De voordelen van rommel

9789045800318-480x600.jpg

 

Door Renzo Verwer

Voelt u zich heerlijk in een beetje rommel in uw omgeving en bij een wat ongestructureerde planning?

Houden zo! In het zojuist verschenen De wet van de stimulerende wanorde vindt u allerlei redenen om wanorde te handhaven of stimuleren. Journalist David Freedman en hoogleraar management Eric Abrahamson betogen in dit boek dat een zekere mate van rommel structurerend kan werken.

 

Ze stellen onder meer:

– Troep is tijdsbesparend, want opruimen kost tijd;

– Mensen die de hele dag aan het opruimen zijn, komen amper aan werk toe;

– Rommel is een manier van structuur aanbrengen: urgente documenten liggen bovenop;

– Rommel kan een katalysator zijn voor creativiteit, en toevallige ontdekkingen.

Zo werd de penicilline ontdekt doordat wetenschapper Alexander Flemming een schaaltje op zijn bureau liet verschimmelen en daarna ging onderzoeken.

Maar waarom horen wij in onze maatschappij steeds de stem van de efficiency en de netheid? Natuurlijk geeft orde overzicht en bespaart het tijd. Maar de schrijvers stellen: al die ergernis over rommel, alles plannen en structureren kost ook tijd.

 

Ze vergelijken totale netheid met een kaartspel dat op volgorde ligt. Het eerste dat je doet als je gaat kaarten, is schudden. Wanneer je iets gaat gebruiken, is enige chaos nuttig.

Abrahamson en Freedman constateren dat veel succesvolle mensen een loopbaan hebben die overloopt van inconsequenties, valse starts en switches; ze wijzen op terroristennetwerken die door hun rommelige structuur moeilijk te bestrijden zijn en vertellen wildenthousiast over de internetzoekmachine www.bananaslug.com.Deze googlet je zoektermen, maar dan met een willekeurig extra woord. Zo wordt vermeden dat de resultaten erg op elkaar lijken, zoals bij www.google.com.

Prachtig is hun verhaal over gouverneur Arnold Schwarzenegger. Veel mensen willen een afspraak met hem maken, maar de Terminator kijkt op een dag wat op hem afkomt; soms kun je direct terecht, soms moet je vijf uur wachten. Ook zijn standpunten hebben dezelfde flexibiliteit als zijn agenda.

Met plezier vertellende auteurs over twee boekhandels op Broadway. De ene was onberispelijk geordend en had een computervoorraadsysteem. De boekhandelaar van de andere werkte uit zijn hoofd. De goedgeorganiseerde boekhandelaar verkocht meer, maar was zoveel kwijt aan organisatie en personeel dat hij het niet redde.

 

Tot nadenken stemt hun constatering dat bij boksen, een sport met allerlei regels (dus orde!) doden vallen en bij freefight, waarbij alles mag, niet. Ze geven ook tips, zoals gooi niet te veel weg; je kunt ze nodig hebben. Je zult later met veel plezier je oude verzameling voetbalplaatjes bekijken.Professionele organizers zeggen vaak: als je iets een jaar niet hebt gebruikt kan het weg. Maar dat is onzin; je weet nooit vooraf wat je nodig kunt hebben.

Hun betoog komt uiteindelijk op het volgende neer: puinhopen en smerigheid zijn niet goed, maar rommel wel. Rommel is namelijk het toelaten van een zekere mate van willekeur, en dat kan helpen. Het boek is,  hoe kan het ook anders,  wat rommelig opgezet. Maar dat mag!

 

De wet van de stimulerende wanorde / David Freedman, Eric Abrahamson

Uitgeverij Mouria, 320 pag. EURO 18,90. 2007.

Advertenties

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s