Tekort voor regering; Zalm leugenaar

Publicatiedatum: 18-4-2007 08:29
RSS FD.nl - Real-time nieuws & webartikelen
Tekort op begroting pakt fors hoger uit

De financiële uitgangssituatie van het kabinet blijkt aanzienlijk slechter dan eerder gedacht. Zonder dat nieuw beleid is ingezet, blijkt het tekort op de overheidsbegroting dit jaar minstens tweemaal groter dan gedacht bij de formatie van het kabinet. Dat stellen bronnen rondde regering.

Minister Wouter Bos van Financien zal volgende maand in zijn Voorjaarsnota bekendmaken dat het er financieel een stuk slechter voorstaat. Ingewijden melden dat het tekort dit jaar niet uitkomt op 0,2%van het bruto binnenlands product, maar op 0,5 à 0,6%. Dat komt overeen met een tegenvaller van om en nabij 2 mrd euro. (…)

Diverse bewindspersonen hebben op hun departement ongedekte cheques aangetroffen. Zij spreken van ‘lijken in de kast die oud-minister Zalm van Financien heeft achtergelaten’.

Lees bovenstaand bericht verder op http://www.fd.nl

Ik vraag me toch een paar dingen af:

– waarom liegen politici?

– waarom prikt de parlementaire pers daar doorgaans niet doorheen?

Toen Gerrit Zalm afscheid nam als minister, las ik werkelijk in elke krant jubelverhalen, o hij was zo’n goed minister geweest, o hij was zo goed. Vergeten wordt dan even dat  Zalm de euro heeft ingevoerd (op zichzelf al dubieus), en vervolgens gelogen heeft dat er geen prijsstijgingen waren.

Ook wordt vergeten dat Zalm in Vrij Nederland, 2002 , bekende dat het kabinet, om kiezers te winnen, in het laatste jaar van paars II (2001,2002) te veel geld gaf aan leuke dingen. een vlaag van eerlijkheid van Zalm, die ik wel waardeer. Maar het betekent wel dat politiek dus kennelijk zo triest geworden is.

De parlementaire pers heeft zich in de luren laten leggen. Ze is totaal onkritisch. Nee is dat al jaren. Lees ook het boek Het Haagse huwelijk (SUN, 1998) van journalist Jean-Pierre Geelen.**

** Een journalist, momenteel werkzaam bij De Volkskrant, mediaredactie, die ook een ander heel goed boek schreef: Bedrog voor beginners.

Advertenties

1 Comment

  1. Willem Aantjes, was jaren na zijn geruchtmakende aftreden, te gast in een aflevering van het kinder-tv-programma “Stuif xc3xa9s in”. Toen hij afkeurend commentaar kreeg op een vastlopende poging “creatief omgaan met de waarheid” sprak hij de legendarische woorden: “Ja, maar ik mag liegen, want ik ben politicus!”

    De zaal werd door het jeugdige publiek o.l.v de meegekomene ouders afgebroken, en verkeerde nog lange jaren in staat van renovatie…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s