11 september : de complotten

Ook ik wilde me eens verdiepen in de complotten omtrent 11 september 2001.

Ik zag hiertoe wat tv-materiaal, las wat artikelen (een fractie van wat beschikbaar was natuurlijk) en het zojuist verschenen boek 11 september: Een onderzoek naar de feiten van de Amerikaanse theoloog David Ray Griffin.

Griffins boek staat vol met allemaal dingen die ‘ niet kloppen, die niet logisch zouden zijn’. Dat Bush in die school bleef voorlezen tijdens de aanslagen? Klopt niet, vindt Griffin. Dat diverse internationale geheime diensten ruim tevoren waarschuwden voor aanslagen met vliegtuigen op gebouwen en dat klaarblijkelijk te weinig met die informatie is gedaan? Dat familie van Bin Laden in de VS was tijdens de aanslagen? Dat toen het eerste gebouw van het WTC geraakt werd er geen afdoende maatregelen zijn genomen om de tweede inslag te verhinderen, terwijl daar toch protocollen voor zijn? Allemaal vreemd, vindt Griffin, en ook ik wel – soms. Maar hij gaat veel verder: alles wat ‘niet klopt’ wordt als complot gezien, elke fout die gemaakt wordt is een bewijs dat niet Bin Laden, maar de Amerikanen verantwoordelijk zijn voor de aanslagen. En dan wordt als mogelijkheid gegeven dat er explosieven aangebracht werden aan de gebouwen. Door wie vraag je je dan af; een bevredigend antwoord blijft uit.

 

 

Griffins boek

 Ik heb toch de neiging dat anders te zien. Of te willen zien, zo u wilt. Als er protocollen zijn hoe te handelen bij terroristische aanslagen en vervolgens blijken de verdere aanslagen die dag niet verhinderd te zijn, lijkt me dat geen voldoende bewijs te zijn voor het befaamde complot. Het is hooguit een aanwijzing voor die theorie, maar het is OOK een aanwijzing voor een theorie waar ik meer in geloof, namelijk dat op cruciale momenten protocollen vaak niet werken, omdat a. protocollen theoretisch zijn, en b. mensen vaak hun verantwoordelijkheid niet (kunnen) nemen in panieksituaties. Als een onervaren piloot als de kaper Hani Hanjour volgens de complotdenkers nooit het WTC had kunnen binnenvliegen, denk ik: ‘Hoe weten zij zo goed wat Hanjoer kan? Hebben ze hem 24 uur per dag gevolgd soms? En ook al was-ie onervaren, kan ie dan niets of zo?’

Ook onwaarschijnlijke dingen gebeuren in het leven, en het lijkt erop dat de complotdenkers dat vergeten. Het grappige is dat de complotdenkers eigenlijk een enorm vertrouwen in de Amerikaanse regering en Bush hebben: ze geloven dat deze almachtig zijn. En inlichtingendiensten horen zoveel – en is elk plan serieus? Nee, lijkt me niet, zoals ook niet elke bommelding serieus is.

11 september: Een onderzoek naar de feiten (oorspronkelijke titel: The New PearlHarbour) / David Ray Griffin. Uitgeverij Lemniscaat, 320 pag. EURO 19.95

 
Een korte selectie van sites met complottheorieën:
http://www.loosechange911.com De beroemde film die de officiële lezing van 9/11 onderuit tracht te halen.

http://www.ditkannietwaarzijn.nl Tevens een politieke partij

http://www.popularmechanics.com/science/defense/1227842.html

en de Zembla-uitzending over complotten en 9/11.

Site die de complottheorie onderuit haalt/wenst te halen:
http://www.911myths.com

Advertenties

3 Comments

  1. israelse geheim dienst heeft gedaan. Echete terror zijn bush en israel. Samen maaket palestijnen kapot. mar islam is sterk en kaaskoppen zegen islamterreur. mar wij verdedig onsland en kultur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s