en uitgeven maar dat geld – het is toch niet van jezelf.

6-nov-2006

Balkenende zuinig?


Zuinige beeldvorming

door Syp Wynia

De kabinetten-Balkenende hebben de reputatiezuinig te zijn. Toch hebben CDA-premier Jan Peter Balkenende en dezijnen nog elk jaar meer uitgegeven dan het jaar ervoor, zelfs in de economisch zwakke jaren 2003-2005.

In dit begrotingsjaar, 2006, maakten de rijksuitgaven een gigantische sprong, te weten een stijging van bijna 8 procent tot 146,7 miljard.Volgend jaar zet het derde kabinet Balkenende deze stevige groei in de rijksuitgaven verder door, met bijna 7 procent (6,9 procent, om precieste zijn). Daardoor komt het totaal van de rijksuitgaven uit op het recordbedrag van 156,8 miljard euro. Dat blijkt uit een vergelijking van de samenvattingen van de Miljoenennota’s die het ministerie vanFinanciëbn elk jaar zelf samenstelt.

Ook als rekening wordt gehouden met de inflatie – naar verwachting 1,5procent – is de stijging van de uitgaven nog altijd anderhalf keer zo groot als die van de totale Nederlandse economie.

De eerste begroting van het eerste kabinet-Balkenende, die voor het jaar2003, omvatte ‘slechts’ 132,8 miljard euro aan uitgaven. De eerste jaren was de uitgavengroei nog beperkt, maar de laatste twee begrotingen stijgen de bestedingen pijlsnel. De stijging is bijna twee keer zo hoog als de economische groei (3 procent) zou rechtvaardigen.

Lees verder op:   http://www.meervrijheid.nl/ en bovenaan, klikken op dit artikel.

Advertenties

1 Comment

  1. Tja, alleen naar de uitgaven kijken levert natuurlijk een heel eenzijdig beeld op.
    De staatsinkomsten zijn ook, en ***meer***, gestegen.
    Het enig belangrijke is: de verhouding tussen inkomsten en uitgaven. Nu we een begrotingsoverschot hebben, lossen we af. Zo simpel is dat.
    Voor de rest een tendentieus verhaaltje. De schrijver hoopt dat niemand er doorheen prikt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s