Ontdek de mystiek van het beeldverhaal…


Ambrosius, copyright Gideon Brugman

…op het Stripschap Striphelden Festival

Door Peter van der Linden

Het Striphelden Festival wordt georganiseerd in samenwerking met Polk en is op zowel zaterdag 18 juni als zondag 19 juni geopend van 10.00 uur tot 18.00 uur. Het is onderdeel van de beurs ‘ragnarock’. Zie http://www.ragnarock.nl

Veel mensen die zich verdiepen in esoterie en religie zijn Uiterst Serieus. Jarenlang volgen ze fanatiek cursussen, trachten astrale reizen te maken, hun ademhaling te beheersen of bidden zich suf. Daarna komt de teleurstelling, want de Verlichting bleef uit en misschien hebben ze af en toe een engel gezien, maar vaak ook een boel demonen. Men is te veel met de rechter hersenhelft bezig geweest en moet weer wat ontspannener worden. Ook daarvoor zijn gelukkig cursussen. Lachmeditatie, lachtherapie…

Liefhebbers van stripverhalen hoeven deze Moeizame Weg niet te bewandelen. Hun eigen therapeut, dr. Sigmund houdt dagelijks spreekuur in de Volkskrant. En in de stripspeciaalzaak ligt voor jaren lachplezier. Donald Duck, Guust Flater, Asterix… Striplezers hebben dus altijd een glimlach om de mond en hoeven niet aan reiki of reincarnatietherapie te doen!

Nou ja… zo simpel ligt het natuurlijk niet. Striplezers zijn net als iedereen en stripmakers ook! Sommige stripauteurs waren/zijn zelfs zeer goed met esoterische zaken op de hoogte en verwerk(t)en die in hun verhalen. Marten Toonder (Tom Poes), Lo Hartog van Banda (student Tijloos), Yvan Delporte (Isabel), Frits Jonker (Geheim van de tijd), Martin Lodewijk (agent 327: dossier zevenslaper), Andries Brandt (Aafje Anders: Madame Blavatsky), etc. Andere stripmakers hadden/hebben meer met religie. Zo zijn er strips over Jezus en Boeddha en strips, waar religie op de achtergrond een rol speelt (christendom bij W.G. van de Hulst sr. & jr., boeddhisme bij Jonathan, een strip van Cosey). Willy Vandersteen deed zowel religie (o.a. katholicisme) als esoterie in z’n strips (amuletten, talismannen, Paracelsus, L. Ron Hubbard). In sommige stripreeksen duiken esoterie/religie af en toe op, bv. in Ravian (kaballa, de Heilige Drieenheid) en in De onnoembaren (nogmaals L. Ron Hubbard, van de Scientology Church).

Een stripgenre, dat al jarenlang succesvol is, is de fantasystrip (Elfquest, Thorgal). Wat de laatste tijd in opkomst is, is de esoterische thriller, enigszins vergelijkbaar met De Da Vinci Code. Complotten en actie rond Tempeliers, vrijmetselaars, het Vaticaan… Een voorbeeld hiervan is de reeks De zwarte loge. Ook in opkomst zijn strips rond gewone mensen, waarbij het innerlijk leven van de hoofdpersoon een belangrijke plaats inneemt. Binnen dat genre vind je dan weer strips, waarin religie een rol speelt (Een deken van sneeuw van de Amerikaan Craig Thompson) of bv. het paranormale (Charly, een reeks over een opgroeiende jongen, die moet leren omgaan met de paranormale vermogens, die hij bezit). Ook in dit gewone mensengenre: de stripversies, die tekenaar Jeroen Steehouwer maakt van korte spirituele verhalen van Tolstoi.

Tot slot iets over mythologie en het sprookje. Ook deze genres hebben stripmakers geinspireerd (Griekse mythologie: De argonautjes, tekst Lo Hartog van Banda; sprookjes, verstript door Fred Julsing http://www.vilmar.freeler.nl/sprookjes.html ). Interessant is, dat niemand zich afvraagt of Assepoester echt heeft bestaan, of dat Zeus heeft bestaan of nog bestaat. Vragen, die sommige mensen zich wel stellen over het bestaan van Atlantis, kabouters, engelen of de hemel. Sommigen geven een antwoord, dat de gemiddelde striplezer wel aan zal spreken: het doet er niet toe, of iets echt is gebeurd/bestaat of niet. Het gaat om de (stille) kracht van de verhalen!

Iedereen hunkert naar mooie verhalen. Zoals bijvoorbeeld stripverhalen.

Met onze aanwezigheid op Ragnarock heeft het Stripschap minstens twee doelen: mensen laten zien, hoeveel geweldige strips er zijn, maar ook: stripmakers wijzen op de rijkdommen aan bronnen, die esoterie en religie kunnen bieden. Een wederzijdse – herstel – trio-bevruchting van strips, esoterie en religie! Daar krijgen wij nou rooie oortjes van!

