Revolver

Even wat agendajournalistiek, moet kunnen een keertje:

 

Deze maand is het VEERTIG jaar geleden dat de LP Revolver van The Beatles verscheen. Ik las het op
de interessante tachtigersweblog:

http://tachtiger.web-log.nl/tachtiger/2005/04/the_beatles_rev.html  :

” In augustus 1966 verschijnt het album “Revolver” van the Beatles in de door Klaus Voorman ontworpen zwart-wit hoes met de vier getekende gezichten van vier Beatles. “Revolver“.In Engeland kwam het album meteen op 1 binnen en kon 7 weken lang “Thesound of Music” van de eerste plaats afhouden. De opnamen voor het 7ealbum “Revolver” begonnen, na een zware toernee in de eerste driemaanden van het jaar op 6 april 1966 in de Abbey Road studio.Bijna de hele maand werd onafgebroken aan het album gewerkt. OpRevolver werd duidelijk dat the Beatles nieuwe wegen waren ingeslagen,zowel qua muziek als tekst. (…)

Op “Revolver” levert Ringo Starr een vocale bijdrage op de nummer 1 hit (in Engeland en Nederland) “Yellow submarine“. Het nummer zou de basis zijn voor de latere speelfilm. Yellow Submarine haalde de tweede plaats in de VS. Op de andere kant van de single”Yellow submarine” stond “Eleanor Rigby“. Het nummer haalde inde VS de 11e plaats. De muzikale begeleiding op het nummer bestond alleen uit een dubbel strijkkwartet van sessiemuzikanten, vier violisten, twee violaspelers en twee cellisten en Paul McCartney verzorgde de lead-zang. “Got to get you into my life” is de song op “Revolver”, die zeer veel muzikanten heeft beinvloed. Paul McCartney schreef het arrangement met in zijn hoofd de muziek, die Cliff Bennett en the Rebel Rousers maakten. Die groep nam het nummer dan ook meteenop en had er in Engeland een top 10 hit mee. Leden van de groepen Chicago en Blood, Sweat & Tears verklaren dat dit nummer het pad opende voor hun carriere. Chicago speelde het nummer vanaf hun begintijd regelmatig tijdens live-optredens. Blood, Sweat & Tears nam het nummer in 1974 op. Earth Wind & Fire Paul maakte er eindjaren ’70 goede sier mee. (…)

Sommige woorden uit de tekst kwamen uit een boek van Timothy Leary.Verder werd gebruikt gemaakt van speciale effecten en van het manipuleren van de vier sporen geluidsbanden. “Tomorrow never knows” is een voorbode van de weg, die op “Sgt Pepper” werd ingeslagen.

Ik ga De LP Sergeant Pepper maar eens opzetten, die heb ik namelijk. En speciaal voor Ayaan zal ik Lovely Rita extra hard zetten ;-).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s