Mediakritiek

 

Schrijver van het geweldige boek “Het zijn net mensen”  (uitgeverij Podium, 2006) Joris Luijendijk op zijn Volkskrantlog:
“Dat is echt een voordeel nu de uitzendingen dan zijn begonnen: ik hoef geen interviews meer te geven aan dag- en weekbladen en televisiegidsen. Mensen wat zijn er veel media, en zij stelden vrijwel zonder uitzondering dezelfde vijf vragen: Wat ging er door je heen toen ze je vroegen voor Zomergasten, waarom hebben ze jou gevraagd, wat zou je zelf aan fragmenten willen zien, op welke gast verheug je je het meest en wat ga je na Zomergasten doen?
Dat is confronterend hoor, om te merken dat vrijwel alle media dezelfde vragen beantwoord willen zien. Zoals bekend werken alle media met formats en formules waaraan ieder artikel moet voldoen zodat dit past bij de doelgroep. Kennelijk is Nederland één grote doelgroep. Of zou het kunnen dat als je mensen alleen nog maar de keuze biedt uit acht soorten pindakaas, ze inderdaad na een tijdje niet meer zullen vragen om jam en kaas, simpelweg omdat ze daarvan het bestaan niet eens vermoeden? Ik overdrijf.
Nog iets over die publiciteit: iedere journalist zou eens door zo’n molen moeten als bij Zomergasten, omdat je pas dan beseft hoe ongenadig kwetsbaar je bent als geïnterviewde. Christus mina, ik heb altijd uitspraken in geschreven interviews gelezen als… ja, als uitspraken. Maar nu pas besef ik ten volle dat bij een geschreven interview alle uitspraken door de filter van de schrijvende journalist zijn gegaan. Een interview is dus een selectie uit wat die journalist meent dat jij hebt gezegd.Nemen ze het dan niet op? Jawel, maar ook daarbij heb je weer vervormingen, want: (…)

Lees verder op:  http://www.volkskrantblog.nl/bericht/65452

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s