“Theo van Gogh geen kampioen van het vrije woord”

OP het volkskrant weeklog http://www.volkskrant.com/weblog/pub/blogs/entry.php?id=9848 lees ik de volgende zeer interessante mening van thrillerschrijver Tomas Ross (pseudoniem van Willem Hoogendoorn):

“Theo was een dierbare vriend, een man met wie ik jarenlang films maakte, vakantie vierde, ruzie maakte, lachte, dronk. Ik had hem hoog.
Maar Theo van Gogh was niet de kampioen van het Vrije Woord; mensen die dat tegen hem gebruikten had hij ’t liefst opgesloten en de sleutel weggegooid. Vraag het Leon de Winter, vraag het Monique van de Ven, vraag het ook Job Cohen. Theo van Gogh was vooral de vleesgeworden schreeuw om aandacht, voor Theo van Gogh. Soms vertederend, soms weerzinwekkend. In haar brief aan hem hedenochtend in de Volkskrant heeft Ayaan Hirsi Ali het over de strijd tussen “beschaving” en “barbarij”. Dat laatste, ontegenzeggelijk waar, de moord op hem. Met het eerste bedoelt Hirsi Ali die vrijheid van meningsuiting.

Toen VN-hoofdredacteur Joop van Thijn slokdarmkanker kreeg, schreef Theo dat Joop die dodelijke ziekte te danken had aan de kuthaartjes van mede-redactrice Ageeth Scherphuis. En over Thom de Graaff was het: “Meneer De Graaff is iemand bij wie je van wijze van spreken verwacht dat die het lijk van dat vermoorde meisje nog neuken zou als dat een Kamerzetel zou opleveren? ”
Beschaving? Vrije Woord? Jongens hou nou toch op!”

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s