over te veel communicatie

“Er is iets mis met je als je niet meteen antwoordt op een mail. Je bent een drop-out als je niet meedoet aan de sms-race. En dus hobbelen we mee in de molen van de bereikbaarheid en de minder ertoe doende berichten. De wilsonbekwame volgt zijn boodschapper, en de boodschapper blijkt de wilsonbekwame te volgen. Als we niet oppassen, komen we zo ineen fatale spiraal.

Schneirla (1944) beschreef het verschijnsel van de legermieren die terechtkomen in een ‘circular mill’, een cirkel: de legermier heeft de neiging en discipline om in straffe pas zijn voorganger te volgen,zeker als de afstand klein wordt. Het kan voorkomen dat er een grote cirkel van legermieren ontstaat, waar geen begin of einde meer te vinden is, en ook geen richting meer, anders dan het rondje dat iedereen in colonne loopt.

Een dergelijke cirkel kan een middellijn hebben van een paar honderd meter, zoals Beebe (1921) constateerde in Guyana. Een mier deed een paar uur over een rondje, de mierenmolen bleef een paar dagen bestaan en uiteindelijk gingen veel mieren dood door uitputting,waardoor de cirkel werd verbroken. Het ontstaan van een afstand bleek de enige manier om te ontsnappen aan je..”

https://i2.wp.com/www.lepapillonteuge.com/mieren_groot.gif

 

Lees verder op:

http://www.netkwesties.nl/editie153/column1.html

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s