De Euro, nog eens

Volgens de officiele inflatiecijfers is er sinds 2002 amper inflatie geweest. De consument klaagt steen en been over enorme prijsverhogingen. Steeds weer blijven deze partijen tegenover elkaar staan. Wie echter zelden in de media aan het woord komen over hun prijzen zijn de winkeliers, de mensen die de prijzen bepalen dus. Vreemd, juist van hen zouden we het verlossende woord mogen verwachten. Aan de andere kant: winkeliers praten natuurlijk niet graag over (eventuele) prijsverhogingen, zie ook het prachtige woord ‘ prijsaanpassingen’ dat zij maar al te graag hanteren in geval van verhoging…

Enfin, ik vroeg een Amsterdamse haringboer om het verlossende woord. Hij zei dat alle detailhandelaars eind 2001 nieuwe tarieven van leveranciers kregen. En wat bleek? Ze hadden hun prijzen met gem. ca. 25 PROCENT verhoogd. Vervolgens moesten de winkeliers mee, was zijn uitleg.

Natuurlijk is het voor winkeliers makkelijk om de groothandel de schuld te geven. en natuurlijk hebben sommige winkeliers hun prijzen met meer dan 25 % verhoogd.
Maar ik geloof deze haringboer. En waarom lees ik nooit was over wat er dus gebeurde eind 2001 in de handel? Media blijven volharden in het welles (geen inflatie, de lijn-Gerrit Zalm)- nietes (wel inflatie, de consument)- spelletje, nooit lees ik iets over de achtergronden.

Later hoop ik met meer informatie te komen, maar ik meen al voorzichtig te kunnen constateren dat Gerrit Zalm definitief als leugenaar te boek komt te staan. Wie organiseert een parlementaire enquete? Of wie zet Gerrit Zalm af ?

Een prettig nieuwjaar iedereen!

Advertenties

8 Comments

 1. Hoi Renzo,

  Leuk onderwerp, maar je haalt volgens mij een paar dingen door elkaar. Winkeliers ZIJN detailhandelaars. Bedoel je dat ze de groothandel de schuld geven? Kan best, maar die koopt toch ook weer ergens in. Dus als de winkeliers daar gelijk in hebben, waar leidt de schuldvraag je dan verder.

  En hoewel Gerrit Zalm mij altijd een aardige en verantwoordelijke man lijkt, liegen politici natuurlijk per definitie. De kunst is in de politiek om het zo te doen dat er ook nog af en toe iemand beter van wordt. Maar de parlementaire enquetes van de afgelopen jaren hebben toch niks opgeleverd? En hxc3xa9: die worden ook uitgevoerd door politici.

  Ben benieuwd naar het vervolg van je zoektocht. Groeten, STeven

  ps: wat is je favoriete haringboer?

 2. Je hebt gelijk Steven, heb het veranderd in groothandel. En ja, de groothandel zal wel naar iemand anders wijzen OF ze hebben hun winsten gigantisch vergroot.

  En natuurlijk een enquete is niks. OP naar een staatsgreep.

  het is de haringboer op de wallen!

 3. enfin, wie er ook schuldig is aan de euro-inflatie wat is dus in elk geval duidelijk. dat ie bestaat, dat erkennen ook winkeliers. Ik hoor ook andere winkeliers klagen over ‘ die kut-euro’.

 4. Wat die kraam van Zwarthoed op de Nieuwmarkt? Maar dat is ook een Volendammer, Renzo. Die kun je nog minder vertrouwen dan politici. Wel lekkere haring trouwens inderdaad.

 5. Ha Renzo,
  Jij ook een prachtig 2006 gewenst. Ik begon het jaar met grote hoeveelheden uitstekende champagne, kan ik je vertellen.
  Goed onderwerp, ben met je eens dat dit alles in nevelen gehuld blijft. En als Erwin Kol een goed verhaal kan houden over ‘gevoelstemperatuur’ dan moet ‘r toch een journalist te vinden zijn die ons uitlegt hoe de ‘gevoelsinflatie’ werkt.

 6. Hoi Renzo,

  De Euro blijft ons bezig houden zie ik al gelooft niemand meer dat we er van af kunnen/willen komen.

  De voordelen van de euro zitten er in dat ondernemers geen wisselkoersen hoeven te betalen en geen dubbele administratie hoeven bij te houden voor producten uit andere landen en die kosten dus ook niet door hoeven te berekenen aan consumenten. Voor ons is het daarnaast handig dat we in het buitenland niet erg hoeven na te denken wat alles kost en dat men overal ter wereld onze munten accepteerd.
  Met de invoering waren er eenmalige kosten (cursussen aan winkelpersoneel, omprijzen van artikelen, andere kassa’s, nieuwe administratie etc.) die een eenmalige inflatie van ruwweg 10% te weeg hebben gebracht. Deze cijfers gelden natuurlijk vooral voor kleine producten van de detailhandel en niet voor onroerend goed. Van de onzekerheid die is ontstaan hebben veel winkeliers en groothandels gebruik gemaakt om hun prijzen snel omhoog aan te passen wat een prijsverhoging heeft te weeg gebracht in bijvoorbeeld de horeca.
  Nu iedereen zo’n beetje gewend is aan de euro resten nog slechts de voordelen van de nieuwe munt. In 2005 zijn de prijzen voor de detailhandel dan ook gedaald. In de hoofden van veel mensen blijft echter zitten dat het vroeger veel beter/goedkoper was. De kille cijfers winnen het hier van de warme gedachtengang. 😉

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s