cafeine als stimulerend middel

Nu cafeine niet langer op de dopinglijst staat, wordt dit product door sommige topatleten gebruikt om hun prestaties te verbeteren.
Onder andere Liz Yelling, een van de Britse elite lange afstandloopsters, heeft hiermee geëxperimenteerd en zo krijgen tennissers op Wimbledon het advies cafeïnebevattende dranken te nuttigen.
Onderzoeken tonen aan dat de stimulantia, die overvloedig aanwezig is in thee en koffie, de atleten kan helpen tijdens langdurige inspanningen bij het verbeteren van hun concentratie, alertheid en reactiesnelheid.
Atleten nemen cafeïne in de vorm van drank of pillen met als doel elk klein voordeel ten opzichte van hun tegenstanders te benutten. Tot 2004 was het gebruik van cafeïne door wedstrijdatleten zo goed als verboden. Wanneer er meer dan 12 microgram cafeïne per milliliter in het urinestaal werd gevonden, kon de atleet geschorst worden. Onderzoek wees echter uit dat deze grens van 12 microgram door sommige atleten sneller werd bereikt dan bij anderen. De oorzaak hiervan ligt in het feit dat deze atleten metabole verschillen vertonen ten opzichte van andere atleten wanneer zij thee, koffie, of frisdrank consumeren.

‘Waarom iets verbannen dat deel uitmaakt van het dagelijkse leven?’zei het hoofd van het Wereld Antidoping Agentschap laboratorium van het London University’s King’s College, Professor David Cowan.

 

(…)

In de marathonwereld heerst het bijgeloof dat twee extra sterke koppen koffie kort voor de start de aanspraak op glycogeenreserves in de latere fase van de wedstrijd wordt uitgesteld. Dit heeft als gevolg dat de atleet langer snel kan lopen. Hoewel Morgan zei dat er hiervoor geen wetenschappelijk bewijs bestaat, aanvaardt hij wel dat zulk gebruik van koffie de inspanning gemakkelijker kan laten aanvoelen.
Nochtans het Wereld Antidoping Agentschap cafeïne niet op de lijst plaatst, heeft het toch verschillende laboratoria gevraagd om hun bevindingen over het gebruik van cafeïne mee te delen om zo grootschalig misbruik te voorkomen. Als er voordelen ten gevolge van het gebruik van cafeïne wordt aangetoond, kan het agentschap terug nadenken om cafeïne eventueel terug op de dopinglijst te plaatsen.
Zolang er echter niets officieel wordt aangetoond, kunnen de atleten cafeïne consumeren en van de voordelen profiteren.

zie verder: http://www.prorun.nl/index.aspx?ChapterID=2406

Advertenties

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s