schaken Topalov -Kramnik

Kramnik-Topalov (12 kB)

Veseli Topalov en Vladimir Kramnik, in 1997, toen alles nog goed was

 

De bizarreontwikkelingen bij de huidige WK-match,waarbij Topalov klaagt over het frequente toiletbezoek van Kramnik en de match nu al dagen stil ligt  (zie o.a.www.chessbase.com en www.doggers-schaak.nl )wordt door velen gezien als een dieptepunt in het schaken. En inderdaad zijn er rare dingen gebeurd, het kost me te veel woorden dit uit te leggen, zie voornoemde sites. Ik heb ook die neiging tedenken dat dit slecht is voor het spel, maar aan de andere kant: deze mensen zijn niet veel gewend!  Denk eens aan de matches Fischer – Spasski 1972,Spasski – Karpov 1974, Kortsnoi – Karpov 1978 en 1981 , de vele incidenten in matches met (en vooral door) Tigran Petrosian. Of Kasparov die in zijn WK-match tegen Anand 1995 tijdens partijen met deuren liep te slaan.

” Ja, nu krijgen we riooljournalistiek en dat is slecht voor het schaken’ ,hoor ik zeggen. Hmm, misschien. Maar de aandacht voor schaken in de media wasnooit zo groot als in de jaren zeventig., en bovendien gingen (mede daardoor?)meer mensen schaken. Een relletje kan geen kwaad. Hoewel hier nu wel erg raredingen gebeuren. Ik dacht persoonlijk dat met de klacht van Kortsnoi over Karpov, die bekertjes yoghurt aangereikt kreeg tijdens de partij, wat volgens Kortsnoi een middel kon zijn om zetten voor te zeggen.

[ Ben benieuwd ook wat de niet-schakers die op deze site komen denken. Zouden ze iets begrijpen van de vreselijke druk waaronder schakers staan, waardoor dit soort vreemde excessen plaatsvinden). Zouden ze psychotherapie aanraden aan beide spelers + managers???]

Advertenties

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s