Nationaal inkomen omhoog

door Mei Li Vos

 

 

Tjoep-prljoep: het nationaal inkomen omhoog

 Drie weken geleden schreven de Easy Aloha’seen onvergetelijk stuk in dit blad over de muziek die Gershon Kingsley op de Moog synthesizer maakte. Hoe hij de meest maffe geluidjes en melodietjes tot juweeltjes van muziekjes wist te knippen en plakken. Met wat woorden de lol van het elektronisch componeren kunnen beschrijven is een hele kunst. Ik heb een week de geluidjes voor mezelf uit gemurmeld. Tjoep, ploing, katjeng priljoep, poppoppop, kadzjing.

 Ze kwamen weer terug in mijn hoofd toen ik minister Zalm hoorde juichen over de voorspelde economische groei. Pljoep,procenten meer groei volgend jaar. Ook toen Femke Halsema achteraf betreurde dat haar partij te lang mensen als afhankelijk had beschouwd kwamen de geluidjes weer binnen. Proeleproele-ploep-prioeerljoep.

Tussen de geluidjes door vroeg ik me af wie dan voor die groei gaan zorgen. En hoe dat toch moet als een flink deel van de bevolking gezapig gepamperd door de vertroetelende regelingen inactief ligt te zappen? Het antwoord kwam op een presenteerblaadje binnen, gesterkt met wat kennis die ik ooit heb opgedaan toen ik nog iets met ontwikkelingshulp deed.

 De Telegraaf berichtte in een smalend artikel dat uitkeringsgerechtigden en masse en plotsklaps werk hadden gevonden. Anders moesten ze namelijk in de kassen gaan werken, op straffe van korting op de uitkering. De gemeente Amsterdam wil werkloze jongeren tot 27 alleen een uitkering geven als ze er ook wat voor doen. Perkjes schoffelen, blikjesprikken, onkruid wieden, een tweede Amsterdamse Bos aanleggen. Of hun opleiding afmaken, dat mag ook.

Eerder had weekblad Elsevier een hoofdartike lgewijd aan uitkeringsfraudeurs. De staat, en dus de premiebetalers, verliezen miljoenen omdat uitkeringstrekkers wel werken,maar dat niet opgeven aan de belastingen en tegelijkertijd nog een uitkering ontvangen. Schande, meesmuilde Elsevier.

 Optimist als ik ben vind ik dat niet zozeereen schande, als wel het bewijs dat Nederlanders inderdaad net zo slim zijn als Halsema en de haren denken. Via marktplaats, briefjes in de brievenbus, langs de snelweg en geoliede im- en exportconstructies klussen Nederlanders een flink deel van de economie erbij. En als ze moeten vinden ze zonder een reïntegratietraject alsnog een baan, of hebben ze geen uitkering nodig naast hun informele activiteiten. Het vervelende van de informele economie is dat zeniet meetelt in de officiële cijfers. Nog niet.

De Peruaanse econoom Hernando de Soto ontdekte een vergelijkbaar fenomeen in arme landen als Peru, Egypte en Indonesië. De armen waren zonder uitzondering ijverig bezig met allerhande activiteiten. Het probleem was dat hun nering niet bewezen kon worden met juridische documenten, loonstroken of belastingaanslagen. Waardoor ze bijvoorbeeld ook geen leningen konden krijgen om investeringen te doen. De Soto begon met eigendomsrechten van armen te formaliseren en tegelijkertijd administratieve procedures te versimpelen. Tjoep. In ene ging het nationaal inkomen van die landen sprongen omhoog. Simpelweg door de informele economie formeel te maken. Tjoep-prljoep.

We zouden zowel Zalm als Halsema blij kunnen maken door de informele economie van Nederland te formaliseren. Dat het niet gewerkt heeft in door het legaliseren van de prostitutie ligt aan het excentrieke van die branche. Maar die jammerlijke mislukking moet ons niet weerhouden om die andere branches het grijze en zwarte circuit te formaliseren.Dat kan op heel veel manieren. Verminderen van de bureaucratie, het integreren van de Kamers van Koophandels met de Centra voor Werk en Inkomen, een minimaleverzekering voor arbeidsongeschiktheid voor al die werkwilligen. Door tweeverdieners en hun schoonmakers niet te dwingen in een formele arbeidsrelatie, maar opdrachtgever-opdrachtnemer-relaties te vergemakkelijken.Maar maak het niet te wit, dat grijze circuit is juist zo goed omdat het als proeftuin voor economische activiteit fungeert. Als er maar een bordje voorstaat: betreden op eigen risico.

 

Met een aantal redelijk uitvoerbare maatregelen kan het nationaal inkomen dus omhoog zonder een karavaan van sancties, innovatieplatfora en reïfntegratietrajecten op te tuigen. Door al die activiteiten te laten meetellen en redelijkerwijs belasting te heffen.Tjoep-prljoep, procenten groei! Door de creativiteit en werklust van Nederlanders mee te tellen! Maar ik ben dus nog steeds niet van de geluidjes van de Easy Aloha’s af. Pop-pop-ketoing-przlwop.

(Dit stuk verscheen eerder in Vrij Nederland)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s