Papegaai verraadt overspel

  • Papegaai Ziggy verklikt overspel 

   LONDEN Een praatgrage papegaai heeft in Engeland een liefdesaffaire aan het licht gebrachten ervoor gezorgd dat de relatie strandde. De 8-jarige Ziggy bracht de25-jarige Suzy Collins op de knieën, met de uitroep ‘Gary, I love you’. De callcenter- medewerkster moest haar vriend Chris Taylor bekennen dat ze al vier maanden een relatie had met een ex-collega met die naam. De grijze roodstaartpapegaai had eerder al Hiya Gary geroepen als het mobieltje van Collins afging, meldden Britse kranten. Ook maakte het dier zoenende geluidjes als op tv of radio de naam Gary voorbijkwam.

    

   Algemeen Dagblad, 18 januari 2006

    

   Papegaaiendealer Bert Smedinga uit Wijhe was niet verbaasd door het bericht over de verraderlijke grijze roodstaart, aldus Het Parool (18 januari 2006): Als je een papegaai aanschaft, weet je dat zo’n beest je kan napraten. Die Gary,dacht Smedinga, moest wel vaak bij Suzy over de vloer zijn gekomen: Ten minste een keer per week. Een papegaai moet een naam vaak horen, wil-ie hem imiteren. En dan had Suzy nog het geluk gehad dat Ziggy in de woonkamer stond: Als de papegaai in de slaapkamer had gestaan, had hij heel andere geluiden nagebootst.

   Ziggy was de derde papegaai binnen een jaar die een huwelijk deed stranden. In november 2005 berichtte het Duitse Bild over de vijftigjarige Petra B. uit het Saksische Freiberg, die haar echtgenoot Frank op straat zette toen hun papegaai Hugo met diens stem Hallo, Uta! riep als de telefoon ging. Petra ging op onderzoek uit en vond twee vliegtuigticketsnaar Parijs, geboekt op naam van haar man en een zekere Uta. Uit consideratie had de journalist de naam van de bedrogen echtgenote veranderd. Die van haar man luidde, raar maar waar volgens Bild, Frank Ficker.

   En dan was er de Israëlische papegaai die zijn vrouwtje zo vaak begroette met een andere vrouwennaam, dat zij achterdochtig werd. Zij schakelde een privé-detective in, die – zo meldde de Israëlische krant Maariv in januari 2005 – na drie dagen een compromitterende foto kon maken van haar man met een andere vrouw. Ernaast zat de papegaai.

   Ook andere pratende vogels gaven wankelende huwelijken het beslissende zetje. In2001 haalde een beo uit het zuidwesten van China de kolommen van Het Nieuwsblad (Belgie) en andere kranten. Teruggekeerd na een verblijf van een maand bij haar ouders hoorde zijn eigenares hem dingen zeggen als scheiding en nog even geduld: terugkerende woorden in de telefoongesprekken van haar man en zijn minnares. En in 1990, tenslotte, schreef een Canadees weekblad voor juristen over de overspelige Argentijn Carlos DeGambo, die werd verraden door zijn kaketoe Bozo. Bozo werd opgeroepen als getuige in de echtscheidingszaak, waar de advocaten van de tegenpartij hem vroegen: Wie houdt er van Carlos? Bozo antwoordde: Ruby houdt van Carlos. Ruby was de secretaresse van de heer De Gambo.

   Kopij over indiscrete praatvogels is te mooi om kapot te checken. Maar in januari2006 nam een Droogstoppel van de New York Times toch even contact op met Paul Hardaker, de freelance journalist die verantwoordelijk was voor het bericht over Ziggy, Suzy en Gary. Die weigerde zijn bronnen prijs te geven. Hij had de betrokkenen betaald voor hun verhaal,zei hij, maar op lucratieve aanbiedingen om op de foto te gaan met de papegaai wensten zij niet in te gaan. We hadden het bericht, vond de Times, beter niet kunnen napapegaaien.

   Ook het bericht over de Argentijnse kaketoe Bozo is vals: dat stamt uit de Weekly World News, een Amerikaanse krant die vooral fantasieberichten brengt over het monster van Loch Ness en trucfoto’s van aliens die handen schudden met Amerikaanse presidenten. Over de geloofwaardigheid van de andere papegaaienberichten is niets bekend.

   Papegaaien figureren al eeuwenlang in erotische verhalen, versjes en moppen. Aan het eind  van de negentiende eeuw werd in Nederland bijvoorbeeld een leutig liedje gezongen over een dame die bij afwezigheid van haar man een schoorsteenveger bestelt om haar schouwtje te vegen. De echtgenoot komt eerder thuis dan verwacht, de schoorsteenveger verstopt zich in de schoorsteen, maar wordt verraden door de papegaai. ‘Ach papegaaitje, zwijg toch niet!’ zegt de echtgenoot, ‘Wat is er in mijn huis geschied?’ De papegaai antwoordt: Eengroote zwarte vent, / Hij was mij onbekend, / Zoodra de deur ging open, /Sprong hij net / Van het bed; / Hij is in de schouw gekropen, / Want ik heb erop gelet.

 

 • Bovenstaande en andere zogenaamde broodjes aap/urban legends bespreekt Peter Burger, docent Journalistiek aan de Universiteit Leiden in dit fraaie boek. Zigeuners die krijttekens aanbrengen bij deuren, moslims die met messen smileys in een gezicht van blanke vrouwen snijden, het ballenbad bij IKEA waar kinderen zouden verdwijnen en van hun nieren ontdaan: allemaal verzonnen verhalen die appelleren aan onze -verborgen – angsten. Steeds weer duiken ze op, vaak gevoed door de media Burger wil de oorsprong van de verhalen achterhalen om zo het waarheidsgehalte aan de kaak te stellen. Ontkennen helpt immers niet – in een aangepaste versie vinden deze moderne sprookjes steeds opnieuw een klankbord.

Te koop bij de boekhandel, bol.com en noem maar op.

Advertenties

2 Comments

 1. Ik heb andre s gehoord van een nichtje van de buurvrouw dat er elke dag een kind uit de efteling wordt ontvoerd. En het is echt waar, ze heeft het zelf gehoord!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s