Over toiletten en schaken

Het is natuurlijk allemaal wel erg onschuldig, een beetje zeuren over wc-bezoek” zegt thriller-auteur Peter de Zwaan. “Dat maakt als hamvraag: ‘Is Kramnik een grote zeiker, ja of nee?’ Als er iets mis was geweest met zijn blaas dan was hij wel gekomen met een doktersattest. Ik kan me heel goed voorstellen dat Topalov zijn bedenkingen kreeg. Is hij paranoïde? Waarschijnlijk wel. Maar waarom zouden paranoïde personen niet eens een keergelijk kunnen hebben?

“Mijn sympathie ligt bij Topalov”, zegt psychiater Bram Bakker. “Ik denk dat Kramnik en zijn team heel goed wisten wat Topalovs zwakke plekken zijn. Ze wisten heel goed dat Topalov paranoide neigingen heeft.En ze hebben daar optimaal gebruik van gemaakt! Alleen die vijfde partij; dat was een inschattingsfout, te hoog spel gespeeld.”

“Als mensen redenen buiten zichzelf gaan zoeken, zoals Topalov en Danailov, dan is de truc van de ander al gelukt, of het nu waar is of niet”, zegt performance consultant/trainer/voormalig atleet Henk Kraaijenhof. Topalov was niet bezig met de partij, maar met de vraag wat Kramnik op het toilet deed: Ja, in dat opzicht is Topalov een erg slecht schaker.”

Schaken is veel meer dan alleen het spel op het bord, bevestigt emotiespecialist en psychologe Susanne Piët. “Je moet humor,speelsheid, flexibiliteit en relativeringsvermogen hebben. Je moet, zoals in elke sport, ook je emoties kunnen beheersen. Je mag je niet laten storen door stemmingen, maar moet ze juist gebruiken om tot een goed resultaat te komen.”

 De mensen buiten de schaakwereld die ik spreek zijn duidelijk in hun stellingname: de wereld buiten het bord hoort net zo goed bij het schaakspel als 1 e2-e4, een offer of een dame-eindspel met een pion meer. De schaakwereld, die zich zo graag wil beperken tot de gebeurtenissen op het bord, is naxc3xafef in hun ogen. Toch hebben de buitenstaanders met een mengeling van nieuwsgierigheid en verbazing de laatste wereldkampioenschapsmatch tussen Veseli Topalov en Vladimir Kramnik gevolgd.

Lees verder in  het zojuist verschenen tijdschrift over schaken MATTEN. Een schaaktijdschrift zonder zetten en analyes. Met bijdragen van o.a. Hans Ree (over een foto), Genna Sosonko (over Pagel) , Renzo Verwer, Jennifer Shahade, Rob van Vuure/DirkJan ten Geuzendam/Allard Hoogland (interview met Loek van Wely)  en Mart Smeets (hoe aan Martje een groot schaaktalent verloren ging..) .

MATTEN ( EURO 8,95) is te bestellen via :

http://www.mattenschaakverhalen.nl (waarop ook een leuke trailer)

en ook te koop bij oa.. de (betere) boekhandel, bij schaak- en gowinkel Het Paard en op het Corustoernooi.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s