Op het Ragnarock Striphelden Festival :

-Stands van Het Stripschap, o.a. verkoop van de Stripschap-stripalbums “Uit de Toonderstudio’s” en de “zwart-witreeks” http://www.stripschap.nl > Het Stripschap > Winkel

-Idem: Incognito in consignatie (klinkt als een toverspreuk; gaat om verkoop namens uitgeverij Incognito)

-Idem: 5000 gratis exemplaren van W.I.T.C.H., stripblad voor en over jonge heksjes

-Het Stripschap presenteert: A neverending story, een act van van Karel vd Eijck en Wilma de Bock. Samen werken ze al jaren aan een nooit eindigend stripverhaal, op papier maar ook op muren.
Op Ragnarock tekenen ze twee dagen live een muur vol. Zie: http://www.nuwijweer.nl/www/index_2004.php?id=465

-Idem: expositie van spirituele Tolstoistrips (zie boven)
Meer weten? Klik hier voor de Tolstoistrip Showcase op deze site.

– Stands van Polk: verkoop van tweedehands, licht beschadigde en nieuwe strips, met o.a. speciale aandacht voor Paulus de Boskabouter http://www.paulusarchief.nl

– Polk presenteert: Beknopt Esoterisch Stripwoordenboek, met o.a. H.P. Blavatsky als cartoonist

uit Esoterie in karikatuur door Henk Dubbink, Theosofia jrg. 85 nr. 2 april 1984, p. 33 t/m 37

NB H.P. Blavatsky is de auteur van o.m. Isis ontsluierd en De Geheime Leer, twee esoterische klassiekers

– Voor wie op Ragnarock z’n oude strips wil verkopen: peter.van.der.linden@stripschap.nl

Ambrosius en Hong Tong, copyright Gideon Brugman

Het overzicht van de standhouders en de activiteiten wordt regelmatig aangevuld. Heb je belangstelling om aan het Striphelden Festival mee te doen, neem dan contact op met Het Stripschap via info@stripschap.nl

Ook stripliefhebbers die verkleed als hun favoriete fantasy stripheld tijdens Ragnarock willen meedoen met de Striphelden Lookalike Meeting, kunnen contact opnemen met Het Stripschap via info@stripschap.nl

Het Stripschap is het Nederlands centrum voor stripliefhebbers en tevens organisator van De Stripdagen. Kijk voor meer informatie op http://www.stripschap.nl

Polk is een gesloten antiquariaat/tweedehands boekwinkel, gespecialiseerd in o.a. esoterie, religie en strips. Kijk voor een deel van de collectie op www.boekwinkeltjes.nl > Polk
Comics Ontsluierd of Het platte vlak en de 4 e dimensie

Advertenties

4 Comments

 1. Ik mis Donald Duck, Peter. In het blad DD zien wij bijv. heksen (madame Mikmak en Zwarte Magica), toverkollen en kabouters (Douwe Dabbert toch?). Er is vaak aandacht voor verdwenen koninkrijken als Atlantis.

  Ik zal je een kopie doen toekomen van een wat onbekend gebleven verhaal ‘Terug naar Lang Geleden’ , dat over reincarnatie handelt. PRACHTIG!

  Ik wacht nog op een doorwrochte beschouwing over de mystiek in het handelen van de jonge woudlopers! Of zullen we dat aan Michiel Hegener overlaten?

  Ik begrijp dat je niet volledig kunt zijn, maar ik wil toch even je uitstekende stuk aanvullen (dat ik het uitstekend vind, is logisch, anders had ik het niet geplaatst)

  Groeten, ik hoop dat je veel verkoopt in Goes.

  Renzo

 2. Dante was ook een jonge woudloper!
  Lees de beginregels van de Div.kom. er maar op na:
  “In het midden van mijn leven bevond ik mij in een groot bos” (oid). Gezien de gemiddelde leeftijd van de mens in
  Dantes tijd, vermoed ik dat de auteur (of was het niet autobiografisch?) nog jong was en er van uitgaande, dat hij als dichter het woud niet wenste te beschadigen met karos of paardehoef, zal hij wel te voet gegaan zijn.
  Enfin.

 3. Op zaterdag 18 juni signeert Sigrid de Jong.
  Op zondag 19 juni signeert Erik Wielaert.
  Op beide dagen: Jeroen Steehouwer, Wilma de Bock en
  Karel van de Eijck.

 4. Het signeren van (door?) Erik Wielaert op zo gaat niet door. Het zou leuk zijn, als Donald Olie ook naar Ragnarock kwam, trouwens. Z’n gedicht over Tommy Cooper voordragen bijvoorbeeld. De groep M99 heeft afgezegd vanwege de komst van (vermeende?) neofascistische sprekers. Op mijn voorstel om eenm beroep te doen op D66 (niet links, niet rechts en mogelijk vlees, noch vis, dus wel besteed aan de linkse en rechtse vegetariers; de linkse staan buiten te demonstreren http://www.alertafa.nl, de rechtse doen binnen hele enge dingen, volgens de SGP, tenminste… enfin.) is niet gereageerd. Waar moet het heen met Goes???!!!!
  Alleen Donald kan uitkomst brengen, of zo’n gezellige rechtse Baloe de Beer als Boudewijn van H., natuurlijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s