Vrijheid van meningsuiting

Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, heeft tijdens zijn gevangenschap zo weinig mogelijk contact met medegedetineerden. Dit om haatzaaien te voorkomen, aldus Piet Hein Donner en een groot deel van de tweede kamer. Deze maatregel lijkt me zeer in strijd met menselijke waarden, en houdt een ernstige simplificatie van zijn medegedetineerden in (alsof B. een virus is en zij daar weerloos tegenover zijn). Maar nog afgezien daarvan: heeft iemand wel eens bedacht dat contact met andersdenkenden juist GOED kan zijn voor B.? Dat HIJ misschien anders zou kunnen gaan denken?

Advertenties

3 Comments

 1. Dit spreekt me erg aan, vooral dat laatste. In zekere zin is het zelfs nog erger: het lijkt er op, alsof degene(n), die dit contact met andersdenkenden verboden heeft, zelf niet zo gelooft in zaken, die M. B. op andere gedachten (of andere gevoelens) zou kunnen brengen.
  Deze maatregel werkt alleen maar averechts, lijkt me. Zoals pubers, die van hun ouders A moeten, B gaan doen.

  Eerlijk gezegd, kan ik met best iets bij M.B.’s gedachtenwereld voorstellen: de westerse maatschappij is verrot, moet stuk, zoiets. Dat riep de RAF en dergelijke clubs in de jaren ’70 ook en heel veel “gewone” mensen hadden daar een zekere sympathie voor. Mbt B en z’n vrienden vraag ik me wel af: zijn ze er zo zeker van, dat er een alternatief voor het goddeloze westen is, dat tot iets veel beters leidt? Als ik hoor, dat de Taliban geld verdiende met drughandel ofzoiets… tja, is dat dan zo heilig?

  Ik zou niet weten, waarom B. niet – hoe lang het misschien ook zou duren – anders zou kunnen gaan denken.
  Nu speelt vooral trots natuurlijk een rol en het feit, dat hij voor een aantal mensen een held is/ in ieder geval medestanders heeft.

  😦

 2. Denken jullie dat de medegedetineerden van Mohammed Bouyeri allemaal streng gereformeerden zijn? Dat zijn voor een niet onaanzienlijk deel natuurlijk ook van die marrokaanse straatislamieten! En daar zitten heus wel een paar gasten bij die vinden dat ze slachtoffer van onze maatschappij zijn (discriminatie), en maling hebben aan ons. Bouyeri en zijn trawanten zijn natuurlijk helden in deze kringen. Het zou oneindig naief zijn om hem niet te isoleren van de rest. Bovendien kan het ons geen moer schelen of M. Bouyeri ooit tot inkeer komt. Want de dag dat M. Bouyeri vrijkomt, maakt hij in elk geval zelf niet meer mee 😀

  Overigens kun je rustig stellen dat M. Bouyeri de Islam in een kwaad daglicht stelt met zijn verklaringen. Wordt het niet eens tijd voor een doodsbedreiginkje aan zijn adres, of een Fatwa ofzoiets?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s