De totale leegheid van de politieke journalistiek

1001004002409618.jpg

Voorkant van het verschrikkelijke boek van Jan Hoedeman.

 

De flaptekst beweert: “Hoedeman laat een aantal hoofdrolspelers terugblikken op de hypes waarin zij terechtkwamen en geeft een kritische beschouwing over het leven onder de Haagse kaasstolp.”

Een regelrechte LEUGEN; Hoedeman is geen moment kritisch op zichzelf of over andere journalisten.

“De voorwaarden om goed te kunnen functioneren zijn het scheppen van je onafhankelijkheid, een goed netwerk en een goede conditie. Alleen dan ben je bestand tegen het meeslepende fenomeen van de mediahype. Die begint bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg, met een raak gemikte sneeuwbal in een krant, en trekt andere media onweerstaanbaar mee. (…) De spanning hangt dan voelbaar boven het Binnenhof. Het is wat minister van Staat Hans van Mierlo ooit ‘de wildebeestenlucht’ noemde. Televisieploegen haasten zich, als voorbodes van de naderende soap, naar de plek waar nieuws te halen valt. Dan komen de avondkranten uit. Die proberen hun eigen draai te geven aan het exclusieve nieuws in de ochtendkrant, door een eigen aanleiding te zoeken. De journaals vinden een of meer politici bereid tot een kort interview, en duiden de ontstane malaise. (…)”

In het onlangs verschenen de strijd om de waarheid op het Binnenhof gaat Jan Hoedeman veelvuldig in op mediahypes. De oud-politiek verslaggever van de Volkskrant wil in zijn boek verantwoording afleggen en de verhouding tussen politiek en journalistiek toelichten. In zeventien hoofdstukken gaat hij in op kwesties rondom o.a. Fortuyn, 11 september 2001, het vertrek van Geert Wilders uit de VVD, kamerleden in opspraak, het Republikeins genootschap, de hypes rondom Mabel Wisse Smit, Balkenendes kritiek op satire, bombardementen op Sarajevo.

Hoedeman – momenteel werkzaam bij het katern het Vervolg van de Volkskrant – ziet de mediahype als zuiverend en waarheidsvindend. Volgens hem heeft de mediahype Mabel Wisse Smit – Klaas Bruinsma zuiverend gewerkt omdat de waarheid gevonden zou zijn. “De grote druk leidde tot nieuwe feiten en de daaruit voortvloeiende vaststelling dat ze minstens een deel van de waarheid had achtergehouden.” Waardoor, aldus Hoedeman, bleek dat Wisse Smit ongeschikt is als echtgenote van een mogelijk troonopvolger. ” Dat is de verdienste van deze mediahype.”
Hmm, Ik zie dat duidelijk anders. De beeldvorming rondom Wisse Smit werd op een bepaald moment te negatief, dat was belangrijker dan de definitieve waarheid over haar, die nog steeds niet bekend is (was ze nu een gangsterliefje of niet?). Als er iemand was die bijdroeg aan waarheidsvinding was het Peter R. de Vries; de andere media volgden hem.

Ander voorbeeld: de mediahype over bolletjesslikkers vormde de basis voor nieuw politiek beleid – en dat is goed vindt Hoedeman. Eindelijk worden bolletjesslikkersaangepakt. Zijn bijziendheid valt hier heel erg op: al snel bleek dat alle aandacht voor bolletjesslikkers het justitiële apparaat verstopte. Leest Hoedeman soms geen kranten of is hij niet meer geïnteresseerd als een onderwerp even geen hype meer is?

De strijd om de waarheid op het binnenhof is een cynisch en negatief boek, al heeft Hoedeman dat zelf niet zo in de gaten. Het boek getuigt van een huiveringwekkende leegte. Van leugens en halve waarheden. De leegheid van de politieke journalistiek – die vooral bestaat uit het jagen op non-nieuws en het creëeren van rellen – is verschrikkelijk, je vraagt je of hoe lang iemand dat kan volhouden. Het boek is gruwelijk om te lezen, maar ik moet erkennen: op bepaalde momenten ook gruwelijk spannend. Nu ik de waarheid ken, weet ik het zeker: het politieke bestel in Nederland en de politieke journalistiek zijn rampzalig.

De strijd om de waarheid op het Binnenhof / Jan Hoedeman. Uitgeverij Meulenhoff, 2005. EURO 17,95. 256 pag.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s