De ABN-AMRO-Barclays-roulette

Leuk om te lezen dat Quote niet voor een ongebreideld kapitalisme is en zelfs tegen extreme bonussen voor slechtpresterende topmanagers!

Zo schrijft Jort Kelder over  de fusie (oftewel verkoop) ABN-AMRO En Barclays:
Maar welbeschouwd is Groenink niet meer dan een passant in een bijna twee eeuwen oud bedrijf, met weinig meer dan de taak die traditie aaneen volgende generatie over te dragen. Oud geld-dynastieën als de Brenninkmeijers en de Fentener van Vlissingens begrijpen dat, en zijn daarom furieus tegen invloed van buitenaf, banken en beursnoteringen.En gelijk hebben ze. Bange, met bonussen en opties overladen zetbazen leveren hun bedrijf bibberend uit aan roofkapitalisten. Groenink maakte zijn beloftes niet waar, maar 3% van de aandeelhouders/speculantenmaakte een gevoelloos einde aan 183 geschiedenis tienduizenden banen en- vooral – carrièrekansen voor klompenbankiers bij een Hollands bedrijf.

Barclays heeft de onderhandelingen op alle punten gewonnen, op datene punt na. Het hoofdkantoor. Dat zal net zo gaan als bij Unilever,Reed Elsevier en Shell. Ze vergaderen pro forma sporadisch in Nederland, maar als na een paar jaar de top volledig verbritst is wordt Londen tenminste officieus de standplaats. Het is immers al een Britse vennootschap, en vanuit de moerasdelta bestuur je geen wereldrijk.

(..)

Toch? Iedere ABN Amro-man die dat ontkent liegt of is naxc3xafef, en mocht u het niet geloven: vraag het aan de mannen van Shell, Unilever en Reed Elsevier. Jeroen van der Veer mag straks als laatste hoge Hollander bij Shell – dat tot voor kort voor 60% in Nederlandse handen was – de pomp dichtdraaien, de Fransman Patrick Cescau benoemt geen enkele Nederlander in de Unilever-top en bij Elsevier hebben we sinds het vertrek van Derk Haank geen Hollandse benoemingen gezien. En dat terwijl niet het oubollige Reed maar juist Elsevier Science de verdiener van het concern is.

Over Hoogovens en KLM hoeven we het niet eens te hebben. De staalfabriek financierde zo’n eigen dood ten gunste van het negentiende eeuwse British Steel en viel in handen van nota bene een derde wereldschroothandelaar. En KLM, tja.”

Lees dit hoogst boeiende relaas verder op:

http://www.quotenet.nl/2007/04/25/205136.php

Advertenties

2 Comments

  1. Het Schiedamse SVV speelde meen ik ooit op landelijk niveau. Toen kwam de fusie met Dordrecht en sindsdien horen we geloof ik niets meer over de Schiedammers (qua voetbal, dan). Voorbeeld van een fusie, waar xc3xa9xc3xa9n van de partijen niet beter van werd.

    Mbt ABN-AMRO vraag ik me wel af, hoe we dan naar het verleden van deze bank moeten kijken. De AMRO-bank ontstond uit een fusie van een AMsterdamse en een ROtterdamse organisatie en de ABN is misschien ook wel door fusie(s) tot stand gekomen. (De RABObank is overigens een fusie van de RAxc3xafffeissenbank en de BOerenleenbank. Hoe zat dat? Werden bij die fusies beide partijen er beter van? Zonee, had die fusie dan niet plaats moeten vinden?

  2. Toen het Vlaardingse VVV failliet ging, veroorzaakte dat nogal wat leedvermaak in Schiedam. Enkele jaren later werd SVV kampioen van de eerste divisie. Omdat de stadionfaciliteiten in Schiedam ontoereikend waren voor erdivisievoetbal, werd er gefuseerd met Dordrecht’90 tot SVV/Dordrecht, en men ging in Dordrecht spelen. Nadat een voor een alle SVV’ers (waren zij allen Schiedammers?) uit de selectie werd verwijderd, ging de club verder als Dordrecht’90; maar wel met de eredivisielicentie van SVV. Bij SVV bleef alleen de amateursectie over. Dordrecht werd FCDordrecht, en SVV fuseerde verder, zoals ook de lenende boeren hadden gedaan om te kunnen bankieren.
    Bij de Raxc3xafffeissenbank hanteerde men vooral de couponschaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s