wat is literatuur?

” De Stichting Fonds voor de Letteren verdeelt elk jaar zes miljoen overheidssubsidie onder schrijvers en vertalers: werkbeurzen die hen instaat stellen een boek te schrijven of werk van een buitenlands auteur voor Nederlandse lezers te ontsluiten. Hoewel een beurs van het Fonds volgens de reglementen voor alle vakbroeders en -zusters openstaat gaat het overgrote deel van het geld naar literaire schrijvers en vertalers.Om in aanmerking te komen voor een werkbeurs moet een schrijver namelijk twee literaire boekpublicaties op zijn/haar naam hebben staan.Wat een literaire boekpublicatie is, is niet geheel duidelijk, maar één ding is zeker: misdaadauteurs vallen buiten de prijzen. (…)
Maar de kernvraag bleef onbeantwoord, tot ze, geïrriteerd door vragen van de interviewer letterlijk zei: Wij gaan niet uitleggen wat literaire kwaliteit is, dat is nog niemand gelukt.

Maar als dat nog niemand gelukt is, hoe kan het Fonds het dan beoordelen? Als je geen welomschreven normen hebt om iemand de maat te nemen hoe maakt je dan geloofwaardig dat een auteur wel of niet over literaire kwaliteiten beschikt? Is die onduidelijkheid geen eeuwige bron van onvrede?

Lees dit interessante stuk verder op de site van schrijver Jacob Vis:

www.jacobvis.nl en dan onder ‘ literaire kwaliteit’ 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s