Huilen

Overgenomen van http://www.sportgeschiedenis.web-log.nl:

Moeten we allemaal meehuilen met Gretha Smit (zie http://www.nos.nl/nosstudiosport/beeld_en_geluid/index.html), of is er nog hoop? Door de tegenvallende prestatie van Monique Kleinsman op de Olympische 3000 meter (17e) kreeg Nederland op de langste schaatsafstand voor vrouwen, de 5000 meter, slechts twee startplaatsen toebedeeld. Smit had zich bij het OKT als derde Nederlandse geplaatst, maar lijkt nu dus de pineut te worden van het falen van Kleinsman.

Smit is voor de Olympische 5000 meter nu eerste reserve, en kan slechts hopen op een blessure of een afmelding van één van de zestien geplaatste rijdsters. Of is er toch nog een alternatieve route naar een startbewijs voor Gretha? De 5.000 meter staat pas voor 25 februari op het programma dus heeft ze tijd zat voor eigen initiatief.

Op de Winterspelen van 1994 stond de Italiaanse Elena Belci voor hetzelfde probleem. Ze was een serieuze kanshebster voor eremetaal op de 5000 meter.

Maar op de 3000 meter was Belci gediskwalificeerd. Omdat haar landgenote Elisabetta Pizio als 18e was geëindigd op de 3000 meter, was Italië tweede reserve voor een startplaats op de 5000 meter.

En ja, wat doe je dan als je graag wilt starten? Dan informeer je eens bij geplaatste collega’s hoe graag die willen starten.

Hoe het werkelijk is gegaan weten we niet, maar het was opvallend dat de Poolse Ewa Borkowska en de Roemeense Mihaela Dascalu zich op het laatste moment terugtrokken voor de 5000 meter. Toevallig twee rijdsters die de vijf kilometer niet als hun favoriete afstand beschouwden. En toevallig ook twee rijdsters uit schaatslanden die wel wat extra financiële steun konden gebruiken.

Zo kon Elena Belci ondanks haar diskwalificatie op de 3000 meter alsnog op het startbewijs van haar landgenote Pizio starten op haar favoriete 5000 meter. Helaas miste Belci net een medaille en werd vierde.

Tip voor Ab Krook: ga eens praten met de Polen (Katarzyna Wojcicka) of met de Oostenrijkers (Anna Rokita – dochter van de Poolse coach Jerzy Rokita) De 5000 meter is niet hun favoriete afstand, en wellicht zijn zij bereid om zich voor wat euro’s ziek te melden?

Thuisblijven beter dan winnen?

Tot zover Koolhaas. Zijn boodschap is duidelijk aan de Nederlandse ploeg. Stap op genoemde schaatsers af, bied ze een goede som geld en misschien rijdt Smit alsnog.

En ga niet piepen over de olympische gedachte, want topsport is tenslotte uitgevonden om te winnen. En Olympische Spelen is topsport.

Als Nederland toch niets doet voor Smit, heb ik het betrapt op een alternatieve olympische gedachte: Thuisblijven is beter dan meedoen.

Advertenties

4 Comments

  1. Hier schiet mij een recenter voorbeeld te binnen: tijdens de Olympische trials van 2004 gleed Ian Thorpe van het startblok; later stond een collega diens startplaats aan hem af. Maar Gretha Smit is geen Ian Thorpe, alhoewel ze tijdens de ploegenachtervolging een sterke indruk maakte.

  2. …Maar toen ze zich moest plaatsen, in december, reed ze niet hard genoeg. Degenen die toen het hardst reden (Wxc3xbcst, Bos, Verheijen, Kramer) waren in Turijn over hun piek heen. Of ze gingen tijdens het toernooi steeds slechter presteren. Olympisch kampioen Bob de Jong reed tijdens het o.k.t. een belachelijke 10 kilometer. Er zijn meer kampioenen geweest die in de aanloop niet scherp waren: Van Gennip (ziek), Koss (uit vorm), Romme (ziek), Uytdehaage (plaatste zich op ’t nippertje). Het lijkt erop dat een piek in december ten koste gaat van een piek in februari. Voor een piek moet je rust nemen en tijdens een piek (12.57 in Heerenveen bijvoorbeeld) richt je schade aan. Ik zag de bui al hangen toen enkele schaatsers en trainers tijdens het o.k.t. riepen: “dit is het belangrijkste toernooi van het sezoen!”. Mijn complimenten voor je weblog, Renzo.

  3. De zaak Thorpe is natuurlijk niet uniek: ik neem aan dat dit weblog genoeg heeft aan de combinatie van deze twee namen: Benkxc3xb6 – Fischer.

    En persoonlijk had ik liever gezien dat de NL dames helemaal niet op de 5 km waren gestart, in ruil voor een medaille aan het Tjechische meisje dat haar uiterste best deed om in het spoor van Klassen te blijven, tot op de laatste rit kansen had op de eerste schaatsmedaille ooit voor haar land, om uiteindelijk vierde te worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s