het ANP; volgens Edwin de Roy van Zuydewijn

Vorige week kwam ik Edwin de Roy van Zuydewijn tegen. Ik sprak hem aan, enthousiast klapte hij zijn laptop open. Ik vond hem een vriendelijke man, sympathieke man, wel boordevol haat jegens AIVD en koningshuis. Terwijl zijn hond -‘nee dit is is niet Paco, die heeft de AIVD van mij gestolen! – mijn hand likte, las ik in vogelvlucht een artikel over het ANP, met voor mij geheel nieuwe informatie. het staat in Propria Cures van deze week:

Radionieuwsdienst verzorgd door het ANP

Elk uur van elk etmaal – en dit al sinds de oprichting van het ANP op11 december 1934 -hoort men bovenstaande zinsnede in de ether. Een aankondiging die vertrouwwekkend klinkt en voor de meeste Nederlanders(autochtoon en allochtoon gelijk) het begin is van een journaal waarvan men aanneemt dat de berichtgeving die hierop volgt accuraat is. Immers,het ANP draagt zorg voor ‘het in stand houden van een geheel onpartijdig en onafhankelijk bureau ter objectieve verstrekking van binnenlandse en buitenlandse nieuwsberichten aan de pers, radio en televisie en andere bedrijven’. Het ANP – tot aan 14 mei 2001 een stichting en daarna een ‘besloten vennootschap met gewone structuur’ omvat een zevental dochterondernemingen naast ANP-AFX B.V. Deze besloten vennootschap op haar beurt stelt zich ten doel het ‘verzamelen, vergaren, produceren, samenvoegen, verspreiden, ontwikkelen en het marketen van financiële en economische nieuwsvoorziening.

Zoals het geval is met de meeste heilige Hollandse huisjes, schuilt ook achter dit ogenschijnlijke bonafide bolwerk een twijfelachtige zweem van politieke, zakelijke en persoonlijke belangen. Heel anders dus dan de bedrijfsomschrijving de argeloze Nederlander doet vermoeden. Het ANP en ANP-AFX zijn de aangevers voor de gehele Nederlandse media en doorgeefluik van regeringsstandpunten.

en: De nieuwsverspreider ANP dient ook nog een ander doel: het aan de schandpaal nagelen van diegene die de leugens die ons regeren trachten te openbaren. Uiteraard in nauwe samenwerking met de regering. Hierbij is de rol van het ANP voor zowel binnenlandse als buitenlandse consumptie bedoeld. Immers, het ANP wordt, net als hier te landen, in het buitenland gezien als de betrouwbaarste bron van Nederlands nieuws. Een officieel bericht van deze nieuwsdienst dat bij buitenlandse persdiensten terecht komt wordt klakkeloos overgenomen en onmiddellijk voorzien van een waarheidscertificaat. Mijn persoonlijke ervaringen in deze zijn legio. Zo hebben, buiten uw gezichtsveld, vele Europese en Amerikaanse kranten en tijdschriften pertinente leugens over mij en mijn vrouw – aangereikt door het ANP – gedwee overgenomen.’

 

Lees verder op:

http://www.propriacures.nl/archief.php?artikelid=512

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s