Eten 14 procent duurder in Belgie

Het Nieuwsblad meldde afgelopen week: Eten wordt 14 procent duurder

Roeselare – Hoe meer de boer moet neertellen voor zijn energie en hoe meer landbouwgrond wordt gebruikt voor de productie van bio-energie, hoe meer we betalen voor ons voedsel. Dit jaar mogelijk zelfs al veertien procent.

Voor de Vlaamse land- en tuinbouwer was 2006 een relatief goed jaar. Zijn inkomen ging er voor het eerst in jaren weer op vooruit, vooral door de fikse stijging van de graan- en aardappelprijzen.

De vooruitzichten voor dit jaar zijn minder rooskleurig door de stijging van de prijzen van energie, landbouwmachines, meststoffen,veevoeder en loonwerk. Dat alleen al maakt de voedselprijzen duurder.

Daarbij komt nog de groeiende vraag naar plantaardige energie. Europa wil het gebruik van hernieuwbare energie tegen 2020 opvoeren tot 20procent. Op termijn zal de helft van het landbouwgebied benut moeten worden voor energieteelten. Als gevolg van de grotere productie van biogewassen schetsen sommigen nu al het doemscenario van voedseltekorten toename van de honger in de wereld.”

Hoe zou dat voor Nederland zijn? houd ook maar rekening met prijsstijgingen…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s