Onder feministen

door Karel van der Weide  (Www.karelvanderweide.nl)

In Quentin Tarantino’s film ‘From Dusk till Dawn’ (1996) belandt eengroepje mensen (o.a. George Clooney, Juliette Lewis en Harvey Keitel) in een ruig nachtcafé. Afschrikwekkende barmannen, paaldanseressen en een hardrock band. Plotseling worden ramen en deuren hermetisch gesloten door het personeel, waarna deze in vampiers veranderen.Gevolg: een enorme slachting onder de bezoekers.
Wij schrijven Maandag 18 Juni acht uur ’s avonds. Met twee collega’s stap ik Pakhuis de Zwijger binnen. Ons doel is een door WOMEN Inc. georganiseerd forum met als onderwerp: Waarom toch steeds weer voor die boef vallen?  We worden naar de vijfde verdieping verwezen en belanden in een kleine zaal. Een unheimisch gevoel; ja, we zijn mannen, hadden onze burkaxe’s thuis gelaten. Ogen op je gericht, twee deuren, één groot raam

De presentatrices Kirsten van den Hul en Aaliyah Bochhah openen debijeenkomst en introduceren Samira El Kandoussi, die het publiek trakteert op een indrukwekkende woordengolf, het midden houdend tussen een gedicht en een rap. Samira waarschuwt tegen de foute man, maar idealiseert deze tegelijkertijd. De Bonnie (van Clyde) is haar droombeeld. Maar Samira, je moet ze toch in het Amsterdamse regelmatig tegenkomen, de aso’s in hun veel te grote bak. Worden zij niet steevast begeleid door een dociel modelletje op de bijrijdersplaats? Te bang voor fysiek geweld om ook maar een vin te verroeren; dan was Bonnie heel anders.
Het publiek wordt erbij betrokken. Hand opsteken wie er wel eens slachtoffer is geworden van een foute man, graag een toelichting. Dapper wie zich hierover durft te uiten, maar naar de mening van uw recensent bevinden zich de echte slachtoffers van foute mannen niet in deze zaal. Zijn dit immers niet prostituees, vrouwen die mishandeld worden, die te bang of te geïsoleerd zijn om zich uit hun situatie te redden? Alhier enkel moderne, zelfbewuste vrouwen, hun mondje kunnende roeren.
Buitengewoon leerzaam echter Samira’ss motieven voor een foute man te vallen. Een crimineel heeft blijkbaar toch een bepaald aanzien, ze gaf en passant haar preferentie van zwarte boven witte boorden, en meende de man in kwestie te kunnen veranderen. Vooral dat laatste werkt dus niet (gaf ze zelf ruiterlijk toe) en het verbijsterende is dat vrouwen hierin nog recidiveren ook!

Inmiddels is het panel geïntroduceerd. Patricia Savoulidis, Zarayda Groenhart, Lise van de Kamp, Caroline Franssen en Ingeborg Beugel spreken uit rijke ervaring en brengen veel behartenswaardigs naar voren. Maar het eerste probleem, de definitie van een foute man, blijfteen onoplosbare. Zien sommige dames hierin een doorgewinterde crimineel, anderen vinden één leugen afdoende.
In hoog tempo komen hierop andere belangwekkende thema’s aan de orde.De foute man is toch een trofee, een uitdaging, de weg van de meeste weerstand. En een goede man? Die is eigenlijk maar saai.
Een ander punt, culturele verschillen, werd eveneens uitgediept. Panelen publiek deed een boekje open over het Noord-Afrikaans gedachtegoed omtrent man-vrouw-verhoudingen. Daarnaast zou het slavernijverleden nog steeds een rol spelen bij de partnerkeuze van donkere vrouwen (het blank-fokken van kinderen). Intrigerende stof tot nadenken. Mits wetenschappelijk onderbouwd is uw recensent bereid alles te geloven.
Maar wat te denken van biologische factoren? De instincten van de soorten zijn alom aanwezig; veranderingen zullen tijden in beslag nemen. Ouder-kind-relaties, het typisch vrouwelijke om te zorgen en loyaal te zijn, alfa-mannen, het ontbrak er enkel aan dat Bokito ten tonele werd gevoerd.
Opmerkelijk bij dit alles de evenwichtigheid in de discussies; het vooroordeel van de recensent dat slechts de vrouwelijke kant belicht zou worden, bleek onjuist. Een verademing: niet de superioriteit van wij vrouwen regelen dit zelf wel, evenmin de verwachte male-bashing, iets waar zelfs een kwaliteitskrant als het NRC zich tegenwoordig niet aan onttrekt. Mannen deugen niet, zijn slecht in bed,saai, je wordt er als man doodziek van. Sterker nog, vrouwen werden op hun eigen verantwoordelijkheid gewezen. Niet klagen en blijven hangen in een slechte relatie, maar stappen ondernemen. Bravo!

Een goed gevulde zaal met 150 vrouwen en zes mannen. De presentatrices weten van wanten, integreren het publiek goed bij de discussie en binnen mum van tijd is het 21.30. Het licht blijft al die tijd door het raam schijnen, de deuren gaan zowaar open, beneden in het café wordt driftig nagekaart.
Projectleider Jannet Vaessen meldt zich aan onze tafel en vraagt met oprechte interesse (het gevoel zich te moeten verantwoorden komt enkel voor mijn rekening) naar de beweegredenen van onze komst. Zie het als een combinatie van journalistiek/literair en human interest. Een gemeleerde samenstelling lijkt wenselijk; eenzijdigheid leidt immers tot preken voor eigen parochie, zelfs sektarisme, en dat zou jammer zijn.
Geen afdrukken van hoektanden in onze nek, laat staan leeggezogen. Integendeel; interessante opinies, iets geleerd, aardige mensen. Geïnspireerd gaan wij derhalve moedig voorwaarts en wensen de initiatieven van WOMEN Inc. het allerbeste toe.

zie ook http://www.womeninc.nl

Advertenties

6 Comments

 1. BBrrrr…als vrouw die de jaren 70 goed “heeft doorleefd” valt het hele “hennetjes”versus “haantjes” verhaal mij zwaar, en dan de manier waarop het gebracht wordt..pfffft het is 2007..!

 2. Tja, het zijn vrouwen die doorgaans in die termen praten, lientje,. waarbij haantjes natuurlijk fout zijn en hennetjes goed.

  Maar bedoel je dat er geen man-vrouw-verschillen zin? je woorden zijn me raadselachtig.

  De titel Majrim is ironisch.En ga maar eens naar desite womenin.nl en lees de columns. Daar spat het feminisme, zoals ik het zie, vanaf

 3. @majriM: Op de betreffende site staat o.a. dat “WOMEN Inc. wil een nieuwe en actuele invulling geven aan het begrip vrouwenbeweging!” Daarmee lijkt me voor de organisatie aannemelijk gemaakt dat zij feministisch is.

 4. Erg leuk om te lezen dat je de discussie evenwichtig hebt gevonden.
  Als spreker heb je toch geen idee hoe het geheel wordt opgevat.

  Voor mij is dit het feminisme van deze tijd: eigen verantwoordelijkheid nemen en je samen inzetten voor een duurzame en gelijkwaardige relatie.

  Ik zat daar in het panel vanwege de Relatie APK. Inmiddels heb ik de Relatie Academie opgericht om met een groep trainers en coaches mensen hierbij handvatten te geven.

  Ben blij dat ik even googelde en je stukje tegenkwam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s