Wonderkind

nikelogoVier jaar en toch 65 km hardlopen

Bhubaneswar, 3 mei. Een vier jaar oude Indiase jongen, nu al de ‘Indiase Forrest Gump’ genoemd, heeft gisteren 65 kilometer gerend om in het nationale recordboek te komen.

Budhia Singh was van plan om 70 kilometer af te leggen, maar moest na 65 kilometer stoppen: de artsen signaleerden uitputtingsverschijnselen. Hij had toen zeven uur en twee minuten gelopen. Onderweg was hij gehinderd door duizenden enthousiaste supporters die bloemenkransen om zijn nek probeerden te hangen.

Budhia Singh werd op zijn loop begeleid door 300 cadetten van de politie, die hebben aangekondigd zijn opvoeding te willen sponsoren. Budhia Singh woont in een sloppenwijk in het oosten van India. Zijn moeder wilde hem op tweejarige leeftijd verkopen. Hij werd toen gered door zijn huidige coach, Biranchi Das. De coach had, naar eigen zeggen het talent van de jongen ontdekt toen hij zonder toestemming een sportveld betrad en voor straf rondjes moest hollen. Toen de coach vertrok en vijf uur later terugkwam, liep de jongen nog steeds.

Hoewel hij de 70 kilometer niet heeft gehaald, krijgt Budhia Singh toch zijn gehoopte vermelding in het Indiase ‘Limca Book of Records’: ook 65 kilometer is voor een 4-jarige een record. (AP)

Toen ik bovenstaand bericht dacht ik eerst: KINDERMISHANDELING, en ik vermoed dat meer mensen zo denken (dachten). Maar toen ik eens beter las, begreep ik dat die jongen er ook echt LOL in had. Als hij niet werd geremd die eerste keer, zou hij mogelijk toen al zeven uur hebben gerend. Hooguit zou je iets in kunnen brengen tegen dit commerciële uitbaten (let wel : ik bedoel niet uitbuiten) van dit kind, maar aan de andere kant: wie zijn wij om dat met onze verwende blik te veroordelen. Voor het kind en zijn familie is lopen waarschijnlijk DE weg om uit de sloppenwijk te komen… en mogen wij dat veroordelen? Nee. Dat dit in ons land nooit zou gebeuren, is niet omdat wij moreel beter zijn, maar omdat de levensstandaard te hoog ligt voor dit soort acties. Het is duidelijk, in de toekomst zijn er niet alleen schaak- en muzikale wonderkinderen, maar ook hardloopwonderkinderen. En zullen wij bij (vooralsnog alleen bij internationale) loopjes ingehaald worden door peuters en kleuters. Alle hardloop- en maatschappijtheorieën zullen moeten worden herzien.


Ontdek meer van Renzo Verwer, blogger/auteur

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

3 reacties

  1. Toch kinderarbeid?

    (van http://www.nu.nl/news/728012/122/Vierjarig_hardloopwonder_moet_stoppen.html)

    Vierjarig hardloopwonder moet stoppen

    Uitgegeven: 8 mei 2006 10:55
    NEW DELHI – Een vierjarig Indiaas jongetje dat vorige week ruim 65 kilometer hardliep, mag niet meer meedoen aan wedstrijden. Dat hebben gezondheidsfunctionarissen van de Oost-Indiase staat Orissa maandag bekendgemaakt. Volgens artsen is Budhia Singh ondervoed en lijdt hij aan bloedarmoede.

    Het kind bleek na een medische keuring niet vijf jaar oud te zijn zoals zijn coach vorige week suggereerde, maar vier. Singh rende onder grote belangstelling van de pers zeven uur lang tussen volwassen hardlopers. Een paar kilometer voor de finish zakte het jongetje in elkaar en moest hij worden overgebracht naar een ziekenhuis.

  2. This looks like a job for… Ton Timman! Gewoon dat joch tien keer meedogenloos eruit lopen en hem dan de nadelen van topsport uitleggen. Een baan zoeken, gezinnetje stichten, nooit meer iets van gehoord.

Plaats een reactie