Over de onzin van ontwikkelingshulp

” Gewoonlijk werd gezegd dat de oorzaak van de massale hongerdood de periodieke droogtes waren die misoogsten veroorzaakten. Maar een dergelijke visie wordt altijd naar voren gebracht door de elites van landen waar hongersnood heerst. Het is een onjuiste visie. Honger wordt meestal veroorzaakt door de onrechtvaardige of onjuiste verdeling van geld en nationaal bezit. In Ethiopie was veel graan, maar dit werd door de rijken verborgen en later tegen de dubbele prijs op de markt gebracht, waardoor het niet te betalen was voor de boeren en de armen op het platteland.”

Uit: De Keizer / Ryszard Kapuscinski, In de Knipscheer, 1984, pag 168

De afbeelding xe2x80x9chttp://home.scarlet.be/~tsf67187/graan.jpgxe2x80x9d kan niet worden weergegeven, omdat hij fouten bevat.

SCHOKKEND.
En het klopt nog steeds. En dan hoor ik nu al jaaaaaaaaren mensen (Sting, politici) zeggen: ‘ We moeten de mensen geen voedsel geven, geen vis, maar ze leren  HOE te vissen.’  Ik heb dat ook altijd gedacht. Maar dan hebben ze zich niet verdiept. Die uitspraak is denigrerend voor negers. Die kunnen echt wel vissen.
Nee,  machtsstructuren moeten anders. Er moet geen ontwikkelingshulp blijven hangen bij de elite -die samenwerkt met westerse hulpverleners.

Advertenties

1 Comment

  1. We moeten inderdaad niet denigrerend doen over mensen in ontwikkelingslanden. Maar het is ook niet eerlijk om hun schandalig lage prijzen te betalen voor hun grondstoffen. Als de boeren in ontwikkelingslanden een eerlijke prijs voor hun katoen, soja, koffie, bananen of cacao krijgen kunnen ze hun gemeenschap uit de armoede helpen. Dan kunnen ze het schoolgeld van hun kinderen aanleggen, meer artsen opleidien etc. Helaas zullen de rijke landen die oneerlijke handelsregels niet zomaar opgeven. Daarom zou het goed zijn als we meer fair trade producten zouden kopen. Gelukkig verkopen veel supermarkten tegenwoordig al fair trdae koffie, hagelslag, rijst, sinaasappels, wijn, hazelnootpasta etc.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s