Ali B en Jan Peter

Er was laatst een uitzending over taboes op tv. Veel publiciteit, een boek erbij en er kwam uit dat seksueel verlangen naar je eigen kind het grootste taboe was. Koren op de molen van de partij voor naastenliefde en diversiteit (http://www.pnvd.nl) zou je zeggen.

Toch leek er deze dagen een nieuw taboe opgestaan: het jij zeggen tegen premier Balkenende.

 

Veel tv-recensenten maakten zich er druk over dat rapper Ali B in het programma Pauw en Witteman ‘jij’ en  ‘Jan Peter’ zei tegen Balkenende.

 

En ook op internetforums raakt men er niet over uitgepraat, zie bijv.:

Respectloos tutoyeren:

http://www.marktplaats.nl/index.php?sref=http%3A//www.google.nl/search%3Fq%3Dtutoyeerde+balkenende+ali+b%26start%3D0%26ie%3Dutf-8%26oe%3Dutf-8%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla%3Anl%3Aofficial&url=http%3A//forum.marktplaats.nl/viewtopic.php%3Ft%3D49873%26postdays%3D0%26postorder%3Dasc%26start%3D15%26sid%3D3a78a6645b0ebea045edbf4e45a060b3

 

Menig journalist en tv-recensent wond zich er dus over op, uiteraard meer dan over de inhoud. ALI B lichtte  in het NRC toe: ‘het kwam omdat we een gelijkwaardig gesprek hadden en hij begreep dat.’

 

Inderdaad, ik snap al die heisa niet. Ten eerste : als het Balkenende niet beviel dan had hij dat wel gezegd, desnoods achteraf.
Ten tweede: Balkenende zei ook ‘ jij’  tegen Ali B. twee volwassenen die elkaar tutoyeren, wat is daar mis mee? Het lijkt me zelfs normaal ; het zou bizar zijn als de een u en de ander jij zou zeggen.

 

Vanwaar dat gezeur dan? Nou , misschien omdat veel van die forumbezoekers en journalisten jaloers zijn? En in hun hart Ali B een blaag vinden, die niet zomaar op kameraadschappelijke wijze met  JP mag omgaan. Zoiets. Ik vond het in elk geval verbijsterend al die aandacht en vooral ook morele verontwaardiging (alsof Ali iets verschrikkelijks had gedaan); en ook wel weer  kenmerkend voor deze  verkiezingscampagne: op elke slak wordt zout gelegd, en uiteindelijk gaat het nergens over.

Want in de kranten lees ik weinig zinnigs over ontslagrecht, maar alleen over de vorm: balkenende die iets zegt over bos die zou draaien, Bos die Balkenende oproept tot een eerlijke campagne. Blablabla

Advertenties

4 Comments

  1. Dit is precies wat Balkenende wil: zoveel mogelijk politieke thema’s uit de verkiezingen halen, en die versmallen tot een tweestrijd tussen hem en Bos. De media vinden dat een leuk spelletje, en gaan er in mee door het tot een GIGANTENSTRIJD te benoemen.
    Ik denk dat Balkenende haarfijn aanvoelde hoe de kiezers het gedrag van Ali B zouden opvatten. Als hij (JPB) stil bleef zitten terwijl hij geschoren werd, zou de kapper de rotte eiren krijgen, en hij (JPB) de sympathie. Die hij in een volgende “confrontatie” best gebruiken kan.
    Bos moet het persoonlijke zien te vermeiden, en met inhoudelijke kritiek komen. Anders krijgen we een herhaling van de “Kok of Bolk” campagne. De politiek moet terug in de politiek. Anders krijgen we een campagne die net zo gedepolitiseerd is als die van Hans Dijkstal (die stelde de saxofoon centraal).
    JPB is dan wel een stuntelende premier, maar voorlopig lijkt hij wel de betere (beter geadviseerde) strateeg te zijn, en lijt hij zijn derde verkiedzingszege te gaan boeken. Bos is misschien de betere premier, maar (voorlopig?) de mindere kandidaat.

  2. Het is volslagen doorgeschoten jaren zeventig gedrag om gezagsdragers met je en jij aan te spreken. En dat heb ik het niet uitsluitend over Ali B., maar vooral over pubers die het ook doodnormaal vinden om jij en jou te zeggen tegen soms volstrekt vreemde volwassenen. Om nog maar niet te spreken over nog jongere blagen, die godbetere net doen of ze met je in de klas hebbenn gezeten. Dat merk ik dus heel erg met vriendjes en vriendinnetjes van mijn kinderen die ik over huis krijg. Onopgevoed tuig dikwijls!

  3. Ik meen dat ik toch duidelijk genoeg ben geweest, Berend. Maar, zou ik zo zeggen, verras mij dan maar eens met iets wat dan volgens jou wel inhoudelijk is!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s