterijen, niet vond dat hij eens echt werk moet zoeken.

Zo, dus zo denkt menig journalist: postwerk is geen echt werk.  Bah, wat een neerkijken.
Spinvis gaf het geweldige antwoord dat bij de post werken echt werk is.

Ongelooflijk hoe deze mensen neerkijken op laagbetaald werk. Ik kan het hen vertellen: als dat laagbetaalde werk niet gedaan wordt, dan stopt de samenleving abrupt, terwijl als er wat minder kunst gemaakt niemand dat zal merken.

Ik kots op deze mentaliteit. Het is duidelijk: deze kunstenaars zijn bepaald geen levenskunstenaars en houden liever hun hand op. Maar het ergste is wel het neerkijken op een bepaald werk. Al die kunst heeft deze kunstenaars niet gebracht tot ook maar enige zinnige levenservaring, dat blijkt wel.

Advertenties

55 Comments

  1. Hahaha, Peter,
    dat vind ik echt geestig, als Renzo nou even die paarlen voor dat varken gooit waar ik dan gelijk op spring hebben we twee vliegen in xc3xa9xc3xa9n klap en er was xc3xa9xc3xa9n bij bij toen Renzo aan de was was, zag hij twee vliegen vliegen en het was me wel een weer weer!
    En alweer waren de dieren de dupe!

  2. hoi fred

    Dat staat in de brief die deze kuntenaars stuurden. ja er staa niet letterlijk in dat ze erop neerkijken, wel dat ze zich te goed voelen voor bepaald werken. Tja, ik vind dat neerkijken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s