Hans de Booij en de liefde

Hans de Booij: Liefde zoals in Annabel bezongen is geen echte liefde

Door Renzo Verwer

Hans de Booij (1958) scoorde in de jaren tachtig hits met liedjes als Annabel en Thuis ben. Ze waren door anderen geschreven;  grote hits met eigen nummers bleven uit. Als De Booijs naam valt, vraagt iedereen: hoe is het daarmee?, zingt ie nog? Ja, hij zingt nog. En.. hij schrijft. Onlangs publiceerde de zanger zijn derde boek De laatste jaren van onsterfelijkheid.

De Booij: ‘Eind 1999 heb ik het Ministerie van Liefde opgericht; het is een van de beste dingen geweest die mensheid heeft bedacht. Het idee is: er zou eigenlijk een soort Centraal Planbureau moeten bestaan die politieke plannen niet op financien, maar op het gehalte aan Liefde beoordeelt. Is het liefde of liefdeloosheid om in een oorlog altijd maar de kinderen van de ene partij te helpen en de kinderen van de andere te laten stikken??

Ik heb in 2001 mijn roman Ministerie van Liefde in eigen beheer uitgegeven en langs de deuren verkocht. Ik werd toen achtervolgd door deurwaarders en zo hield ik er nog wat broodnodig geld aan over. Ik kreeg enthousiaste reacties; mensen zitten erop te wachten. Ze houden ook van het woord liefde, willen het graag horen.Ik de politiek in?  Nee, ik ben een chaoot. We werken op aanvraag; soms op eigen initiatief. Zo heeft het Ministerie van Liefde – ik en een paar vrienden-  een tijdje terug na een racistische moord in Antwerpen een wapenhandel gesloten, met kettingen en zo. Daar kwam de politie aan te pas.Naïef? Natuurlijk ben ik naíef! Dat moet ook, anders bedenk je dit niet. Ik geloof in een betere wereld. Ik geloof ook in vooruitgang: kennen we nog kinderarbeid in onze streken?

Mijn eerste singletje was ‘Help’van the Beatles. Ik was zeven jaar. Het was symbolisch – mijn eerdere broertje Hans stierf kort na de geboorte, mijn ouders zagen in mij zijn vervanger. Ik wilde aandacht voor mijzelf. Muziek heeft mij in die tijd gered, zoals altijd in mijn leven. Sting beweert nu dat popmuziek dood is en rockmuziek stervende. Hij zoekt de vernieuwing in de luitmuziek uit de 16e eeuw. Wel, Sting kent de muziek van nu niet; een band als Deus is erg goed. Hitparademuziek, die is wel dood, niets vernieuwends meer aan. En wat je toch op te radio hoort pff. Aan Nederlandstalig is het echt alleen nog maar Marco Borsato, Hazes en BlÖf. Wanneer hoor je nou Bram Vermeulen op de radio? Frank Boeijen?  Ramses Shaffy, mijn grote voorbeeld? Ofxe2x80xa6  Hans de Booij?  Wij passen allen niet in het plaatje van de ideale schoonzoon. Ik gun Borsato zijn succes, ik hoef ook niet zo succesvol te zijn, ik wil gewoon werkgelegenheid. Werkeloos zijn is niets voor mij, dat maakt somber.’

‘Ik ben jarenlang heel depressief geweest. Ik was werkeloos, had geen geld en inspiratie bleef uit. Ik was moe en bang, en kon me nog slechter concentreren dan normaal. Nee, dat lag niet aan het uitblijven van succes, zoals wel gesuggereerd wordt; dat is een te materialistische visie. Het kwam door mijn jeugd: ik moest de vervangwagen van mijn broertje zijn. Ik ben er nu overheen, ik denk aan mijn voeding (veel omega-3) en ik heb geleerd mezelf meer te accepteren. Ik heb veel geleerd door te mediteren en boeken van de Dalai Lama te lezen. Ik hoop nu beter te weten wat liefde is, maar het blijft moeilijk. Liefde is in elk geval AANDACHT, Vitamine A noem ik het. Liefde zoals in Annabel bezongen is geen echte liefde. ‘Het wordt niets zonder jou’ en ‘zonder haar ben ik geen stuiver meer waard’, dat is onzin, liefde moet je ervaren in het moment. Als je weet wat het is, dan praat je er niet over.Nee, ik ben al lang niet meer verliefd geweest. Vroeger wel- in de tijd dat ik veel succes had, kon ik veel vrouwen krijgen. Maar of dat altijd liefde was? Verliefdheid is een verslaving en ik kende voornamelijk de blinde liefde. Veel mensen hebben dat, het is verleidelijk maar je schiet er niets mee op, helaas.Ik denk niet dat er iets als De Ware bestaat. Je hebt een vriend(in) en die maak je zelf tot je ware. Met je eigen gedachten. Ik vraag me af of mensen dat doorhebben. Liefde is en product geworden. Al die bladen, films, boeken, liedjes: er lijkt een enorm aanbod te zijn, maar echte liefde is er altijd te weinig. Vandaar ook het Ministerie van Liefde. In mijn boek schreef ik al: ‘Liefde is een brood dat je iedere dag opnieuw moet bakken. Morgen is het brood namelijk al weer van gisteren.’ Ik denk dat ik op de goede weg ben. Maar ik ben er nog lang niet.’

Hans de Booij / De laatste jaren van onsterfelijkheid, Uitgeverij Kramat, 2006. 196 pag. 15,95.

In 2007 zal een CD van De Booij verschijnen, Emocratie, in het seizoen 2007/2008 gaat hij op tournee.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s