Marc Lotz, bedrieger of

Navolgende ingezonden brief stuurde ik een paar dagen terug naar diverse kranten:

Geachte redactie,

Uw krant heeft uitgebreid aandacht besteed aan profwielrenner Marc Lotz die onlangs het gebruik van het verboden eiwithormoon EPO toegegeven. Hij gaat nu geschorst worden, en zijn wielercarriere is teneinde. Wat ik in uw verslaggeving – die gelukkig niet eens zwaar afkeurend was – miste is het volgende aspect: Lotz wilde alleen maar een betere wielrenner worden en deed daar alles voor!

Iedereen die beter wil worden in zijn vak, valt te prijzen. Waarom staan wij het wel toe dat bijvoorbeeld musici zich een RSI-arm oefenen en beta-blokkers slikken om de spanningen beter aan te kunnen, dat bijvoorbeeld schrijvers zich jarenlang binnenshuis terugtrekken om een nieuwe roman te concipieren, daarbij gezin, familie en vrienden verwaarlozend, en waarom mag een sporter zich niet met alle daartoe beschikking staande middelen verbeteren? Waarom krijgt Lotz een beroepsverbod wegens EPO? Waarom mag hij wel op hoogtestage, en acht uur per dag trainen, op dieet gaan, zijn familie verwaarlozen, maar niet een middeltje nemen waardoor hij beter wordt? Heel wat deskundigen – die geen last hebben van moralisme – beweren dat topsportbeoefening met een bepaalde onderhoudsdosis EPO, testosteron en andere zogeheten ‘ doping’ gezonder is dan diezelfde topsportbeoefening zonder.

Kennelijk is de communis opinio dat Lotz iets fout deed door EPO te nemen. Ook zelf stelt de renner dat hij de fout is ingegaan Maar waarom eigenlijk, moet je je dan afvragen. Lotz reed toch niemand de hekken in? Waarschijnlijk speelde hij in de vele zware beklimmingen en afdalingen die hij reed meer met zijn leven dan door het inspuiten van wat EPO. Ach, laten we toch ophouden met al dat oordelen. In elk beroep mag iedereen bepalen wat hij gebruikt om goed te presteren. Je mag slaap- en kalmeringsmiddelen slikken om goed te kunnen functioneren. Waarom mag een sporter dan de hem ter beschikkingstaande middelen nemen?

Marc Lotz verdient ons applaus, omdat hij het maximale uit zijn carriere heeft willen halen.

Groet,
Renzo Verwer

Benieuwd wie dit gaan plaatsen. Wie meer wil weten over Marc Lotz: zie ook http:www.lotsie.nl

Advertenties

3 Comments

  1. Hallo Renzo,

    we vinden het onacceptabel dat Marc Lotz EPO gebruikt omdat zijn beroep een sport betreft en we willen graag dat alle deelnemers onder gelijke voorwaarden strijden. Het moet wel eerlijk zijn. Dan zul jij zeggen laat iedereen maar slikken of spuiten wat ie wil, maar dan is gevoelsmatig het hek toch wel van de dam en de gevolgen te verstrekkend of te moelijk voor te stellen.

  2. WE??

    En die andere renners dan?? Lotz ging alleen maar mee met wat anderen doen. wie betrapt wordt is dom geweest…lotz wordt nu aangekeken op iets dat heel veel renners doen.

    Opvallend dat je mijn gezondheidsargument (met dope is gezonder dan zonder) voor het gemak even overslaat. Kennelijk is daar niet tegenop te redeneren, dank je!

  3. “Met dope is gezonder dan zonder”. Dat geldt dan slechts voor “dope met mate” lijkt me. Ik ben pas overtuigd door jouw gezondheidsargument als je kunt aantonen dat het niet leidt tot excessen die nog veel meer gezondheidsgevaar opleveren dan die er nu zijn, zonder dat de dope wordt vrijgegeven. Juist die restricties houden de sport nog enigszins eerlijk en gezond! En, de perfecte wereld bestaat natuurlijk niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s