Sketches from Iran : over doodsbedreigingen

Het is vrijwel onmogelijk om niet te beledigen. Zo lees ik vandaag in Trouw dat een pleidooi VOOR de boerka moslims beledigt…

Laat ik nu altijd gedacht hebben dat vooral de oproep tot een verbod op boerka-dragen beledigend kan zijn… het is ook nooit goed.

 Momenteel zijn doodsbedreiging en beveiliging van personen die omstreden uitlaringen over de islam doen helaas een welhaast onvermijdelijk bijverschijnsel van onze samenleving. Een maatschappij waarin verschillende meningen bestaan over wat belediging is, en hoe gereageerd mag worden op beledigingen. “Hij heeft het over zichzelf afgeroepen”, of woorden van die strekking, nog steeds hoor ik die mening wel over bijv. Theo van Gogh.

Het is verschijnsel van die doodsbedreigingen lijkt iets van de laatste jaren (Wilders, Fortuyn, Hirsi Ali, Deense cartoonisten) en media dragen aan dat beeld bij. We kennen natuurlijk Rushdie en zijn duivelsverzen. Maar het kwam al vaker voor.
Deze maand bijvoorbeeld is het twintig jaar geleden dat in een sketch van Rudi Carrells ‘ Rudis Tagesshow’ een nep-ayatollah Khomeini met BH’s en slipjes werd bekogeld.
Deze sketch van 15 seconden was aanleiding tot een enorme rel, verkoeling van de Duits-Iraanse betrekkingen en…. Carrell ontving doodsbedreigingen en leefde ene tijd onder politiebewaking. Carrell werd gedwongen publiekelijk zijn excuses te maken tegenover het Iraanse volk.

Zie voor een gedetailleerd verslag:

http://jetzt.sueddeutsche.de/texte/anzeigen/365334

En … ook was er toen sprake van censuur. In Nederland.

De afbeelding xe2x80x9chttps://i2.wp.com/www.kennisnet.nl/vo/scholier_havovwo_perdagwijzer/censuur/html/images/img1.gifxe2x80x9d kan niet worden weergegeven, omdat hij fouten bevat.

De redactie van ‘ Achter het Nieuws’, destijds de actualiteitenrubriek van de VARA, wilde deze sketch uitzenden. Maar uiteindelijk besloot Paul Witteman op aandringen van minister van buitenlandse zaken Hans van den Broek de sketch niet uit te zenden, terwille van de goede betrekkingen met Iran. In het programma was Van den Broek aan de telefoon.

Feitelijk was Van den Broek hier bezig een dreigement van Iran over te brengen. Witteman sputterde amper tegen. In plaats van nieuws te brengen, zodat het Nederlandse volk kon zien wat het gewraakte fragment nu inhield  – de taak van de journalistiek, opdat wij kunnen oordelen – liet Witteman zich voor het karretje van de Nederlandse regering spannen.

https://i0.wp.com/www.boekhandelbloemendaal.nl/omslagen/witteman-9050187374.jpg

P. Witteman. alom geprezen  als toppresentator en – interviewer, zette alle journalistieke normen opzij…

In plaats van zich dood te schamen toonde de VARA dit fragment later in een aankondiging van haar winterprogrammering nog eens. Men zag in een fraaie montage Witteman tegensputteren…

Buigen voor de macht,  laf gedrag en je journalistieke werk niet doen werd op deze manier gebracht als een heldendaad…

Advertenties

2 Comments

  1. Uitdelen kon Theo van Gogh als de beste. Incasseren een stuk minder.
    Toen van Goghs eerste kind net geboren was permitteerde Jan Zandbergen zich de opmerking: ‘Dat wordt dan de eerste productie van van Gogh die gaat lopen.’
    Nou, dat heeft Zandbergen geweten. Van Gogh schreef een woedende column waar hij als een dolle tekeer ging tegen Jan Zandbergen, maar absoluut niet in staat bleek net zo doeltreffend te zijn als zijn opponent. Theo bleef steken in het drijfzand met gesputter over het gestotter van Zandbergen en diens puistjes.

  2. Fantastische opmerking van Zandbergem. Het is waar gebleken, ik ken de cijfers niet zo maar de eerste film van Van Gogh die meer dan 10.000 bezoekers trekt, moet nog gemaakt worden. PArdon, dat kan niet meer.

    Nou moet ik ten faveure van Van Gogh toch opmerken dat hij wel vond dat alles gezegd en geschreven mocht worden. Als hij ook maar alles mocht zeggen. Zo’n column als die van Z zou hij nooit willen verbieden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s